Н У Х Т

Студенти на один день: «Таємниці генетичного коду» та «Експерт з біобезпеки»

05 листопада 2019

Студенти на один день: «Таємниці генетичного коду» та «Експерт з біобезпеки»

Весь минулий тиждень кафедра біотехнології і мікробіології радо вітала всіх, хто бажав відчути себе студентом-біотехнологом під час осінніх канікул. І п’ятниця, 1 листопада, не стала винятком.

У цей день школярів з їх вчителями та родичами приймали почергово відразу на двох майстер-класах. Можливістю відчути себе студентами кафедри виявили бажання одразу 10 школярів, серед яких були учні 9-10 класів ліцею «Наукова зміна» (м. Київ), 8 класу ЗОШ № 138 (м. Київ) та 11 класу ЗОШ № 16 (м. Первомайськ Миколаївської області).

Спочатку вони відвідали лабораторне заняття з дисципліни «Генетика» для студентів-біотехнологів 3 курсу, яке проводили старший викладач Олена Гудзенко та асистент Тетяна Сулейко. Метою заняття був відбір та ідентифікація біохімічних мутантів, де студенти продовжували серію досліджень по одержанню мутантних клітин дріжджів роду Saccharomyces. Під час лабораторної роботи студенти разом із учнями опрацьовували метод реплік для відбору ауксотрофних мутантів.

Разом із тим студенти груп БТ-3-1 і БТ-3-2 допомогли учням, які вже встигли «відзначитися» під час майстер-класу «Кольорова мікробіологія», проаналізувати чашки, які вони засіяли 3 дні тому. Окрім відпрацювання вже здобутих навичок роботи з оптичним мікроскопом і приготування препарату «роздавлена крапля» учні ознайомилися з методикою та самостійно спробували приготувати фіксований препарат, зафарбувати його та дослідити морфологію клітин, використовуючи імерсійний об’єктив.

Жваво обговорюючи побачене під мікроскопом, учні перейшли на ще один захоплюючий майстер-клас – «Експерт з біобезпеки», який підготувала та провела доцент Світлана Тетеріна в рамках лабораторного заняття з дисципліни «Мікробіологія галузі».

Спочатку школярі дізналися, що насправді розуміють під поняттям біобезпека та отримали можливість проаналізувати за показниками мікробіологічної безпеки зразки екстрактів прянощів і пересвідчитися, що мікрохвильове оброблення справляє неабиякий вплив на живі клітини (оскільки після оброблення екстракту червоного перцю показник загального мікробного числа зменшився в десять разів). Учні проаналізували не лише кількісні, а й якісні показники досліджуваних зразків і навіть користуючись вже отриманими навичками, спробували ідентифікувати представників виділеної мікробіоти.

Друга частина заняття була присвячена дослідженню антимікробної дії антибіотиків. Школярі не лише ознайомились із технікою виконання аналізу методом паперових дисків (дифузії в агар), а також змогли ознайомитися з результатами такого експерименту, проаналізувавши заздалегідь  підготовлені зразки.

Отож, останній день гостинності виявився на кафедрі біотехнології і мікробіології напрочуд результативним і насиченим. Школярі дякували викладачам за отримані знання та враження, обіцяли ще не раз повернутись на кафедру, а деякі настільки пройнялися атмосферою, яка захопила їх у НУХТ, що навіть виявили бажання виконувати на базі кафедри МАНівські роботи. Тож, до зустрічі!

Опублікований: 05-11-2019
Читайте також:
Особливості майбутньої фахової діяльності від професіонала своєї справи

До четвертокурсників кафедри біотехнології та мікробіології завітав начальник відділу промислової мікробіології ТОВ «Укрбіо» Артем Слободянюк. Цей креативний професіонал у рамках лекції «Альтернативні методи мікробіологічного контролю» зумів відповісти на безліч питань, що хвилюють студентів: «З чим саме я працюватиму?», «А як все буде і чи вірно я...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Особливості майбутньої фахової діяльності від професіонала своєї справи 07 листопада 2019

День першокурсника у Навчально-науковому інституті харчових технологій

Щороку Навчально-науковий інститут харчових технологій (ННІ ХТ) широко відчиняє свої двері для нових облич та яскравих особистостей. Не виключення і рік 2018-й – 140 цьогорічних  випускників шкіл і 63 випускники коледжів і технікумів вибороли право стати студентами-харчовиками. За доброю традицією навчальний рік в інституті починається з урочистост...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День першокурсника у Навчально-науковому інституті харчових технологій 30 серпня 2018

Третьокурсникам кафедри обліку і аудиту вручені сертифікати, що підтверджують їх фахові компетенції

На кафедрі обліку і аудиту за участю директора з маркетингу компанії «Дебет Плюс» Сергія Мозгового відбулося урочисте вручення сертифікатів здобувачам третього курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 071 «Облік і оподаткування». За ініціативи завідувача кафедри обліку і аудиту Володимира Осмятченка третьокурсники пройшли ку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Третьокурсникам кафедри обліку і аудиту вручені сертифікати, що підтверджують їх фахові компетенції 11 травня 2023

Розширюють професійні зв’язки та вдосконалюють викладацьку майстерність на кафедрі експертизи харчових продуктів

Про особливості призначення судової товарознавчої експертизи говорили на науковому семінарі, організованому кафедрою експертизи харчових продуктів. Доповідачкою була к.т.н., доцентка, старша наукова співробітниця лабораторії економічних та товарознавчих досліджень Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розширюють професійні зв’язки та вдосконалюють викладацьку майстерність на кафедрі експертизи харчових продуктів 21 грудня 2022