Н У Х Т

Україна тримається, міцний тил працює!

18 квітня 2022

Україна тримається, міцний тил працює!

Магістрантка Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Марія Аліпатова продовжує річне стажування в Іспанії, у місті Таррагона, у R&D-центрі компанії «Dow». Ця всесвітньо відома компанія є лідером у виробництві полімерів для різних сфер застосування, зокрема, для полімерної упаковки

Стажування Марії включає інженерну підготовку і дослідницьку роботу на тему «Включення вторинної сировини у склад стрейч-плівок».

Днями Марія представили свої результати на науковому семінарі, на якому разом із фахівцями та вченими у галузі упаковки, аспірантами та магістрантами обговорили шляхи покращення фізико-механічних властивостей стрейч-плівок.

Доповідь магістрантка розпочала з дивовижних фактів про підтримку України у світі. Зокрема, компанія «Dow» перерахувала значні кошти для допомоги Україні. У маленькому місті Таррагона та сусідній Барселоні постійно відбуваються акції на підтримку України. Люди постійно збирають величезні обсяги продовольства, побутових товарів, які відправляються до України. Сама Марія у свій вільний час працює волонтером зі збирання допомоги нашій армії та населенню, що перебуває у небезпеці під час російських обстрілів.

Презентація була продовжена серйозними науковими результатами. Зокрема, учасники семінару дізналися:

- Про дослідження, спрямовані на визначення впливу структури, складу та технології виготовлення стрейч-плівок на їх фізико-механічні властивості.

- Включення у полімерні стрічки продуктів перероблення вторинної сировини може знизити її якість і механічні властивості, проте, правильний підбір компонентів плівки та технології виробництва дозволяють уникнути цих недоліків.

- Використання стабілізаторів зі вторинною сировиною зменшує кількість геліків (твердих включень) у плівку.

- Використання 50% вторинної сировини не має негативного впливу на механічні властивості стрейч-плівки.

- Використання високоякісних матеріалів зі вторинною сировиною під час екструзії підвищує механічні властивості плівки.

- Отримані результати дозволять використати вторинну сировину для виготовлення якісної стрейч-плівки та сприяти вирішенню екологічного питання – правильного поводження з використаними полімерними матеріалами.

Учасників семінару цікавили такі питання:

- Наскільки вигідно використовувати вторинну сировину під час виготовлення стрічки? Чи не доцільніше робити її з нових матеріалів?

- Наскільки постійним є склад переробленої вторинної сировини? Ця сировина різноманітна, співвідношення її компонентів непостійне. Чи стандартизовано склад вторинної сировини?

- Як впливає технологія на властивості готової полімерної плівки?

На всі питання Марія дала розгорнуті відповіді. Читачів, яким ця тема цікава, і вони мають питання до доповідачки, кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв запрошує на наступні семінари.

Присутні висловили побажання, щоб Марія Аліпатова продовжила свою виробничу і дослідницьку кар’єру в Україні, та були раді, почувши позитивну відповідь.

А з іншого боку Європи, у прифронтовому, але завжди прекрасному Києві, скромно брала участь у семінарі та безмежно раділа за Марію її наукова керівниця, ініціаторка цього стажування, провідна фахівчиня у галузі полімерної упаковки, видавництва і поліграфії, доцентка кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Наталія Кулик. 

Опублікований: 18-04-2022
Читайте також:
Другокурсники пересвідчилися, що практика – запорука професіоналізму

Традиційно підсумком навчальної практики студентів у Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ є кваліфікаційні пробні роботи. Успіху досягають тільки найбільш наполегливі та працелюбні. І саме це підтвердили студенти груп 21-ТХ і 22-ТХ спеціальності «Харчові технології» (Виробництво харчової продукції) під час кваліфікаційного іспиту. Зранку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Другокурсники пересвідчилися, що практика – запорука професіоналізму 27 липня 2018

Energy Map Workshop для студентів і викладачів кафедри електропостачання і енергоменеджменту

21 лютого 2024 р. відбувся навчальний воркшоп «Energy Map», на якому представники аналітичного центру DiXi Group розповіли про Energy Map – найбільшу базу офіційних даних про всі сектори енергетики України. До участі у зустрічі були запрошені здобувачі освітніх програм «Електротехніка та інформаційні технології» бакалаврського рівня, «Електротехні...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Energy Map Workshop для студентів і викладачів кафедри електропостачання і енергоменеджменту 22 лютого 2024

Волинський коледж НУХТ – абсолютний лідер за кількістю поданих заяв серед коледжів Волині

Вступна кампанія 2019 року за ОКР «молодший спеціаліст» добігає кінця. Приємно, що серед лідерів вступних перегонів і Волинський коледж нашого університету. На основі базової загальної середньої освіти (9 класів) до коледжу подані 943 заяви. Це 1 місце серед коледжів Волинської області та 17 місце по Україні з 689 закладів. На основі повної загал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Волинський коледж НУХТ – абсолютний лідер за кількістю поданих заяв серед коледжів Волині 30 липня 2019

Дизайнерські тренди в ритейл-сервісі від підприємців і маркетологів

Не секрет, що обговорення маркетингових мейнстрімів є неодмінною складовою навчання, а жваві дебати іноді породжують нові ідеї для бізнесу. Нещодавно на засіданні студентського гуртка кафедри маркетингу «Інтелектуал» майбутні підприємці та маркетологи обговорили сучасні дизайнерські тренди в ритейл-сервісі та практику застосування мультисенсорного ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дизайнерські тренди в ритейл-сервісі від підприємців і маркетологів 06 квітня 2021