Н У Х Т

Свої перші кроки у світ науки київська ліцеїстка робить у лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ

20 january 2022

Свої перші кроки у світ науки київська ліцеїстка робить у лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ

Усе більше людей останнім часом користується гаджетами, до яких додаються навушники, адже через пандемію COVID-19 вони все більше часу проводять на онлайн-заходах. Проте, незважаючи на всі переваги використання навушників кількість питань щодо їх безпечності зростає. Щороку з’являються нові дослідження про потенційну загрозу цих гаджетів, саме тому метою дослідження ще однієї допитливої школярки, учениці 10-А класу ліцею «Наукова зміна» Марії Джелмач стало вивчення впливу використання навушників на стан здоров’я вух, зокрема слуху та зовнішнього вуха. Об’єктом дослідження стало використання навушників підлітками.

Марія не даремно присвятила свою роботу вивченню проблеми безпечного користування навушниками, не так давно подібні питання вже виникали у її колеги, але робота, яку провела Марія Джелмач настільки актуальна та ґрунтовна, що навіть важко давати їй оцінку. Популяризувати правильне використання навушників задля збереження слуху у молодого покоління – основна мета юної науковиці, тому і власну роботу для конкурсу Малої академії наук вона присвятила детальному вивченню проблеми тривалого користування різними типами навушників, питанням гігієни цих гаджетів і їх впливу на слух користувачів.

Працюючи над обраною темою дослідження, Марія використала методи статистичних досліджень (анкетування учнів ліцею), медичні методи досліджень (повітряна аудіометрія, отоскопія зовнішнього слухового проходу), а також мікробіологічні методи (аналіз змиву з різних типів навушників і вуха, виділення чистих культур бактерій та грибів із аналізованих проб, вивчення культуральних і морфологічних особливостей виділених культур із подальшим порівнянням одержаних результатів з характеристиками типової мікробіоти здорової шкіри вуха людини).

Мікробіологічна частина роботи була виконана в лабораторії кафедри біотехнології і мікробіології нашого університету під керівництвом доцентки кафедри Світлани Тетеріної.

У результаті досліджень ліцеїстка виявила на навушниках як властиві, так і невластиві нормальній мікробіоті зовнішнього вуха бактерії та гриби, що може стати причиною дисбалансу якісного і кількісного складу біоти зовнішнього вуха, а це в свою чергу може призвести до проблем зі шкірою та захворювань вух. Занепокоєння такі результати викликають ще й тому, що лише 37,8% учасників дослідження регулярно дезінфікують свої навушники. Невтішними були і результати аналізу отриманих аудіограм, зокрема у осіб, що часто користуються навушниками лише на одне вухо, було виявлено суттєве погіршення слуху саме на тому вусі, яким вони переважно слухають через навушники.

Загалом дослідниця прийшла до висновку, що неправильне використання навушників несе реальну загрозу здоров’ю вух, зокрема слуху та зовнішньому вуху і тому, задля збереження слуху, молодим людям варто зменшити час користування навушниками, надавати перевагу повнорозмірним навушникам замість вставних і вакуумних, а також приділяти більше уваги гігієні вух і знезараженню навушників.

Наразі школярка готується до представлення своєї роботи на черговому етапі конкурсу наукових робіт Київської малої академії наук. Бажаємо юній дослідниці визнання та успіхів у науковій діяльності й у навчанні, і нехай ці перші кроки в такий цікавий і дивовижний світ нових корисних відкриттів будуть вдалими та надихнуть Марію продовжувати свою дослідницьку роботу. Викладачі кафедри біотехнології і мікробіології щиро сподіваються ще не один раз побачити її у своїх лабораторіях!

Published on: 20-01-2022
Read also:
Вітаємо колектив кафедри готельно-ресторанної справи з виходом у світ нового підручника!

Вийшов друком підручник «Кулінарна етнологія» колективу авторів кафедри готельно-ресторанної справи за загальною редакцією д.т.н., професора Віктора Доценка. До колективу авторів увійшли доцентки Наталія Бондар, Оксана Арпуль, Лариса Шаран, Віта Цирульнікова, Ольга Пушка, а також колеги з кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, доц...

READ YOURSELF

Вітаємо колектив кафедри готельно-ресторанної справи з виходом у світ нового підручника! 27 january 2021

Як працювати з головою: власний кейс барбера на шляху до бренда

Студент другого курсу освітньої програми «Маркетинг», власник барбершопу KFC Barber Володимир Свіщ 29 квітня прочитав гостьову лекцію для своїх одногрупників, де поділився власною історією створення і розвитку бізнесу – чесною, живою і справжньою. Його барбершоп тримається на простих, але сильних цінностях – чесності, доброті, впевненості. Володим...

READ YOURSELF

Як працювати з головою: власний кейс барбера на шляху до бренда 30 april 2025

У гостях у кафедри готельно-ресторанної справи – Євген Клопотенко

На кафедру готельно-ресторанної справи факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка завітав Євген Клопотенко. Вітали викладачі та студенти кулінарну зірку – бренд-шефа і співвласника закладів ресторанного господарства «Сто років тому вперед», «Полтава», «Інші», «Інші.Бар», ініціатора визнання борщу частиною нема...

READ YOURSELF

У гостях у кафедри готельно-ресторанної справи – Євген Клопотенко 17 september 2024

Наукові дослідження магістрантів на обладнанні, подарованому стейкхолдером

У наукових лабораторіях кафедри біотехнології і мікробіології магістрантка, здобувачка групи ФБ-1-2М Мар’яна Красько (керівниця – доцентка Вікторія Красінько) працює над виконанням магістерської роботи «Активність дріжджових кілер-токсинів проти патогенних мікроорганізмів». Кілер-токсини – це білки або глікопротеїни з низькою молекулярною масою, щ...

READ YOURSELF

Наукові дослідження магістрантів на обладнанні, подарованому стейкхолдером 07 april 2023