Н У Х Т

Старт нового наукового року на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

20 вересня 2023

Старт нового наукового року на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

20 вересня в рамках наукової програми Всеукраїнського тижня харчових технологій відбулося ще одне наукове зібрання – VII Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві», яку провела кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету спільно з Інститутом продовольчих ресурсів НААН України та ТОВ «АССО Іnternational».

Цього року конференція відбулась у змішаному форматі, завдяки якому до її роботи змогли долучитися науковці з провідних фахових закладів вищої освіти України, науково-дослідних інститутів, а також колеги із Жешувського університету (Польща) та Державного університету ім. Акакія Церителі (Грузія).

Учасників наукового зібрання привітав проректор університету з наукової роботи Сергій Токарчук. Він, зокрема зазначив, що харчова промисловість по праву вважається однією зі значних складових у господарському комплексі країни, найбільш соціально орієнтованим сектором реальної економіки, який відіграє важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки. Але інновації й розвиток неможливі без науки. Саме наукові дослідження дають змогу розширювати асортимент і забезпечувати високу конкурентоспроможність продукції, тому тематика конференції є надзвичайно актуальною. Проректор подякував ЗСУ за те, що ця зустріч стала можливою й побажав науковцям, виробничникам, здобувачам освіти і всім, хто доєднався до конференції, плідної роботи, активних дискусій, успішної реалізації своїх проєктів.

Модератором конференції уже традиційно виступив завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор Володимир Ковбаса, який також тепло привітав колег із можливістю знову поспілкуватися наживо й поділитися результатами своїх досліджень та досягненнями.

До обговорення актуальних питань хлібопекарської галузі, шляхів покращення якості хлібобулочних виробів, проблем розширення асортименту, створення нових виробів спеціального призначення, тощо активно долучилося широке коло учасників і, що особливо приємно, здобувачі вищої освіти.

Дуже цікавими та ґрунтовними були доповіді керівників об’єднань українських підприємств. Генеральний директор, голова Ради Об’єднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко доповів про стан хлібопекарської галузі після вторгнення на територію України агресора, про проблеми забезпечення підприємств якісною сировиною та шляхи їх вирішення.

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко розповів про роботу хлібопекарських підприємств у сучасних умовах, вплив кризових явищ на діяльність підприємств, проаналізував зміну цін на хлібобулочні вироби протягом останніх трьох років. Наприкінці доповіді він окреслив основні проблеми галузі, які зараз вирішують фахівці, та які можуть виникнути у найближчому майбутньому.

Незмінно увага була прикута до презентації доробку науковців нашої кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів – професорів Віри Дробот і Валерія Махинька, які розповіли про розроблення технологій хліба з оздоровчими властивостями та використання штучного інтелекту для проєктування рецептур хлібних виробів.

Активно обговорювали науковці ґрунтовні доповіді завідувача кафедри технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів Одеського національного технологічного університету Дмитра Жигунова, керівниці технологічного відділу ТОВ «Лесаффр Україна» Світлани Шинкаренко, наукової співробітниці Інституту продовольчих ресурсів НААН України Інни Гетьман, які стосувалися показників і методів контролю зерна і борошна, нових рішень і підходів до покращення якості хлібобулочних виробів, науково-технологічних аспектів технологій хліба з використанням заквасок.

Дослідження технологічних показників якості житнього борошна, що здійснюються науковцями Інституту післядипломної освіти НУХТ, висвітлила доцентка кафедри харчових виробництв Інституту Галина Волощук.

Наприкінці пленарного засідання цікаву роботу з визначення споживчої цінності пшеничного хліба з використанням борошна бульб чуфи представила доцентка кафедри технології хлібопродуктів та кондитерських виробів Державного біотехнологічного університету Галина Степанькова.  

Підсумував плідну зустріч генеральний директор ТОВ «АССО Іnternational» Ігор Мельник. Він наголосив, що ніякий агресор не змусить нас відмовитися від наукового пошуку, розвитку технологій, поступу вперед. І нинішня конференція яскраве тому підтвердження. Співорганізатор конференції висловив подяку всім учасникам за актуальні і цікаві доповіді, побажав наснаги та творчих успіхів й висловив сподівання зустрітися через рік на наступній конференції уже в мирній і все такій же вільній і прекрасній Україні.

За результатами роботи конференції готується збірник матеріалів, який найближчим часом буде оприлюднений на сайті університету.

Опублікований: 20-09-2023
Читайте також:
Про спеціальність «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» дізналися школярі Фастова

У Фастівському НВК «Ліцей-загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №2» відбулася зустріч доцента кафедри інтегрованих автоматизованих систем управління нашого університету Ярослава Смітюха з учнями старших класів, їх батьками та педагогічним колективом. Зустріч відбулася за підтримки директора школи Ірини Муравської. Предметом зустрічі було ознайомлення ш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про спеціальність «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» дізналися школярі Фастова 29 жовтня 2018

Приймальна комісія університету завершує верифікувати заяви вступників й формує рейтингові списки

26 липня о 18.00 завершився прийом заяв до закладів вищої освіти України від вступників для здобуття освітнього ступеня «бакалавр» на основі повної загальної середньої освіти. Наразі приймальна комісія університету завершує верифікувати заяви вступників. Верифікація проводиться для того, щоб перевірити правильність внесених даних вступників, вияви...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Приймальна комісія університету завершує верифікувати заяви вступників й формує рейтингові списки 31 липня 2018

Пишаймося Україною!

Напередодні Дня української писемності та мови студенти групи ТХ-3-6ск разом зі своєю наставницею, доценткою кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Оленою Кохан відвідали проєкт Укрзалізниці «WOW UKRAINE». Експозиція почала роботу в минулому році і за 4 місяці зібрала понад 330 000 відвідувачів, встановивши національний рекорд ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пишаймося Україною! 12 листопада 2020

Вебінар для здобувачів спеціальності «Харчові технології» від компанії «Данон»

28 жовтня 2020 року компанія «Данон» за підтримки відділу працевлаштування НУХТ, директора Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксани Кочубей-Литвиненко та викладачів кафедри технології молока і молочних продуктів провела для здобувачів, які навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології», вебінар «Сучасний процес виробництва мол...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вебінар для здобувачів спеціальності «Харчові технології» від компанії «Данон» 30 жовтня 2020