Н У Х Т

Триває реалізація проєкту напряму Жана Моне «Модулі» на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

31 жовтня 2023

Триває реалізація проєкту напряму Жана Моне «Модулі» на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

24-25 жовтня в університеті працювали ІІ Міжнародна осіння школа «Регулювання використання харчових добавок: імплементація Європейських підходів» та ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми і практичні підходи виробництва та регулювання використання харчових добавок в країнах Європейського Союзу та в Україні».

Заходи відбулися в межах реалізації проєкту Програми Європейського Союзу Еразмус+ напряму Жана Моне «Модулі», який реалізується на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів.

Школу та конференцію було організовано командою проєкту за участі радниці члена Литовського Сейму з питань освіти та соціальних питань Ілони Міцейкене (Литва), за підтримки Міністерства охорони здоров’я та Українського науково-дослідного і навчального центру проблем стандартизації, сертифікації та якості, за участі представників компаній-виробників харчової продукції та харчових добавок.

Зі словами привітання виступили проректор з наукової роботи Сергій Токарчук, проєктний менеджер напряму Жана Моне Національного Еразмус+ офісу Петро Крайнік, координатор проєкту, завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Володимир Ковбаса, директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко.

До заходів долучилось понад 300 учасників, серед яких були науковці із закладів вищої освіти, науково-дослідних інститутів, викладачі фахових коледжів, професійних ліцеїв та інститутів післядипломної освіти, здобувачі вищої освіти освітніх ступенів «бакалавр», «магістр», «доктор філософії», учні ліцеїв, представники компаній з виробництва та реалізації харчових продуктів і харчових добавок. Зокрема, взяли участь представники 19 університетів, 2 закладів післядипломної освіти, 3 коледжів та 4 ліцеїв України.

Із презентаціями виступили доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів НУХТ Анна Грищенко, начальниця відділу з питань профілактики неінфекційних захворювань та обігу наркотичних засобів Департаменту громадського здоров’я МОЗ України Тетяна Скапа, начальниця сектору науково-дослідного відділу стандартизації харчових продуктів НДІ стандартизації ДП «УкрНДНЦ» Світлана Кохан, дослідник Swiss Centre for Applied Human Toxicology, University of Basel (Швейцарія) Сергій Колесник, керівник департаменту індустріальних продажів BEST WAY FOODS Іван Зоренко, провідний інженер-технолог ТОВ «Хр. Хансен Україна» Володимир Поліщук, менеджерка з продажу Stern Ingredients Ukraine LLC Надія Непокритова, інженер-технолог ТОВ «Інтерстарч Україна» Ольга Писарець, доцентка кафедри маркетингу НУХТ Ірина Бойко, комерційна директорка ТОВ «Пейстрі ШЕФ» Марія Польських, начальниця технологічної лабораторії виробничих цехів 7, 8 ТОВ «КИЇВХЛІБ» Тетяна Васильченко, завідувачка кафедри готельно-ресторанного бізнесу Одеського національного технологічного університету Тетяна Лебеденко, професорка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів НУХТ Олена Білик.

Спікери зосередили увагу на таких актуальних питаннях як: глобальний ринок харчових добавок, регулювання використання харчових добавок і гармонізація європейський регламентів, регулювання імпорту в Литві, проєкти наказів МОЗ щодо показників безпечності харчових добавок, ароматизаторів та ензимів, національні стандарти у сфері виробництва і використання харчових добавок, використання штучного інтелекту з метою оцінювання ризиків хімічних речовин, документація для ввезення харчових добавок в Україну. Частина доповідей стосувалась практичних питань використання високоякісних харчових добавок, вироблених в ЄС – коагулянтів та ензимів у молочній промисловості, ферментів у технології хліба, кондитерських і макаронних виробів, барвників на основі какао-масла у кондитерському виробництві, використання добавок у закладах HoReCa.

Під час конференції доповіді про результати наукових досліджень представили здобувачі вищої освіти та аспіранти. Подані учасниками конференції тези увійдуть до збірника, який буде оприлюднено на сайті університету.

Два дні плідної роботи дали можливість усім учасникам ознайомитися з досвідом реалізації проєкту Жана Моне Модуль «Регулювання використання харчових добавок в різних технологіях та гармонізація європейських регламентів в Україні на шляху євроінтеграції», здобути нові знання у сфері регулювання використання харчових добавок у ЄС та в Україні, дізнатися про деякі нові тренди та тенденції на ринку харчових добавок і харчових продуктів.

Опублікований: 31-10-2023
Читайте також:
Науковці кафедри інформаційних систем підвели підсумки науково-дослідної роботи за перше півріччя

На кафедрі інформаційних систем підвели підсумки науково-дослідної роботи за період із січня по травень 2018 року. Цього року кафедрою укладений один договір на виконання НДР за госпдоговірною тематикою із загальним обсягом фінансування в 30 тис. грн. Підготовлена колективна монографія «Multiple Adaptive System of Identification» (автори – професо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковці кафедри інформаційних систем підвели підсумки науково-дослідної роботи за перше півріччя 03 липня 2018

Орієнтир для вступників

Вибір спеціальності і закладу освіти, в якому її здобуватимеш, залежить від багатьох чинників – індивідуальних вподобань, рівня знань і підготовленості, від логістики та умов навчання, проживання, дозвілля, від можливостей дуального навчання, проходження практик, а також перспектив працевлаштування. Щоб зорієнтуватися у вирі інформації, на поміч ма...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Орієнтир для вступників 10 травня 2023

Завершуємо навчальний рік: магістранти оцінюють результати

У складних умовах проходить нині навчання у закладах вищої освіти, складних і для здобувачів, і для педагогічного персоналу. Однак це не зменшує рівня вимог кафедри технології оздоровчих продуктів до надання здобувачам магістерського ступеня необхідної суми знань зі всіх дисциплін навчального плану та міри відповідальності суб’єктів навчального про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завершуємо навчальний рік: магістранти оцінюють результати 13 травня 2022

Ректор університету зустрівся з аташе Посольства Франції в Україні

21 вересня до університету завітала аташе з питань університетського та наукового співробітництва Посольства Франції в Україні Алікс де Гассар. Гостя поспілкувалася з ректором університету Олександром Шевченком і начальницею відділу міжнародних зв’язків Іриною Воловик. Пані аташе ініціювала цю зустріч аби налагодити регулярний контакт між нашим у...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ректор університету зустрівся з аташе Посольства Франції в Україні 22 вересня 2021