Н У Х Т

Традиції українського хлібопечення на гостьовій лекції для другокурсників

21 листопада 2024

Традиції українського хлібопечення на гостьовій лекції для другокурсників

Днями для здобувачів другого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій у межах вивчення дисципліни «Харчові технології (Модуль 1. Технології хліба, кондитерських макаронних виробів та харчоконцентратів)» кандидатка історичних наук, дослідниця гастрономічної культури, співзасновниця науково-популярного проєкту про гастрономічну культуру «їzhakultura» Олена Брайченко прочитала лекцію «Хлібопечення: українська історія». На лекції були присутні доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Анна Грищенко та професорка цієї ж кафедри Олена Білик.

Лекторка розповіла про результати своїх досліджень стародавніх традицій хлібопечення на теренах України, особливості традицій у різних регіонах. Зокрема, здобувачі вищої освіти дізналися про стародавні пшениці, які вирощували наші предки та пекли особливо корисний хліб.

Значну частину лекції фахівчиня присвятила обрядовим виробам, які випікали до свят, визначних сімейних подій тощо. Вивчаючи історію хлібопечення, Олена Брайченко зібрала та систематизувала назви виробів із усіх куточків України. Присутні на лекції дізналися про «книшики», «боханці», «пампухи» тощо. Завдяки участі в різних сучасних гастрономічних проєктах Олена Брайченко мала змогу розглянути особливості технології деяких виробів, навіть дуже рідкісних, характерних для найвіддаленіших куточків нашої країни. Такі технології важко впровадити на потужних підприємствах, але можна реалізувати в крафтових пекарнях.

На завершення лекції Олена Брайченко відповіла на запитання учасників лекції та закликала майбутніх фахівців більше уваги звертати на хлібопекарські традиції українського народу й намагатися впроваджувати такі технології на підприємствах, щоб на полицях магазинів з’явилося більше національних виробів.

Висловлюємо вдячність Олені Брайченко за таку цікаву лекцію та сподіваємося на подальшу співпрацю.

Опублікований: 21-11-2024
Читайте також:
Ключ до ефективної біотехнології: захоплюючі відкриття магістрантів

Днями у рамках захисту магістрантами-біотехнологами самостійних робіт з дисципліни «Природознавча мікробіологія» (лекторка – професорка, докторка біологічних наук Тетяна Пирог) було представлено важливу та пізнавальну тематику щодо застосування сульфатвідновлювальних бактерій у біотехнології. Команда, яку очолила Вікторія Негретова, плідно попрацю...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ключ до ефективної біотехнології: захоплюючі відкриття магістрантів 14 грудня 2023

Мотивуючий візит студентів-екологів у ПрАТ «Українська технологічна компанія»

Студенти-екологи разом із завідувачем кафедри екологічної безпеки та охорони праці Оленою Семеновою та  доцентом кафедри Оксаною Салавор відвідали ПрАТ «Українська технологічна компанія».  Українська технологічна компанія (УТК) – багатогалузеве підприємство, що здійснює свою діяльність на ринку промислових послуг України і ряду країн ЄС, СНД та у ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мотивуючий візит студентів-екологів у ПрАТ «Українська технологічна компанія» 16 квітня 2019

НУХТ – у ТОП-20 київських вишів, найбільш популярних серед вступників на основі повної загальної середньої освіти

Кілька років поспіль після завершення подання заяв вступниками до бакалаврату на основі повної загальної середньої освіти, портал Освіта.UA визначає 100 вишів України, найбільш популярних серед цієї категорії вступників. Цей своєрідний рейтинг укладається за даними інформаційної системи «Вступ.ОСВІТА.UA», що розміщує рейтингові списки вступників. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ – у ТОП-20 київських вишів, найбільш популярних серед вступників на основі повної загальної середньої освіти 03 серпня 2023

Допомагаємо випускникам київських шкіл у виборі закладу для подальшого навчання

Наближається кінець навчального року. Випускники закладів загальної середньої освіти зараз стоять перед серйозним вибором – де продовжувати навчання, яку спеціальність обрати. І наші викладачі допомагають їм визначитися. Колектив кафедри іноземних мов професійного спрямування активно долучається до професійної орієнтації молоді. Це й інформування ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Допомагаємо випускникам київських шкіл у виборі закладу для подальшого навчання 24 травня 2024