Н У Х Т

У МОН проаналізували новації вступу-2018

09 серпня 2018

У МОН проаналізували новації вступу-2018

Три чверті вступників цього року отримали бюджетне місце за 1 та 2 пріоритетністю – це один із найбільших здобутків широкого конкурсу. Про це розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час прес-конференції щодо підсумків вступної кампанії 2018 року сьогодні, 9 серпня 2018 року, – повідомляє прес-служба МОН.

«Приємна тенденція, яку слід відзначити – цьогоріч майже 60% вступників зараховані на бюджет за першою пріоритетністю, а 16,4% – за другою. Тобто за найбільшими пріоритетностями отримали місця три чверті вступників. Це свідчить про те, що чинна система широкого конкурсу дійсно дає нашим студентам навчатися саме в омріяних вишах, а не йти заздалегідь визначеним шляхом в університет, якому надано держзамовлення», – зазначила Лілія Гриневич.

Міністр додала, що ця статистика свідчить про те, що цьогорічне зменшення кількості заяв, які вступник може подати на бюджет, з 9-ти до 7-ми жодним чином не зашкодило можливостям дітей вступити у виші. При цьому кількість зарахованих за останніми 2-ма пріоритетностями (6 та 7) не перевищує 3%.

Щодо запровадження творчих заліків замість творчих конкурсів міністр відзначила, що: «Такі заліки проводилися до ЗНО та, по суті, носили характер допуску до конкурсу і не впливали на середній бал при вступі. Просто університет мав можливість перевірити творчі здібності вступника і вирішити, зможе він навчатися чи ні. Решта конкурсу відбувалася за результатами ЗНО. Як результат, спостерігаємо зростання прохідного балу для вступу на ці спеціальності. Наприклад, суттєво збільшився прохідний бал на спеціальність «Журналістика». Минулого року на цю спеціальність проходили вступники із середнім балом 154, цього року мінімальний прохідний бал вступника для всіх вишів – 186».

Остання важлива новація вступу – зміна коригуючих коефіцієнтів. Зокрема, був збільшений сільський коефіцієнт для вступу на аграрні спеціальності та поширений галузевий коефіцієнт на заяви з 2-ю пріоритетністю.

«Щодо сільського коефіцієнту, то глибокий аналіз цієї новації ми зробимо трохи згодом, однак вже зараз можемо говорити, що відсоток сільських дітей, які скористалися сільським коефіцієнтом і були рекомендовані до зарахування, не змінився. Частка дітей з села, що отримала місце держзамовлення, відносно відсотку тих, хто використав сільський коефіцієнт, становить 33%», – підкреслила Лілія Гриневич.

Прослідковано також збільшення кількості зарахованих вступників, що скористалися галузевим коефіцієнтом. Так, торік їх було 9 386, а цього – 15 348, тобто відбулося зростання на 63,5%.

Опублікований: 09-08-2018
Читайте також:
У студентів з’явилася перспектива побувати на профільній виставці у Токіо

У 2017-2018 навчальному році благодійний Фонд Бориса Колеснікова проводить сім освітніх всеукраїнських конкурсів для студентів технічних спеціальностей. У одному з них – «Харчові технології-2018» – студенти Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ взяли активну участь, 8 із них стали переможцями і вже 28-31 січня відвідають Міжнародн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У студентів з’явилася перспектива побувати на профільній виставці у Токіо 10 січня 2018

Безперервно підвищують кваліфікацію викладачі кафедри готельно-ресторанної справи

Гарантка освітньої програми «Готельно-ресторанна справа» бакалаврського рівня, доцентка кафедри готельно-ресторанної справи Віта Цирульнікова і старша викладачка кафедри Олена Тищенко відвідали головну подію у галузі нутриціології та дієтології –VI міждисциплінарний симпозіум opinion leaders нутриціології та дієтології «Сучасна парадигма нутритивно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Безперервно підвищують кваліфікацію викладачі кафедри готельно-ресторанної справи 08 квітня 2025

Корисними порадами щодо ключових аспектів викладання та дослідження ділиться партнер THE Campus+

Вестмінстерський університет, партнер THE Campus+ ділиться корисними порадами щодо ключових аспектів викладання та дослідження.  Як відомо, Вестмінстерський університет – один зі найстаріших університетів Великої Британії, розташований в центрі Лондона. Заснований 1838 року як Королівський Політехнічний Інститут. 1992 року згідно з Актами додатков...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Корисними порадами щодо ключових аспектів викладання та дослідження ділиться партнер THE Campus+ 02 березня 2023

Важливий етап практичної підготовки

Здобувачі груп ГРС-3 та ГРС-2с, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Готельно-ресторанна справа» у Львівському фаховому коледжі харчової і переробної промисловості НУХТ, успішно захистили звіти з виробничої практики. Практична підготовка відбувалася на базі провідних закладів галузі, серед яких: фешенебельні готелі «Leopolis», «Nobili...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Важливий етап практичної підготовки 27 червня 2025