Н У Х Т

Від цифрових інструментів у бізнесі до екологічного підприємництва: широке коло питань обговорили на секції «Економічна теорія»

09 квітня 2025

Від цифрових інструментів у бізнесі до екологічного підприємництва: широке коло питань обговорили на секції «Економічна теорія»

8 квітня 2025 року в рамках 91-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті» успішно працювала секція «Економічна теорія». Цей науковий захід став продовженням традиції щорічних студентських конференцій, що організовуються кафедрою економічної теорії НУХТ. Участь у ньому взяли здобувачі вищої освіти, зацікавлені в глибшому осмисленні сучасних економічних процесів. Науковими керівниками студентських робіт стали викладачі кафедри Інна Ситник, Галина Кундєєва, Тетяна Швед, Лілія Ісмаїлова. 

Відкрила секційне засідання завідувачка кафедри, д.е.н., професорка Інна Ситник, яка наголосила на важливості критичного мислення, сміливого погляду молоді на виклики сьогодення та підкреслила роль студентських досліджень у контексті трансформаційних процесів, що відбуваються в економіці й суспільстві. 

У конференції активно взяли участь здобувачі Навчально-наукового інституту економіки і управління, зокрема: Владислав Завацький (група ЦБ 2.15), Роман Постолюк (група ЦБ 2.15), Тетяна Слинюк (група ЦБ 1.14), Максим Прядко (група ЦБ 1.14), Вікторія Сакало (група ПЕ 1.2), Євгенія Титенко (група БО 1.10), Єлизавета Сікура (група ПЕ 1.2), Катерина Бойчук (група ПЕ 1.2), Даніїл Ващенко (група ЦБ 2.15), Максим Корнєв (група ТП 1.12), Матвій Ковальов (група ТП 1.12), Уляна Іванченко (група ЦБ 1.14). Їхні доповіді відзначалися змістовністю, актуальністю та щирим зацікавленням у досліджуваних темах.

Під час виступів студенти розмірковували над тим, як цифрові інструменти змінюють економічне середовище, чи справді криптовалюти мають потенціал стати повноцінними платіжними засобами, а великі дані – новою формою капіталу в бізнесі. Не оминули увагою й складні питання воєнного часу: трансформацію ринку праці, стан економіки України, тіньові процеси, що впливають на бізнес і суспільство загалом. Окремі доповіді були присвячені проблематиці сільського господарства, екологічного підприємництва, а також спробам осмислити сучасність крізь призму минулого – зокрема, через аналіз впливу світових фінансових криз або досвід повоєнного відновлення за моделлю Плану Маршалла. Прозвучали й сміливі прогнози щодо потенційного «економічного дива» в Україні.

Виступи студентів супроводжувалися яскравими презентаціями, глибоким аналізом проблем і пропозиціями щодо їх вирішення. Після кожної доповіді відбувалося жваве обговорення за участі студентів і викладачів, під час якого учасники ставили запитання, висловлювали думки та ділилися досвідом.

За підсумками конференції журі визначило переможців:

1 місце – Єлизавета Сікура (група ПЕ 1.2)
2 місце – Тетяна Слинюк (група ЦБ 1.14) та Євгенія Титенко (група БО 1.10)
3 місце – Катерина Бойчук (група ПЕ 1.2), Матвій Ковальов (група ТП 1.12) і Максим Корнєв (група ТП 1.12).

Варто зазначити, що проведення таких конференцій сприяє розвитку наукового мислення, формуванню професійних компетентностей та активній участі молоді в обговоренні актуальних економічних питань.

Щиро вітаємо всіх учасників із успішними виступами та бажаємо натхнення у подальших наукових пошуках, нових ідей для досліджень, успіхів на шляху професійного зростання й нових звершень на науковій ниві!

Опублікований: 09-04-2025
Читайте також:
Уміння вирішувати практичні та інженерні питання підтвердили бакалаври кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

На кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів відбулися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів денної форми навчання освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія». Екзаменаційну комісію очолив завідувач кафедри, професор Василь Пасічний. До складу ЕК увійшл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Уміння вирішувати практичні та інженерні питання підтвердили бакалаври кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 17 червня 2020

Академічна доброчесність – актуальне питання сьогодення

Відбувся вебінар «Академічна доброчесність – запорука успішного розвитку науки і держави», спікерами якого виступили голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт, віце-президент з наукової роботи та інформатизації Національного університету «Києво-Могилянська академія» Тетяна Ярошенко, заступник директора науково-т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Академічна доброчесність – актуальне питання сьогодення 14 липня 2020

Новітні технології студентам від провідних виробників

Кафедра автоматизації та комп’ютерних технологій систем управління отримала новий стенд  «Smart Vibration Sensing» від компанії «Advantech». Цей  стенд дає можливість побудувати систему вібродіагностики двигунів без використання провідного підключення, оскільки використовується мережна технологія LoRaWan. Стенд оснащений датчиком вібрації Advantech...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новітні технології студентам від провідних виробників 23 січня 2020

КМУ погодив законопроєкт про грантове фінансування вищої освіти

5 січня Кабінет Міністрів України погодив проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам», який має на меті розширити інструменти державного фінансування вищої освіти через розвиток принципу співфінансування оплати навчання з боку держа...

ЧИТАТИ ДАЛІ

КМУ погодив законопроєкт про грантове фінансування вищої освіти 09 січня 2024