Н У Х Т

У світі клітин: майстер-клас для магістрантів в Інституті харчової біотехнології та геноміки НАН України

24 травня 2024

У світі клітин: майстер-клас для магістрантів в Інституті харчової біотехнології та геноміки НАН України

Магістранти освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» відвідали майстер-клас з конфокальної лазерної скануючої мікроскопії (CLSM) в ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», на якому їм  продемонстрували отримані раніше зображення мікротрубочок і мітоточних веретен меристематичної зони біля кореневого апексу рослини Arabidopsis thaliana, відомої також як гусимка звичайна.

В Інституті займаються вивченням впливу біологічно активних речовин, таких як івермектин в фулерени, як стимуляторів росту рослин.

Здобувачам продемонстрували обладнання, також вони ознайомилися з програмним забезпеченням, що дає можливості отримувати прижиттєві зображення клітинних органел, тривимірне зображення об’єктів і аналізувати динаміку процесів, що відбуваються у клітині.

Конфокальна мікроскопія, як виявилось, відрізняється від звичайної світлової як за технічною складовою, так і за якістю одержаних зображень мікропрепаратів. Головною її перевагою є забезпечення високої чіткості зображень і можливість точного вивчення клітинних компонентів, які забарвлюються.

Сам прилад – це установка з лазерами, розміщена окремо від власне мікроскопа, та відповідного програмного забезпечення, що задає параметри мікроскопії й конвертує дані, формуючи зображення на екрані монітора. Зображення бажаних клітинних елементів створюється шляхом проходження лазерів, що опромінюють попередньо пофарбований і мічений флуоресцентними мітками зразок, крізь дзеркала, які створюють когерентний пучок і забезпечують чітке високоякісне зображення в кінці процесу. Після опромінення флуорохром випромінює сильніший сигнал з більшою довжиною хвилі світла, що фіксуються програмою. Таким чином, можна одержати висококонтрасне 3D-зображення, яке можна проглядати на рівні перерізів.

Під час розповіді студенти активно задавали питання, робили фото та записували деталі. Вони вдячні організаторам за пізнавальний майстер-клас і чекають на нові зустрічі.

Опублікований: 24-05-2024
Читайте також:
Маркетологи серед переможців студентських конкурсів…

Випускники кафедри маркетингу активно беруть участь у студентських науково-практичних заходах, квізах, тренінгах, конкурсах, щоб підвищувати свою професійну підготовку. Творча активність здобувачів освіти – це особлива форма самовираження майбутніх фахівців, розкриття креативного потенціалу, лідерських якостей. Цього року Валентина Стельмах разом ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Маркетологи серед переможців студентських конкурсів… 30 червня 2020

Ділимося досвідом з японськими колегами

Наш університет продовжує зміцнювати міжнародні зв’язки та ділитися досвідом щодо підвищення якості й безпечності харчової продукції. А наші викладачі незмінно запрошуються до різноманітних експертних груп із упровадження новітніх технологій та забезпечення найвищих стандартів якості у всіх сферах життя українців. Так, доцентка кафедри технології ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ділимося досвідом з японськими колегами 18 серпня 2025

Впровадженню систем менеджменту безпечності та якості харчових продуктів навчать виробничників наші фахівці

З 12 по 16 березня 2018 року фахівці Одеського інституту післядипломної освіти НУХТ проведуть для спеціалістів харчових підприємств і організацій Одеси і передмість, включаючи підприємства громадського харчування, семінар-тренінг «Впровадження і функціонування систем менеджменту безпечності та якості харчових продуктів». Згідно із Законом «Про осн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Впровадженню систем менеджменту безпечності та якості харчових продуктів навчать виробничників наші фахівці 05 лютого 2018