Н У Х Т

Студенти на один день: «Таємниці генетичного коду» та «Експерт з біобезпеки»

05 листопада 2019

Студенти на один день: «Таємниці генетичного коду» та «Експерт з біобезпеки»

Весь минулий тиждень кафедра біотехнології і мікробіології радо вітала всіх, хто бажав відчути себе студентом-біотехнологом під час осінніх канікул. І п’ятниця, 1 листопада, не стала винятком.

У цей день школярів з їх вчителями та родичами приймали почергово відразу на двох майстер-класах. Можливістю відчути себе студентами кафедри виявили бажання одразу 10 школярів, серед яких були учні 9-10 класів ліцею «Наукова зміна» (м. Київ), 8 класу ЗОШ № 138 (м. Київ) та 11 класу ЗОШ № 16 (м. Первомайськ Миколаївської області).

Спочатку вони відвідали лабораторне заняття з дисципліни «Генетика» для студентів-біотехнологів 3 курсу, яке проводили старший викладач Олена Гудзенко та асистент Тетяна Сулейко. Метою заняття був відбір та ідентифікація біохімічних мутантів, де студенти продовжували серію досліджень по одержанню мутантних клітин дріжджів роду Saccharomyces. Під час лабораторної роботи студенти разом із учнями опрацьовували метод реплік для відбору ауксотрофних мутантів.

Разом із тим студенти груп БТ-3-1 і БТ-3-2 допомогли учням, які вже встигли «відзначитися» під час майстер-класу «Кольорова мікробіологія», проаналізувати чашки, які вони засіяли 3 дні тому. Окрім відпрацювання вже здобутих навичок роботи з оптичним мікроскопом і приготування препарату «роздавлена крапля» учні ознайомилися з методикою та самостійно спробували приготувати фіксований препарат, зафарбувати його та дослідити морфологію клітин, використовуючи імерсійний об’єктив.

Жваво обговорюючи побачене під мікроскопом, учні перейшли на ще один захоплюючий майстер-клас – «Експерт з біобезпеки», який підготувала та провела доцент Світлана Тетеріна в рамках лабораторного заняття з дисципліни «Мікробіологія галузі».

Спочатку школярі дізналися, що насправді розуміють під поняттям біобезпека та отримали можливість проаналізувати за показниками мікробіологічної безпеки зразки екстрактів прянощів і пересвідчитися, що мікрохвильове оброблення справляє неабиякий вплив на живі клітини (оскільки після оброблення екстракту червоного перцю показник загального мікробного числа зменшився в десять разів). Учні проаналізували не лише кількісні, а й якісні показники досліджуваних зразків і навіть користуючись вже отриманими навичками, спробували ідентифікувати представників виділеної мікробіоти.

Друга частина заняття була присвячена дослідженню антимікробної дії антибіотиків. Школярі не лише ознайомились із технікою виконання аналізу методом паперових дисків (дифузії в агар), а також змогли ознайомитися з результатами такого експерименту, проаналізувавши заздалегідь  підготовлені зразки.

Отож, останній день гостинності виявився на кафедрі біотехнології і мікробіології напрочуд результативним і насиченим. Школярі дякували викладачам за отримані знання та враження, обіцяли ще не раз повернутись на кафедру, а деякі настільки пройнялися атмосферою, яка захопила їх у НУХТ, що навіть виявили бажання виконувати на базі кафедри МАНівські роботи. Тож, до зустрічі!

Опублікований: 05-11-2019
Читайте також:
НУХТ – на Фестивалі морозива

Кафедра технології молока і молочних продуктів взяла активну участь у відкритті та проведенні свята солодощів і розваг «Фестиваль морозива» у межах Дня знань. Організатор заходу, що відбувся в Українському домі на Європейській площі, - Асоціація українських виробників «Морозиво і заморожені продукти». У святкуванні брала участь академічна група с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ – на Фестивалі морозива 03 вересня 2019

Перша зустріч із НУХТ дев’ятикласників київської школи №92

11 квітня до університету завітали чергові гості – учні 9-го класу загальноосвітньої школи №92 м. Києва. Цікаву й пізнавальну програму знайомства з нашим навчальним закладом для них організували фахівці Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету. Завідувач Підготовчого відділення Валентина Ку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перша зустріч із НУХТ дев’ятикласників київської школи №92 11 квітня 2019

Майбутні доктори філософії опановують викладацьку практику

Педагогічна практика є ключовим етапом підготовки аспірантів, який допомагає їм розвивати навички викладання та застосовувати теоретичні знання на практиці. У рамках цього процесу аспірант кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування Дмитро Бондарчук прочитав лекцію на тему «Різальні робочі органи» з дисципліни «Техноло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майбутні доктори філософії опановують викладацьку практику 04 березня 2025

Вивчаємо крафт

8 жовтня у рамках вивчення дисципліни «Винний та гастрономічний туризм: досвід ЄС для України» другокурсники-бакалаври спеціальності 242 «Туризм і рекреація» вивчали крафтову гастрономію, яка презентує туристичні місця столиці. Першою локацією їхньої навчальної екскурсії був Паб «Кеди» на вулиці Басейній – місце з найбільшим асортиментом пива та а...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вивчаємо крафт 10 жовтня 2024