Н У Х Т

У МОН проаналізували новації вступу-2018

09 серпня 2018

У МОН проаналізували новації вступу-2018

Три чверті вступників цього року отримали бюджетне місце за 1 та 2 пріоритетністю – це один із найбільших здобутків широкого конкурсу. Про це розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час прес-конференції щодо підсумків вступної кампанії 2018 року сьогодні, 9 серпня 2018 року, – повідомляє прес-служба МОН.

«Приємна тенденція, яку слід відзначити – цьогоріч майже 60% вступників зараховані на бюджет за першою пріоритетністю, а 16,4% – за другою. Тобто за найбільшими пріоритетностями отримали місця три чверті вступників. Це свідчить про те, що чинна система широкого конкурсу дійсно дає нашим студентам навчатися саме в омріяних вишах, а не йти заздалегідь визначеним шляхом в університет, якому надано держзамовлення», – зазначила Лілія Гриневич.

Міністр додала, що ця статистика свідчить про те, що цьогорічне зменшення кількості заяв, які вступник може подати на бюджет, з 9-ти до 7-ми жодним чином не зашкодило можливостям дітей вступити у виші. При цьому кількість зарахованих за останніми 2-ма пріоритетностями (6 та 7) не перевищує 3%.

Щодо запровадження творчих заліків замість творчих конкурсів міністр відзначила, що: «Такі заліки проводилися до ЗНО та, по суті, носили характер допуску до конкурсу і не впливали на середній бал при вступі. Просто університет мав можливість перевірити творчі здібності вступника і вирішити, зможе він навчатися чи ні. Решта конкурсу відбувалася за результатами ЗНО. Як результат, спостерігаємо зростання прохідного балу для вступу на ці спеціальності. Наприклад, суттєво збільшився прохідний бал на спеціальність «Журналістика». Минулого року на цю спеціальність проходили вступники із середнім балом 154, цього року мінімальний прохідний бал вступника для всіх вишів – 186».

Остання важлива новація вступу – зміна коригуючих коефіцієнтів. Зокрема, був збільшений сільський коефіцієнт для вступу на аграрні спеціальності та поширений галузевий коефіцієнт на заяви з 2-ю пріоритетністю.

«Щодо сільського коефіцієнту, то глибокий аналіз цієї новації ми зробимо трохи згодом, однак вже зараз можемо говорити, що відсоток сільських дітей, які скористалися сільським коефіцієнтом і були рекомендовані до зарахування, не змінився. Частка дітей з села, що отримала місце держзамовлення, відносно відсотку тих, хто використав сільський коефіцієнт, становить 33%», – підкреслила Лілія Гриневич.

Прослідковано також збільшення кількості зарахованих вступників, що скористалися галузевим коефіцієнтом. Так, торік їх було 9 386, а цього – 15 348, тобто відбулося зростання на 63,5%.

Опублікований: 09-08-2018
Читайте також:
Свято для випускників сертифікатної програми «Професія сомельє і науково-практичні основи дегустації вин та алкогольних напоїв»

3 березня 2020 р. відбулося урочисте вручення сертифікатів слухачам-випускникам сертифікатної програми «Професія сомельє і науково-практичні основи дегустації вин та алкогольних напоїв». У церемонії взяли участь начальник навчально-методичного відділу університету Валерій Виговський, керівник програми, професор кафедри біотехнології продуктів брод...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Свято для випускників сертифікатної програми «Професія сомельє і науково-практичні основи дегустації вин та алкогольних напоїв» 04 березня 2020

Побільше би таких зустрічей: здобувачі освіти оцінили «NUFT Career Chance 2023»

Одним із найдієвіших способів надання допомоги випускникам у пошуку роботи, а роботодавцям – у якісному підборі кадрів є проведення Ярмарку вакансій. Тож відділ працевлаштування випускників двічі на рік проводить в університеті масштабний кар’єрний івент, до участі у якому запрошує провідних роботодавців України. Попри всі труднощі воєнного стану в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Побільше би таких зустрічей: здобувачі освіти оцінили «NUFT Career Chance 2023» 03 листопада 2023

Студенти складають залік із переддипломної практики

Завершальним етапом практичного навчання в Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості нашого університету для студентів спеціальності «Виробництво харчової продукції» (041 і 042 групи) став залік із переддипломної практики. Студенти поділилися своїми враженнями і здобутим досвідом роботи в закладах ресторанного господарства міста і обла...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти складають залік із переддипломної практики 24 січня 2017

Формат новацій: другий семестр в університеті розпочався з дистанційного навчання

У сучасних умовах для підготовки висококваліфікованих фахівців широко використовуються технології змішаного навчання, які передбачають використання в освітньому процесі як класичних, так і інноваційних методів навчання. З метою підвищення якості надання освітніх послуг і створення найбільш сприятливих умов для саморозвитку студента в нашому універс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Формат новацій: другий семестр в університеті розпочався з дистанційного навчання 13 січня 2020