Н У Х Т

Старт нового наукового року на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

20 вересня 2023

Старт нового наукового року на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

20 вересня в рамках наукової програми Всеукраїнського тижня харчових технологій відбулося ще одне наукове зібрання – VII Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві», яку провела кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету спільно з Інститутом продовольчих ресурсів НААН України та ТОВ «АССО Іnternational».

Цього року конференція відбулась у змішаному форматі, завдяки якому до її роботи змогли долучитися науковці з провідних фахових закладів вищої освіти України, науково-дослідних інститутів, а також колеги із Жешувського університету (Польща) та Державного університету ім. Акакія Церителі (Грузія).

Учасників наукового зібрання привітав проректор університету з наукової роботи Сергій Токарчук. Він, зокрема зазначив, що харчова промисловість по праву вважається однією зі значних складових у господарському комплексі країни, найбільш соціально орієнтованим сектором реальної економіки, який відіграє важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки. Але інновації й розвиток неможливі без науки. Саме наукові дослідження дають змогу розширювати асортимент і забезпечувати високу конкурентоспроможність продукції, тому тематика конференції є надзвичайно актуальною. Проректор подякував ЗСУ за те, що ця зустріч стала можливою й побажав науковцям, виробничникам, здобувачам освіти і всім, хто доєднався до конференції, плідної роботи, активних дискусій, успішної реалізації своїх проєктів.

Модератором конференції уже традиційно виступив завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор Володимир Ковбаса, який також тепло привітав колег із можливістю знову поспілкуватися наживо й поділитися результатами своїх досліджень та досягненнями.

До обговорення актуальних питань хлібопекарської галузі, шляхів покращення якості хлібобулочних виробів, проблем розширення асортименту, створення нових виробів спеціального призначення, тощо активно долучилося широке коло учасників і, що особливо приємно, здобувачі вищої освіти.

Дуже цікавими та ґрунтовними були доповіді керівників об’єднань українських підприємств. Генеральний директор, голова Ради Об’єднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко доповів про стан хлібопекарської галузі після вторгнення на територію України агресора, про проблеми забезпечення підприємств якісною сировиною та шляхи їх вирішення.

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко розповів про роботу хлібопекарських підприємств у сучасних умовах, вплив кризових явищ на діяльність підприємств, проаналізував зміну цін на хлібобулочні вироби протягом останніх трьох років. Наприкінці доповіді він окреслив основні проблеми галузі, які зараз вирішують фахівці, та які можуть виникнути у найближчому майбутньому.

Незмінно увага була прикута до презентації доробку науковців нашої кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів – професорів Віри Дробот і Валерія Махинька, які розповіли про розроблення технологій хліба з оздоровчими властивостями та використання штучного інтелекту для проєктування рецептур хлібних виробів.

Активно обговорювали науковці ґрунтовні доповіді завідувача кафедри технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів Одеського національного технологічного університету Дмитра Жигунова, керівниці технологічного відділу ТОВ «Лесаффр Україна» Світлани Шинкаренко, наукової співробітниці Інституту продовольчих ресурсів НААН України Інни Гетьман, які стосувалися показників і методів контролю зерна і борошна, нових рішень і підходів до покращення якості хлібобулочних виробів, науково-технологічних аспектів технологій хліба з використанням заквасок.

Дослідження технологічних показників якості житнього борошна, що здійснюються науковцями Інституту післядипломної освіти НУХТ, висвітлила доцентка кафедри харчових виробництв Інституту Галина Волощук.

Наприкінці пленарного засідання цікаву роботу з визначення споживчої цінності пшеничного хліба з використанням борошна бульб чуфи представила доцентка кафедри технології хлібопродуктів та кондитерських виробів Державного біотехнологічного університету Галина Степанькова.  

Підсумував плідну зустріч генеральний директор ТОВ «АССО Іnternational» Ігор Мельник. Він наголосив, що ніякий агресор не змусить нас відмовитися від наукового пошуку, розвитку технологій, поступу вперед. І нинішня конференція яскраве тому підтвердження. Співорганізатор конференції висловив подяку всім учасникам за актуальні і цікаві доповіді, побажав наснаги та творчих успіхів й висловив сподівання зустрітися через рік на наступній конференції уже в мирній і все такій же вільній і прекрасній Україні.

За результатами роботи конференції готується збірник матеріалів, який найближчим часом буде оприлюднений на сайті університету.

Опублікований: 20-09-2023
Читайте також:
На кафедрі експертизи харчових продуктів – гості з Малої академії наук

На кафедру експертизи харчових продуктів разом із класним керівником Тетяною Романченко завітали школярі 8-го класу закладу освіти №3 м. Бровари, які навчаються в Малій академії наук України. Доцент кафедри Світлана Усатюк ознайомила гостей із освітніми програмами, за якими навчаються здобувачі вищої освіти в університеті, переліком дисциплін, з ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі експертизи харчових продуктів – гості з Малої академії наук 07 лютого 2020

Майстер-клас з брендування особистості від психологині-практика для HR-менеджерів

24 листопада 2021 року відбувся майстер-клас для здобувачів освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» з психологом-практиком Наталією Данильченко, яка спеціалізується на методиках транзактного аналізу. Наталія Данильченко представила цікаве дослідження «Теорія особистості в аналітичній психології Карла Юнга» ‒ складної та чарівної теорі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-клас з брендування особистості від психологині-практика для HR-менеджерів 25 листопада 2021

Час біжить, залишаючи спогади...

Як показують дослідження, для переважної більшості людей не лише улюблені речі створюють сприятливу атмосферу на роботі, а велике значення мають теплі стосунки у колективі. У цьому зайвий раз змогли впевнитися і співробітники кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації, коли 16 вересня 2021 року на засідання кафедри із дружнім візитом...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Час біжить, залишаючи спогади... 22 вересня 2021

Під час лабораторних робіт провести майстер-клас можливо!

Нещодавно для майбутніх випускників спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія» було проведене завершальне лабораторне заняття в рамках курсу «Хімія та технологія косметичних засобів», яке закарбувалося в пам’яті кожного студента. За ініціативи доцента кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів На...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Під час лабораторних робіт провести майстер-клас можливо! 20 травня 2019