Н У Х Т

Три свята сплелися в одному – кафедра гуманітарних дисциплін відзначає День захисника України

13 жовтня 2020

Три свята сплелися в одному – кафедра гуманітарних дисциплін відзначає День захисника України

14 жовтня українці святкують одразу три свята – Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва і День захисника України.

Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, що в народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

В Україні не знайдеться  людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів. Про козацький рід співається і в нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, який захищає честь і волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Козак в українській історії та культурі – звитяжний воїн, що боронить Україну, її віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

Кафедра гуманітарних дисциплін протягом тижня проводить заходи, приурочені до цієї славетної дати. Завідувачка кафедри Надія Левицька організувала читання поезій «Образ козацтва у поетичній спадщині України». Яскраві козацькі образи із творчості Тараса Шевченка продовжились у сучасній українській поезії. Так, Валерія Коптила читала вірш Ігоря Козака «На варті нації», Денис Крисанов – «Вічність І. Богуна», Дарина Самсонова – «Церква Покрови», Анастасія Ткаченко – «Кошовий», Мирослава Березюк – «Козацтво – слава України»,  Владислава Мишко – «Гамалія». Усі студенти групи ХЕ-1-7 підготували вірші. Вишиванки надавали онлайн-заходу патріотичності й урочистості. Студенти готувалися до нього із задоволенням.

Також викладачі кафедри провели тематичні бесіди, в яких розповідали про історію виникнення свята, традиції.

Зокрема, Людмила Приблуда про генезу цього свята та традиції святкування, що існують сьогодні, говорила зі студентами Навчально-наукового інженерно-технічного інституту та факультету біотехнології та екологічного контролю.

А Оксана Силка разом зі студентами обговорювала життєві орієнтири юнаків-випускників НУХТ, учасників і загиблих у російсько-українській війні. 

Опублікований: 13-10-2020
Читайте також:
Про культуру і традиції у День вишиванки говорили на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Щороку в Україні в третій четвер травня святкується День вишиванки. У кожній області України склалися самобутні традиції пошиву сорочок та їх вишивання, а вишита певним орнаментом сорочка часто ставала справжньою берегинею, символом роду. В наші дні оригінальні вишиванки часто можуть прикрасити навіть діловий костюм. Уже другий рік поспіль на кафе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про культуру і традиції у День вишиванки говорили на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 21 травня 2021

Підкорення спортивних висот

4-5 листопада 2023 року в м. Полтава відбулася Матчева зустріч-2023 (Всеукраїнські змагання зі спортивного орієнтування та Особистий Чемпіонат Полтавської області). У змаганнях брали участь 34 команди з 236 спортсменів із 9 областей України, м. Києва та Норвегії. Організаторами змагань виступили управління молоді та спорту Полтавської ОВА, ВП ФСОУ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підкорення спортивних висот 07 листопада 2023

Триває марафон найтепліших зустрічей з абітурієнтами на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Продовжується марафон найтепліших зустрічей з абітурієнтами на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Минулої суботи, 24 квітня, колектив факультету разом зі студентським активом вітав гостей, які, сподіваємося, згодом доєднаються до сім’ї факультету, на профорієнтаційному онлайн-заході «День відкритих дверей». Загальне предста...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває марафон найтепліших зустрічей з абітурієнтами на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 26 квітня 2021

Бакалаври-експерти знайомляться з виробництвом м’ясо-ковбасних виробів

Асистентки кафедри експертизи харчових продуктів Катерина Золотоверх та Анастасія Божко в межах навчальної дисципліни «Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації харчової продукції» провели виїзне лабораторне заняття в умовах підприємства ТОВ «Сосновський Продукт» для здобувачів 4 курсу освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бакалаври-експерти знайомляться з виробництвом м’ясо-ковбасних виробів 27 листопада 2023