Н У Х Т

Розвиток soft skills на «Природознавчій мікробіології»

16 жовтня 2023

Розвиток soft skills на «Природознавчій мікробіології»

Soft skills є обов'язковими навичками для спеціаліста будь-якої галузі. Особливості організації роботи як підприємств, так і наукових установ вимагають від співробітників вміння працювати у команді, яка є наразі основною формою організації роботи у сучасному світі.

Отримати навички роботи у команді мають змогу здобувачі освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» під час вивчення дисципліни «Природознавча мікробіологія», що викладає професорка, д.б.н. Тетяна Пирог.

Вивчення цієї дисципліни організовано таким чином, що здобувачі мають змогу не тільки прослуховувати лекційний матеріал, а й виконувати самостійну роботу, основним завданням якої є пошук і узагальнення сучасної наукової літератури, присвяченої використанню основних положень природознавчої та екологічної мікробіології і метагеномного аналізу довкілля для вдосконалення існуючих і  розроблення нових біотехнологічних процесів.

На першому лекційному занятті здобувачам було запропоновано самим сформувати команди і обрати капітана, а також  обрати із запропонованого переліку тематику роботи. Виконання самостійної роботи у  такому  форматі  розвиває не тільки навички роботи у команді, а й вміння самоорганізації, адже протягом вивчення дисципліни здобувачі не мають чітко визначних дедлайнів від викладача, а самі обирають в якому темпі їм працювати.

Команда, яку очолила Анастасія Охмакевич, складається зі здобувачів, що закінчили бакалаврат у НУХТ, а також тих, що прийшли з інших університетів. Разом обрали тему «Біоплівки у біотехнологічних процесах». На такий вибір надихнули дослідження на кафедрі біотехнології і мікробіології, присвячені руйнуванню бактеріальних і дріжджових біоплівок за допомогою поверхнево-активних речовин, синтезованих Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017 за наявності Saccharomyces cerevisiae БТМ-1. Магістранти зацікавились темою біоплівок, почали шукати наукові статті і натрапили на велику кількість інформації щодо їх застосування у біотехнологічних процесах як альтернативи іммобілізованим клітинам, для одержання пробіотиків, рекомбінантних білків, підвищення виходу інших цільових продуктів, виробництві енергії, очищенні води і ґрунтів, Наразі план огляду літератури вже складено, обов’язки розподілено, чат команди функціонує. Попереду – ще багато роботи.

Команда Анни Воробей обрала тему «Технології біогазу: від перших досліджень до сьогодення», тому що розроблення технологій отримання альтернативних джерел енергії є наразі актуальним питанням у зв'язку з погіршенням екологічної ситуації на планеті. Використання біогазових установок дасть змогу людству не залежати від запасів природніх ресурсів, а отримувати важливе джерело енергії у необхідних кількостях».

Після  моніторингу публікацій у вітчизняних і в зарубіжних джерелах команда, очолювана Оленою Доценко, визначилася з темою – «Ціанобактерії як об’єкти біотехнології». Робота в команді – складний процес, але вміння правильно розподіляти обов'язки між членами команди робить його більш легким і ефективним. Команда вже має міцну основу, знає, над чим працює, і вміє впевнено керувати всіма аспектами створення успішного командного проєкту. Ціанобактерії є перспективними для  одержання біопалива, водню як  джерела чистої енергії, очищення води та ін.

При виборі теми команді Вікторії Негретової хотілося знайти саме ту, яка припаде до душі кожному члену команди та буде актуальною і необхідною в наш час. Усі разом аналізували кожну тему, шукали відповідні статті і, здійснивши ґрунтовний аналіз тем, зупинилися на темі «Сульфатвідновлювальні бактерії і біотехнологія». Цей вибір був зумовлений  тим, що сульфатредуктори є перспективними для використання у природоохоронних технологіях для очищення довкілля, вони зменшують негативний вплив людської діяльності на навколишнє середовище, а також використовуються для створення нових технологій та виробництва корисних продуктів. Тема сульфатвідновлювальних бактерій і біотехнології має великий науковий інтерес через їхню роль у біогеохімічних процесах, екології та потенційно корисних застосуваннях у біотехнології.

Здобувачі освіти вдячні своїй лекторці Тетяні Пирог за чудову можливість одночасно попрацювати з цікавими темами за фахом та прокачати свої навички роботи в команді.

Опублікований: 16-10-2023
Читайте також:
Тиждень циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін

18-22 листопада 2019 року в Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ тривав тиждень циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін. Викладачі комісії разом зі студентами коледжу провели цікаві та повчальні заходи. 18 листопада викладачем Наталією Гавриленко була прочитана інтерактивна лекція «Бути батьками – це здорово!». На...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тиждень циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін 22 листопада 2019

Онлайн-захист здобувачів: вітаємо новоспечених магістрів!

15-16 лютого на кафедрі біотехнології і мікробіології відбулись онлайн-захисти кваліфікаційних магістерських робіт студентами денної форми навчання спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія», освітньо-професійних програм «Промислова біотехнологія» та «Фармацевтична біотехнологія». До складу Екзаменаційної комісії з атестації здобувачів вищо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Онлайн-захист здобувачів: вітаємо новоспечених магістрів! 18 лютого 2021

Лабораторна робота київських гімназистів на кафедрі технології молока і молочних продуктів

Профорієнтаційна робота – один із головних пріоритетів діяльності колективу університету, якому надається всебічна підтримка з боку керівництва НУХТ. 25 лютого для виконання лабораторної роботи з дисципліни «Природничі науки» на кафедру технології молока і молочних продуктів завітали учні 10 класу київської гімназії ім. М.П. Драгоманова, які бажаю...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лабораторна робота київських гімназистів на кафедрі технології молока і молочних продуктів 27 лютого 2019

Четвертокурсники обговорюють основні біоетичні проблеми

Враховуючі реалії воєнного стану, здобувачам освіти нашого університету були запропоновані різні форми комунікації з викладачами для навчання. Студенти 4 курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» виявили велику зацікавленість у вивченні дисципліни «Основи біобезпеки та біоетики» і обрали проведення онлайн-занять за допомогою платформи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Четвертокурсники обговорюють основні біоетичні проблеми 04 травня 2022