Н У Х Т

Свої перші кроки у світ науки київська ліцеїстка робить у лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ

20 січня 2022

Свої перші кроки у світ науки київська ліцеїстка робить у лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ

Усе більше людей останнім часом користується гаджетами, до яких додаються навушники, адже через пандемію COVID-19 вони все більше часу проводять на онлайн-заходах. Проте, незважаючи на всі переваги використання навушників кількість питань щодо їх безпечності зростає. Щороку з’являються нові дослідження про потенційну загрозу цих гаджетів, саме тому метою дослідження ще однієї допитливої школярки, учениці 10-А класу ліцею «Наукова зміна» Марії Джелмач стало вивчення впливу використання навушників на стан здоров’я вух, зокрема слуху та зовнішнього вуха. Об’єктом дослідження стало використання навушників підлітками.

Марія не даремно присвятила свою роботу вивченню проблеми безпечного користування навушниками, не так давно подібні питання вже виникали у її колеги, але робота, яку провела Марія Джелмач настільки актуальна та ґрунтовна, що навіть важко давати їй оцінку. Популяризувати правильне використання навушників задля збереження слуху у молодого покоління – основна мета юної науковиці, тому і власну роботу для конкурсу Малої академії наук вона присвятила детальному вивченню проблеми тривалого користування різними типами навушників, питанням гігієни цих гаджетів і їх впливу на слух користувачів.

Працюючи над обраною темою дослідження, Марія використала методи статистичних досліджень (анкетування учнів ліцею), медичні методи досліджень (повітряна аудіометрія, отоскопія зовнішнього слухового проходу), а також мікробіологічні методи (аналіз змиву з різних типів навушників і вуха, виділення чистих культур бактерій та грибів із аналізованих проб, вивчення культуральних і морфологічних особливостей виділених культур із подальшим порівнянням одержаних результатів з характеристиками типової мікробіоти здорової шкіри вуха людини).

Мікробіологічна частина роботи була виконана в лабораторії кафедри біотехнології і мікробіології нашого університету під керівництвом доцентки кафедри Світлани Тетеріної.

У результаті досліджень ліцеїстка виявила на навушниках як властиві, так і невластиві нормальній мікробіоті зовнішнього вуха бактерії та гриби, що може стати причиною дисбалансу якісного і кількісного складу біоти зовнішнього вуха, а це в свою чергу може призвести до проблем зі шкірою та захворювань вух. Занепокоєння такі результати викликають ще й тому, що лише 37,8% учасників дослідження регулярно дезінфікують свої навушники. Невтішними були і результати аналізу отриманих аудіограм, зокрема у осіб, що часто користуються навушниками лише на одне вухо, було виявлено суттєве погіршення слуху саме на тому вусі, яким вони переважно слухають через навушники.

Загалом дослідниця прийшла до висновку, що неправильне використання навушників несе реальну загрозу здоров’ю вух, зокрема слуху та зовнішньому вуху і тому, задля збереження слуху, молодим людям варто зменшити час користування навушниками, надавати перевагу повнорозмірним навушникам замість вставних і вакуумних, а також приділяти більше уваги гігієні вух і знезараженню навушників.

Наразі школярка готується до представлення своєї роботи на черговому етапі конкурсу наукових робіт Київської малої академії наук. Бажаємо юній дослідниці визнання та успіхів у науковій діяльності й у навчанні, і нехай ці перші кроки в такий цікавий і дивовижний світ нових корисних відкриттів будуть вдалими та надихнуть Марію продовжувати свою дослідницьку роботу. Викладачі кафедри біотехнології і мікробіології щиро сподіваються ще не один раз побачити її у своїх лабораторіях!

Опублікований: 20-01-2022
Читайте також:
Тренінги від фахівців-практиків – частина навчального процесу на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Викладачі та здобувачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів взяли участь у вебінарі-тренінгу, організованому об’єднанням «Quality Consortium of Retailers», який провела тренерка, провідна аудиторка та виконавча директорка сертифікаційного органу «Grand Cert», докторка філософії Євгенія Новожилова. Згідно з програмою тренінгу ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тренінги від фахівців-практиків – частина навчального процесу на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 09 червня 2021

Плідно попрацювала вчена рада університету

31 жовтня відбулося планове засідання вченої ради університету. Заступник голови ради, перший проректор Володимир Яровий розпочав його за традицією з вітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями та вручення відзнак. Зокрема, нагрудний знак «За особливі заслуги перед Національним університетом харчових технологій» був вручен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Плідно попрацювала вчена рада університету 31 жовтня 2019

Розпочинаємо новий навчальний рік завчасно!

27 серпня доцент кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Олег Галенко провів зі здобувачами освіти онлайн-засідання щодо проходження виробничої, технологічної та переддипломної практики. Здобувачі кафедри освітнього ступеню «бакалавр» четвертого курсу і освітнього ступеню «магістр» другого року навчання згідно з графіками навчального процесу м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розпочинаємо новий навчальний рік завчасно! 28 серпня 2021

Фантастичні звірі та як їх створити: гостьова лекція для третьокурсників-біотехнологів

На кафедрі біотехнології і мікробіології відбулася надзвичайно цікава гостьова лекція, яку у межах дисципліни «Генетика» третьокурсникам спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» прочитав декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології Миколаївського національного аграрного універс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фантастичні звірі та як їх створити: гостьова лекція для третьокурсників-біотехнологів 14 грудня 2022