Н У Х Т

Від таблетки до пігулки: здобувачі опановують методи визначення якісних характеристик

06 червня 2023

Від таблетки до пігулки: здобувачі опановують методи визначення якісних характеристик

Тверда лікарська форма – найбільш поширена з усіх лікарських форм, найзручніша у застосуванні та зберіганні. Але скільки праці вкладено в її виготовлення! І якщо на виробництві ця праця майже повністю є автоматизованою, що пояснюється вимогами GMP, то методи контролю таблеток зазвичай виконуються співробітниками лабораторії власноруч. Саме ці методики днями і опановували здобувачі-біотехнологи третього курсу під час проведення лабораторного заняття з дисципліни «Промислова технологія лікарських засобів».

Необхідною умовою виготовлення якісних таблеток є відповідність готової продукції вимогам чинної нормативно-технічної документації. Для кожної партії таблеток відповідно до методик визначаються такі показники, як: зовнішній вигляд (у т.ч. органолептика), співвідношення висоти до діаметру, однорідність вмісту, однорідність маси, середня маса таблеток і відхилення в масі окремих таблеток, точність дозування лікарської речовини, розпадання таблеток, визначення міцності, розчинення та маркування. А також окремою ланкою виділяють визначення вмісту лікарських речовин, що передбачає цілий комплекс хімічних аналізів, які здатні якісно та кількісно підтвердити чи спростувати наявність того чи іншого компоненту в складі таблетки.

Усі ці методики успішно опанували здобувачі груп БТ-3-1 та БТ-3-2.

Працювати в лабораторії університету після тривалої перерви було цікаво, хоч і трошки лячно, бо навички роботи з хімічним посудом, наприклад, нізвідки не беруться. Але наші здобувачі здатні долати будь-які труднощі. Бо це і є невід’ємною рисою студента-біотехнолога!

Опублікований: 06-06-2023
Читайте також:
Оздоровче харчування – у центрі уваги науковців

17-18 листопада 2021 р. в університеті відбулася VIII Міжнародна науково-практична конференція «Оздоровчі харчові продукти та дієтичні добавки: технології, якість та безпека». На конференцію представили свої доповіді 76 науковців з нашого університету, інших закладів вищої освіти, наукових установ і підприємств: Державного біотехнологічного універ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Оздоровче харчування – у центрі уваги науковців 19 листопада 2021

В університеті відбувся форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості»

Останнім часом в Україні, як і всьому світі зростає популярність крафтових виробництв. Крафтовий продукт – це про відповідальність перед споживачем, клієнтом, про повагу та прагнення направити загальну культуру споживання до показника якості і значимості. Таке виробництво може пожвавити місцевий бізнес і стати своєрідним магнітом для розвитку туриз...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті відбувся форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості» 26 жовтня 2023

Життєві поради від топ-біотехнологів

Кожного року перед здобувачами освітнього ступеня «бакалавр» постає питання: «Чи потрібно поступати до магістратури?». Для того, щоб здобувачі змогли визначитися завідувачка кафедри біотехнології і мікробіології Тетяна Пирог разом із доценткою Оксаною Скроцькою організували їм зустріч із випускниками-біотехнологами, які нині обіймають топові посади...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Життєві поради від топ-біотехнологів 15 квітня 2021

Про благодійність, відповідальний бізнес та агентів змін

Здобувачі освітньої програми «Менеджмент персоналу» спільно з викладачами кафедри економіки праці та менеджменту зустрілися на гостьовій лекції, що відбулась у рамках вивчення дисципліни «Підприємництво та соціальні проєкти» з Марією Артеменко – засновницею та керівницею благодійного фонду «Клуб добродіїв», СЕО Фундації Дарини Жолдак, що входить до...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про благодійність, відповідальний бізнес та агентів змін 17 листопада 2021