Н У Х Т

Студенти на один день: «Таємниці генетичного коду» та «Експерт з біобезпеки»

05 листопада 2019

Студенти на один день: «Таємниці генетичного коду» та «Експерт з біобезпеки»

Весь минулий тиждень кафедра біотехнології і мікробіології радо вітала всіх, хто бажав відчути себе студентом-біотехнологом під час осінніх канікул. І п’ятниця, 1 листопада, не стала винятком.

У цей день школярів з їх вчителями та родичами приймали почергово відразу на двох майстер-класах. Можливістю відчути себе студентами кафедри виявили бажання одразу 10 школярів, серед яких були учні 9-10 класів ліцею «Наукова зміна» (м. Київ), 8 класу ЗОШ № 138 (м. Київ) та 11 класу ЗОШ № 16 (м. Первомайськ Миколаївської області).

Спочатку вони відвідали лабораторне заняття з дисципліни «Генетика» для студентів-біотехнологів 3 курсу, яке проводили старший викладач Олена Гудзенко та асистент Тетяна Сулейко. Метою заняття був відбір та ідентифікація біохімічних мутантів, де студенти продовжували серію досліджень по одержанню мутантних клітин дріжджів роду Saccharomyces. Під час лабораторної роботи студенти разом із учнями опрацьовували метод реплік для відбору ауксотрофних мутантів.

Разом із тим студенти груп БТ-3-1 і БТ-3-2 допомогли учням, які вже встигли «відзначитися» під час майстер-класу «Кольорова мікробіологія», проаналізувати чашки, які вони засіяли 3 дні тому. Окрім відпрацювання вже здобутих навичок роботи з оптичним мікроскопом і приготування препарату «роздавлена крапля» учні ознайомилися з методикою та самостійно спробували приготувати фіксований препарат, зафарбувати його та дослідити морфологію клітин, використовуючи імерсійний об’єктив.

Жваво обговорюючи побачене під мікроскопом, учні перейшли на ще один захоплюючий майстер-клас – «Експерт з біобезпеки», який підготувала та провела доцент Світлана Тетеріна в рамках лабораторного заняття з дисципліни «Мікробіологія галузі».

Спочатку школярі дізналися, що насправді розуміють під поняттям біобезпека та отримали можливість проаналізувати за показниками мікробіологічної безпеки зразки екстрактів прянощів і пересвідчитися, що мікрохвильове оброблення справляє неабиякий вплив на живі клітини (оскільки після оброблення екстракту червоного перцю показник загального мікробного числа зменшився в десять разів). Учні проаналізували не лише кількісні, а й якісні показники досліджуваних зразків і навіть користуючись вже отриманими навичками, спробували ідентифікувати представників виділеної мікробіоти.

Друга частина заняття була присвячена дослідженню антимікробної дії антибіотиків. Школярі не лише ознайомились із технікою виконання аналізу методом паперових дисків (дифузії в агар), а також змогли ознайомитися з результатами такого експерименту, проаналізувавши заздалегідь  підготовлені зразки.

Отож, останній день гостинності виявився на кафедрі біотехнології і мікробіології напрочуд результативним і насиченим. Школярі дякували викладачам за отримані знання та враження, обіцяли ще не раз повернутись на кафедру, а деякі настільки пройнялися атмосферою, яка захопила їх у НУХТ, що навіть виявили бажання виконувати на базі кафедри МАНівські роботи. Тож, до зустрічі!

Опублікований: 05-11-2019
Читайте також:
Науковий нетворкінг відбувся на кафедрі маркетингу

Відбулося грудневе онлайн-засідання наукового гуртка кафедри маркетингу «Інтелектуал» на тему «Найпопулярніші інструменти інтернет-маркетингу». Цього разу модератором проведення заходу була доцентка кафедри Лариса Капінус, яка представила доповідь про технології інтернет-маркетингу та перспективи розвитку. Разом із учасниками обговорили сучасні ін...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковий нетворкінг відбувся на кафедрі маркетингу 24 грудня 2020

Маркетингові лайфхаки та екскурс спеціальностями

У своїй діяльності кафедра маркетингу дотримується клієнтоорієнтованого підходу та всебічно впроваджує філософію CR-M. Популярним заходом інтерактивної взаємодії із майбутніми вступниками є участь у Дні відкритих дверей, під час якого гості університету отримують змогу ознайомитись із перевагами спеціальностей кафедри, відкрити для себе цікаві марк...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Маркетингові лайфхаки та екскурс спеціальностями 27 січня 2020

Олімпіада з біотехнології: розумні, сміливі, найкращі!

11 березня 2025 року кафедра біотехнології і мікробіології знову стала ареною для змагання найкращих студентів у сфері біотехнологій – відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади «Біотехнології та біоінженерія», який зібрав талановитих здобувачів вищої освіти, готових продемонструвати свої знання та інтелектуальну витривалість. В інтелек...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Олімпіада з біотехнології: розумні, сміливі, найкращі! 13 березня 2025

Перші важливі наукові здобутки третьокурсників кафедри експертизи харчових продуктів

Студентка 3 курсу спеціальності «Технологічна експертиза та безпечність харчової продукції» Анастасія Роботько взяла участь у Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт за спеціальністю 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Високий рівень представленого дослідження (науковий керівник – асистент кафедри експертизи харчових про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перші важливі наукові здобутки третьокурсників кафедри експертизи харчових продуктів 10 червня 2019