Н У Х Т

Україна тримається, міцний тил працює!

18 квітня 2022

Україна тримається, міцний тил працює!

Магістрантка Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Марія Аліпатова продовжує річне стажування в Іспанії, у місті Таррагона, у R&D-центрі компанії «Dow». Ця всесвітньо відома компанія є лідером у виробництві полімерів для різних сфер застосування, зокрема, для полімерної упаковки

Стажування Марії включає інженерну підготовку і дослідницьку роботу на тему «Включення вторинної сировини у склад стрейч-плівок».

Днями Марія представили свої результати на науковому семінарі, на якому разом із фахівцями та вченими у галузі упаковки, аспірантами та магістрантами обговорили шляхи покращення фізико-механічних властивостей стрейч-плівок.

Доповідь магістрантка розпочала з дивовижних фактів про підтримку України у світі. Зокрема, компанія «Dow» перерахувала значні кошти для допомоги Україні. У маленькому місті Таррагона та сусідній Барселоні постійно відбуваються акції на підтримку України. Люди постійно збирають величезні обсяги продовольства, побутових товарів, які відправляються до України. Сама Марія у свій вільний час працює волонтером зі збирання допомоги нашій армії та населенню, що перебуває у небезпеці під час російських обстрілів.

Презентація була продовжена серйозними науковими результатами. Зокрема, учасники семінару дізналися:

- Про дослідження, спрямовані на визначення впливу структури, складу та технології виготовлення стрейч-плівок на їх фізико-механічні властивості.

- Включення у полімерні стрічки продуктів перероблення вторинної сировини може знизити її якість і механічні властивості, проте, правильний підбір компонентів плівки та технології виробництва дозволяють уникнути цих недоліків.

- Використання стабілізаторів зі вторинною сировиною зменшує кількість геліків (твердих включень) у плівку.

- Використання 50% вторинної сировини не має негативного впливу на механічні властивості стрейч-плівки.

- Використання високоякісних матеріалів зі вторинною сировиною під час екструзії підвищує механічні властивості плівки.

- Отримані результати дозволять використати вторинну сировину для виготовлення якісної стрейч-плівки та сприяти вирішенню екологічного питання – правильного поводження з використаними полімерними матеріалами.

Учасників семінару цікавили такі питання:

- Наскільки вигідно використовувати вторинну сировину під час виготовлення стрічки? Чи не доцільніше робити її з нових матеріалів?

- Наскільки постійним є склад переробленої вторинної сировини? Ця сировина різноманітна, співвідношення її компонентів непостійне. Чи стандартизовано склад вторинної сировини?

- Як впливає технологія на властивості готової полімерної плівки?

На всі питання Марія дала розгорнуті відповіді. Читачів, яким ця тема цікава, і вони мають питання до доповідачки, кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв запрошує на наступні семінари.

Присутні висловили побажання, щоб Марія Аліпатова продовжила свою виробничу і дослідницьку кар’єру в Україні, та були раді, почувши позитивну відповідь.

А з іншого боку Європи, у прифронтовому, але завжди прекрасному Києві, скромно брала участь у семінарі та безмежно раділа за Марію її наукова керівниця, ініціаторка цього стажування, провідна фахівчиня у галузі полімерної упаковки, видавництва і поліграфії, доцентка кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Наталія Кулик. 

Опублікований: 18-04-2022
Читайте також:
Викладачі знайомляться з можливостями у сфері сучасних фінансів і промислового розвитку

Асистентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Марія Омельченко долучилася до лекцій, проведених у межах Проєкту «Український глобальний факультет», що реалізується Академією КМЕФ за підтримки Фонду ім. Фрідріха Еберта та фінтех-компанії Activitis, присвячених викликам і можливостям у сфері сучасних фінансів і промислового розвит...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі знайомляться з можливостями у сфері сучасних фінансів і промислового розвитку 20 жовтня 2025

Перша «проба пера» майбутніх турагентів

У рамках вивчення дисципліни «Винний та гастрономічний туризм: досвід ЄС для України» студенти групи ТУ-2-10 спеціальності 242 «Туризм і рекреація» разом із доценткою кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяною Мірзодаєвою створили і пройшли екскурсійний маршрут по вулиці Хрещатик. Кожний другокурсник підготував розповідь про одну із локаці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перша «проба пера» майбутніх турагентів 20 вересня 2024

Викладачі кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів знайомлять студентів із провідними підприємствами

Студенти 1 і 3 курсу разом із доцентами кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Тетяною Бойчук і Наталією Сабадаш відвідали Київський пивоварний завод «CarlsbergUkraine» – високотехнологічне потужне підприємство, що стрімко розвивається. Майбутні фахівці дізналися про тонкощі пивоваріння, виробництва к...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів знайомлять студентів із провідними підприємствами 25 квітня 2019

Про цифровізацію харчової промисловості на Digital Food Forum-2024

5 квітня відбувся Digital Food Forum-2024, який зібрав ключових гравців харчової промисловості та інноваційних технологій для обміну досвідом, ідеями та кращими практиками у галузі цифровізації харчової промисловості. До активностей заходу долучилися здобувачі освітньої програми «Технології харчування» разом із викладачами кафедри технології ресто...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про цифровізацію харчової промисловості на Digital Food Forum-2024 09 квітня 2024