Н У Х Т

У світі клітин: майстер-клас для магістрантів в Інституті харчової біотехнології та геноміки НАН України

24 травня 2024

У світі клітин: майстер-клас для магістрантів в Інституті харчової біотехнології та геноміки НАН України

Магістранти освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» відвідали майстер-клас з конфокальної лазерної скануючої мікроскопії (CLSM) в ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України», на якому їм  продемонстрували отримані раніше зображення мікротрубочок і мітоточних веретен меристематичної зони біля кореневого апексу рослини Arabidopsis thaliana, відомої також як гусимка звичайна.

В Інституті займаються вивченням впливу біологічно активних речовин, таких як івермектин в фулерени, як стимуляторів росту рослин.

Здобувачам продемонстрували обладнання, також вони ознайомилися з програмним забезпеченням, що дає можливості отримувати прижиттєві зображення клітинних органел, тривимірне зображення об’єктів і аналізувати динаміку процесів, що відбуваються у клітині.

Конфокальна мікроскопія, як виявилось, відрізняється від звичайної світлової як за технічною складовою, так і за якістю одержаних зображень мікропрепаратів. Головною її перевагою є забезпечення високої чіткості зображень і можливість точного вивчення клітинних компонентів, які забарвлюються.

Сам прилад – це установка з лазерами, розміщена окремо від власне мікроскопа, та відповідного програмного забезпечення, що задає параметри мікроскопії й конвертує дані, формуючи зображення на екрані монітора. Зображення бажаних клітинних елементів створюється шляхом проходження лазерів, що опромінюють попередньо пофарбований і мічений флуоресцентними мітками зразок, крізь дзеркала, які створюють когерентний пучок і забезпечують чітке високоякісне зображення в кінці процесу. Після опромінення флуорохром випромінює сильніший сигнал з більшою довжиною хвилі світла, що фіксуються програмою. Таким чином, можна одержати висококонтрасне 3D-зображення, яке можна проглядати на рівні перерізів.

Під час розповіді студенти активно задавали питання, робили фото та записували деталі. Вони вдячні організаторам за пізнавальний майстер-клас і чекають на нові зустрічі.

Опублікований: 24-05-2024
Читайте також:
Вийшла ще одна монографія авторства нашого викладача

Вийшла друком монографія «Методологія оцінки вартості майнових прав інтелектуальної власності та практичні аспекти її застосування». Її автор – завідувач кафедри економіки, обліку та фінансів Інституту післядипломної освіти НУХТ, доктор економічних наук, професор, дійсний член (академік) Академії технологічних наук, дійсний член (академік) Українсь...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вийшла ще одна монографія авторства нашого викладача 09 лютого 2022

Профспілка – на сторожі трудових інтересів співробітників!

На останньому засіданні профкому співробітників на основі службових записок голів профбюро Навчально-наукового інституту харчових технологій, факультетів біотехнології та екологічного контролю і готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка та Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І. С. Гулого щодо ре...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профспілка – на сторожі трудових інтересів співробітників! 27 листопада 2024

Гастрономічна естетика та професійне натхнення на семінарі-лекторії кафедри готельно-ресторанної справи

З початком нового навчального року кафедра готельно-ресторанної справи активно розпочала проводити наукові заходи. 22 вересня 2025 р. відбувся науковий семінар-лекторій за участі запрошеної гості Ольги Гірман, винної експертки, сомельє в Goodwine, членкині Асоціації сомельє України. Учасниками заходу стали викладачі кафедри, а також здобувачі вищо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гастрономічна естетика та професійне натхнення на семінарі-лекторії кафедри готельно-ресторанної справи 25 вересня 2025

Вступники до магістратури отримали рекомендації до зарахування на бюджет

За результатами конкурсного відбору оприлюднено рейтингові списки вступників, рекомендованих для зарахування до магістратури на бюджетну форму навчання. У електронних кабінетах вступників, які отримали рекомендацію на бюджетне місце, навпроти однієї із заяв статус змінився з «Допущено» на «Рекомендовано до зарахування (навчання за державним (регіо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вступники до магістратури отримали рекомендації до зарахування на бюджет 25 серпня 2023