Н У Х Т

Свої перші кроки у світ науки київська ліцеїстка робить у лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ

20 january 2022

Свої перші кроки у світ науки київська ліцеїстка робить у лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ

Усе більше людей останнім часом користується гаджетами, до яких додаються навушники, адже через пандемію COVID-19 вони все більше часу проводять на онлайн-заходах. Проте, незважаючи на всі переваги використання навушників кількість питань щодо їх безпечності зростає. Щороку з’являються нові дослідження про потенційну загрозу цих гаджетів, саме тому метою дослідження ще однієї допитливої школярки, учениці 10-А класу ліцею «Наукова зміна» Марії Джелмач стало вивчення впливу використання навушників на стан здоров’я вух, зокрема слуху та зовнішнього вуха. Об’єктом дослідження стало використання навушників підлітками.

Марія не даремно присвятила свою роботу вивченню проблеми безпечного користування навушниками, не так давно подібні питання вже виникали у її колеги, але робота, яку провела Марія Джелмач настільки актуальна та ґрунтовна, що навіть важко давати їй оцінку. Популяризувати правильне використання навушників задля збереження слуху у молодого покоління – основна мета юної науковиці, тому і власну роботу для конкурсу Малої академії наук вона присвятила детальному вивченню проблеми тривалого користування різними типами навушників, питанням гігієни цих гаджетів і їх впливу на слух користувачів.

Працюючи над обраною темою дослідження, Марія використала методи статистичних досліджень (анкетування учнів ліцею), медичні методи досліджень (повітряна аудіометрія, отоскопія зовнішнього слухового проходу), а також мікробіологічні методи (аналіз змиву з різних типів навушників і вуха, виділення чистих культур бактерій та грибів із аналізованих проб, вивчення культуральних і морфологічних особливостей виділених культур із подальшим порівнянням одержаних результатів з характеристиками типової мікробіоти здорової шкіри вуха людини).

Мікробіологічна частина роботи була виконана в лабораторії кафедри біотехнології і мікробіології нашого університету під керівництвом доцентки кафедри Світлани Тетеріної.

У результаті досліджень ліцеїстка виявила на навушниках як властиві, так і невластиві нормальній мікробіоті зовнішнього вуха бактерії та гриби, що може стати причиною дисбалансу якісного і кількісного складу біоти зовнішнього вуха, а це в свою чергу може призвести до проблем зі шкірою та захворювань вух. Занепокоєння такі результати викликають ще й тому, що лише 37,8% учасників дослідження регулярно дезінфікують свої навушники. Невтішними були і результати аналізу отриманих аудіограм, зокрема у осіб, що часто користуються навушниками лише на одне вухо, було виявлено суттєве погіршення слуху саме на тому вусі, яким вони переважно слухають через навушники.

Загалом дослідниця прийшла до висновку, що неправильне використання навушників несе реальну загрозу здоров’ю вух, зокрема слуху та зовнішньому вуху і тому, задля збереження слуху, молодим людям варто зменшити час користування навушниками, надавати перевагу повнорозмірним навушникам замість вставних і вакуумних, а також приділяти більше уваги гігієні вух і знезараженню навушників.

Наразі школярка готується до представлення своєї роботи на черговому етапі конкурсу наукових робіт Київської малої академії наук. Бажаємо юній дослідниці визнання та успіхів у науковій діяльності й у навчанні, і нехай ці перші кроки в такий цікавий і дивовижний світ нових корисних відкриттів будуть вдалими та надихнуть Марію продовжувати свою дослідницьку роботу. Викладачі кафедри біотехнології і мікробіології щиро сподіваються ще не один раз побачити її у своїх лабораторіях!

Published on: 20-01-2022
Read also:
Вітчизняні інноваційні технології – зарубіжному загалу!

Нині головний тренд в упаковці, ознака здорового тону – її екологічність. Пропонуємо вашій увазі свіжу статтю у німецькому журналі Neue Verpackung про новий пакувальний матеріал на основі паперу з водорозчинним полімерним покриттям, який повторно переробляється разом із іншим паперовими матеріалами.  Автори статті – перший заступник директора комп...

READ YOURSELF

Вітчизняні інноваційні технології – зарубіжному загалу! 07 february 2025

Вчена рада університету обговорила організацію роботи в режимі воєнного стану

24 лютого 2022 року відбулося засідання вченої ради університету. У зв’язку з оголошенням у країні воєнного стану, розгляд питань порядку денного поки що відклали. Натомість обговорили ситуацію в країні й організацію роботи нашого колективу в режимі воєнного стану. Ректор Олександр Шевченко закликав колектив НУХТ зберігати спокій, не панікувати, н...

READ YOURSELF

Вчена рада університету обговорила організацію роботи в режимі воєнного стану 24 february 2022

Відбулася V Міжнародна конференція «Інноваційні технології та перспективи розвитку м'ясної та молочної галузі»

18 вересня наукова програма спеціалізованих виставок «Індпродмаш» і «Упаковка» продовжилася V Міжнародною спеціалізованою науково-практичною конференцією «Інноваційні технології та перспективи розвитку м'ясної та молочної галузі», організованою нашим університетом спільно з Інститутом продовольчих ресурсів HAAH України та виставковою компанією «АКК...

READ YOURSELF

Відбулася V Міжнародна конференція «Інноваційні технології та перспективи розвитку м'ясної та молочної галузі» 19 september 2024

Плідна співпраця з випускниками

Випускниця магістерської програми «Технологія продуктів оздоровчого та профілактичного призначення» Ольга Криволап в якості запрошеної гості приєдналася до обговорення тематики підсумкового практичного заняття з дисципліни «Технологія продуктів для дитячого та геродієтичного харчування», що для здобувачів освітньої програми «Харчові технології» про...

READ YOURSELF

Плідна співпраця з випускниками 31 may 2021