Н У Х Т

Серед дипломантів Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020» – два винаходи наших науковців

27 липня 2020

Серед дипломантів Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020» – два винаходи наших науковців

Відбулося оголошення та нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Винахід року 2020». Захід проходив в онлайн-режимі за участі представників Укрпатенту, Торгово-промислової палати України та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Під час трансляції переможці отримали можливість презентувати власні проєкти авдиторії. 

У 2020 році на конкурс були подані 244 винаходи, які захищені чинними патентами України на винаходи, що видані протягом останніх 5 років. Варто зазначити, що 87 % від загального обсягу конкурсних робіт були подані науковими закладами України.

Конкурс проходив у три етапи. На  першому етапі протягом лютого 2020 року здійснювався прийом та опрацювання конкурсних матеріалів робочою групою Укрпатенту, перевірялися заявочні матеріали на відповідність умовам конкурсу та здійснювалося їх попереднє оцінювання за встановленими критеріями.

На другому етапі експертна рада Укрпатенту провела оцінювання всіх поданих матеріалів за критеріями, встановленими Положенням про конкурс, і визначила 12 галузевих номінацій, які відповідають найбільш актуальним напрямам інноваційної діяльності: «Будівництво»; «Сучасні промислові технології та нова техніка»; «Енергетика та енергоефективність»; «Екологія»; «Нові речовини і матеріали»; «Технології агропромислового комплексу»; «Медицина»; «Фармацевтика»; «Харчове виробництво»; «Металургія»; «Оборона і державна безпека»; «Перероблення промислових і побутових відходів».

На третьому етапі конкурсна комісія розглянула результати роботи експертної ради. У зв’язку з установленням Кабінетом Міністрів України на усій території загальнонаціонального карантину, засідання конкурсної комісії проходило в режимі онлайн. Були  проаналізовані підсумки конкурсу і визначені переможці. До уваги бралися якісні показники – оригінальність технічного рішення, складність поставленого і вирішеного завдання, соціальна та гуманітарна значущість.

Наш університет – традиційний учасник конкурсу. Приємно, що серед цьогорічних учасників-дипломантів конкурсу два винаходи наших науковців – «Біодеградабельна їстівна плівка для харчових продуктів» (патент на корисну модель №120727) і «Спосіб отримання ректифікованого спирту» (патент на корисну модель №119277).

Нагадаємо, що конкурс «Винахід року» проводиться щорічно Державним підприємством «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) спільно з Торгово-промисловою палатою України за підтримки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з метою популяризації винахідницької діяльності та привернення уваги вітчизняних і закордонних інвесторів й виробників.

Опублікований: 27-07-2020
Читайте також:
Національна академія наук України відзначила наукову роботу магістра кафедри фінансів

Національна академія наук України традиційно проводила конкурс на здобуття премій для молодих учених і студентів вищих навчальних закладів за кращі наукові роботи. За роботи у галузі природничих, технічних і соціогуманітарних наук Президія НАН України щороку присуджує чотирнадцять премій для молодих учених і чотирнадцять премій для студентів вищих...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Національна академія наук України відзначила наукову роботу магістра кафедри фінансів 07 травня 2018

Ейчари НУХТ на Всеукраїнському студентському круглому столі з hr-менеджменту

Здобувачки освітньої-професійної програми «Менеджмент персоналу» Альбіна Горобець (група МП-4-8) і Карина Жуковська (група МП-1-8М) представили свої доповіді на ІІІ Всеукраїнському студентському круглому столі з HR-менеджменту «Командна робота і цифрові технології в умовах глобальних змін». Модераторами заходу виступили викладачі кафедри менеджмент...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ейчари НУХТ на Всеукраїнському студентському круглому столі з hr-менеджменту 15 травня 2025

Круглий стіл з питань якості

Викладачі кафедри експертизи харчових продуктів Світлана Усатюк, Василь Сидор, Вікторія Кійко та Оксана Петруша і студенти IV курсу освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» взяли участь у круглому столі «Якість та безпека харчових продуктів». Учасниками заходу були науковці та аудитори, а також представники організ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Круглий стіл з питань якості 25 листопада 2019

Основні засади ресторанного бізнесу в Україні: крутий нетворкінг із фахівчинею-практиком

28 жовтня 2025 року на кафедрі готельно-ресторанної справи для здобувачів-бакалаврів спеціальності J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» у межах дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» (лекторка – доцентка Оксана Кирпіченкова) відбувся гостьовий лекторій «Про український ресторанний бізнес» від фахівчині з розвитку персон...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Основні засади ресторанного бізнесу в Україні: крутий нетворкінг із фахівчинею-практиком 30 жовтня 2025