Н У Х Т

Свої перші кроки у світ науки київська ліцеїстка робить у лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ

20 січня 2022

Свої перші кроки у світ науки київська ліцеїстка робить у лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ

Усе більше людей останнім часом користується гаджетами, до яких додаються навушники, адже через пандемію COVID-19 вони все більше часу проводять на онлайн-заходах. Проте, незважаючи на всі переваги використання навушників кількість питань щодо їх безпечності зростає. Щороку з’являються нові дослідження про потенційну загрозу цих гаджетів, саме тому метою дослідження ще однієї допитливої школярки, учениці 10-А класу ліцею «Наукова зміна» Марії Джелмач стало вивчення впливу використання навушників на стан здоров’я вух, зокрема слуху та зовнішнього вуха. Об’єктом дослідження стало використання навушників підлітками.

Марія не даремно присвятила свою роботу вивченню проблеми безпечного користування навушниками, не так давно подібні питання вже виникали у її колеги, але робота, яку провела Марія Джелмач настільки актуальна та ґрунтовна, що навіть важко давати їй оцінку. Популяризувати правильне використання навушників задля збереження слуху у молодого покоління – основна мета юної науковиці, тому і власну роботу для конкурсу Малої академії наук вона присвятила детальному вивченню проблеми тривалого користування різними типами навушників, питанням гігієни цих гаджетів і їх впливу на слух користувачів.

Працюючи над обраною темою дослідження, Марія використала методи статистичних досліджень (анкетування учнів ліцею), медичні методи досліджень (повітряна аудіометрія, отоскопія зовнішнього слухового проходу), а також мікробіологічні методи (аналіз змиву з різних типів навушників і вуха, виділення чистих культур бактерій та грибів із аналізованих проб, вивчення культуральних і морфологічних особливостей виділених культур із подальшим порівнянням одержаних результатів з характеристиками типової мікробіоти здорової шкіри вуха людини).

Мікробіологічна частина роботи була виконана в лабораторії кафедри біотехнології і мікробіології нашого університету під керівництвом доцентки кафедри Світлани Тетеріної.

У результаті досліджень ліцеїстка виявила на навушниках як властиві, так і невластиві нормальній мікробіоті зовнішнього вуха бактерії та гриби, що може стати причиною дисбалансу якісного і кількісного складу біоти зовнішнього вуха, а це в свою чергу може призвести до проблем зі шкірою та захворювань вух. Занепокоєння такі результати викликають ще й тому, що лише 37,8% учасників дослідження регулярно дезінфікують свої навушники. Невтішними були і результати аналізу отриманих аудіограм, зокрема у осіб, що часто користуються навушниками лише на одне вухо, було виявлено суттєве погіршення слуху саме на тому вусі, яким вони переважно слухають через навушники.

Загалом дослідниця прийшла до висновку, що неправильне використання навушників несе реальну загрозу здоров’ю вух, зокрема слуху та зовнішньому вуху і тому, задля збереження слуху, молодим людям варто зменшити час користування навушниками, надавати перевагу повнорозмірним навушникам замість вставних і вакуумних, а також приділяти більше уваги гігієні вух і знезараженню навушників.

Наразі школярка готується до представлення своєї роботи на черговому етапі конкурсу наукових робіт Київської малої академії наук. Бажаємо юній дослідниці визнання та успіхів у науковій діяльності й у навчанні, і нехай ці перші кроки в такий цікавий і дивовижний світ нових корисних відкриттів будуть вдалими та надихнуть Марію продовжувати свою дослідницьку роботу. Викладачі кафедри біотехнології і мікробіології щиро сподіваються ще не один раз побачити її у своїх лабораторіях!

Опублікований: 20-01-2022
Читайте також:
Нові для нашої країни екологічні стандарти досліджує студентка кафедри екологічної безпеки та охорони праці

Закінчилися новорічні та різдвяні свята, в пору активно братися за роботу. Магістри 2-го курсу навчання поспішають завершити написання своїх випускових робіт. Зокрема, студентка спеціальності 183 «Екологічний контроль та аудит» Марина Коваль працює над темою «Впровадження ISO 14 000 на ТОВ «ЕКО-СФЕРА». В Україні починає набирати обертів екологічна...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нові для нашої країни екологічні стандарти досліджує студентка кафедри екологічної безпеки та охорони праці 22 січня 2019

Кращі практики зі зменшення споживання солі, цукру, насичених і транс-жирів у харчовому раціоні обговорювали наші викладачі

9 листопада науково-педагогічні працівники університету, зокрема факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу та кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Навчально-наукового інституту харчових технологій взяли участь у круглому столі «Зменшення споживання солі, цукру, насичених і транс-жирів: тренди та перспективи», ор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кращі практики зі зменшення споживання солі, цукру, насичених і транс-жирів у харчовому раціоні обговорювали наші викладачі 10 листопада 2021

Рекордна кількість наукової молоді взяла участь у роботі секції «Хімічні технології»

Підведені підсумки роботи секції «Хімічні технології» 91-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів НУХТ «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». Цьогоріч було подано рекордну кількість тез – понад 50, представлено п’ять усних і 37 постерних доповідей. Серед учасників роботи се...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Рекордна кількість наукової молоді взяла участь у роботі секції «Хімічні технології» 17 квітня 2025

Підвищення компетенції викладачів кафедри мехатроніки та пакувальної техніки – «Цифрові інструменти Google для освіти»

Викладачі кафедри мехатроніки та пакувальної техніки, к.т.н., доценти Костянтин Васильківський і Анастасія Деренівська пройшли стажування за базовим рівнем курсу «Цифрові інструменти Google для освіти». Загальний напрям модернізації сучасної освіти – це системні й органічні зміни в освіті з метою приведення її у відповідність до вимог сучасного жи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підвищення компетенції викладачів кафедри мехатроніки та пакувальної техніки – «Цифрові інструменти Google для освіти» 17 жовтня 2022