Н У Х Т

Рослинні біологічно активні речовини, як основа лікарських препаратів

12 червня 2023

Рослинні біологічно активні речовини, як основа лікарських препаратів

Чи знали ви, що речовина карвон, яка добувається із плодів укропу запашного, є чудовим спазмалітиком? Або, чи чули ви про глікозидкорглікон, який екстрагують із конвалії? Його застосовують для зменшення явища недостатності міокарда. Або, що поряд із валеріаною одним із найкращих заспокійливих препаратів є лікарський засіб на основі горицвіту. І це лише дрібка того, що обговорювали днями на останній у навчальному році лабораторній роботі з дисципліни «Промислова технологія лікарських засобів».

Здобувачі-біотехнологи третього курсу об’єднувалися в бригади і досліджували індивідуальні речовини рослинної сировини та лікарські препарати виготовлені на їх основі, а після цього ділитися інформацією зі своїми колегами.

Наприклад, кожен мав справу із кашлем і купував у аптеці ліки від нього, проте, не кожен знає, що до їх складу входять сапоніни, адже саме ці сполуки здатні підсилювати секрецію бронхіальних залоз і збуджувати кашлевий центр. Або, кусаючи терпку хурму, чи задумувалися ви, що там містяться речовини, які мають спазмолітичний, гіпотензивний та противірусний ефекти? Адже в’язкість і терпкість – незвичайну і притаманну тільки їй – надають дубильні речовини. Про найвідоміший і популярніший алкалоїд у світі також не забули – кофеїн, який міститься не тільки у запашній каві, яку готують вправні баристи на вулицях Києва, а й в ряді інших рослин – у листі чаю, ягодах гуарани тощо.

І це лише крапля того, що підготували та розповіли здобувачі на занятті, яке тривало майже три години, проте промайнуло наче за декілька хвилин. Кожен намагався поділитися цікавою інформацією зі своїми колегами і почути щось нове. Після доповіді здобувачі відповідали на декілька запитань, які давали змогу ще краще проявити свої навички ерудиції та кмітливості. Обговорювали презентацій дуже жваво, адже у дискусії народжується істина.

Заняття було надзвичайно цікавим і корисним для здобувачів. Ця лабораторна робота посприяла розширенню професійного кругозору та підготовці здобувачів до майбутньої роботи у біотехнологічній галузі.

Опублікований: 12-06-2023
Читайте також:
Перша атестація магістерських робіт відбулася на кафедрі біотехнології і мікробіології

Незабаром Новий рік, і ми точно знаємо, яке бажання під ялиночкою будуть загадувати магістранти ІІ року навчання – успішно захистити дипломну роботу. Але навіть Дід Мороз не допоможе, якщо вчасно та успішно не пройдеш рубіжні контролі виконання магістерської роботи. Перший із них днями відбувся на кафедрі біотехнології і мікробіології. Атестувати ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перша атестація магістерських робіт відбулася на кафедрі біотехнології і мікробіології 28 грудня 2019

Наші екологи взяли участь у Водному форумі

26 та 27 вересня 2023 року відбулися заходи Водного форуму «Вода в промисловості та АПК в умовах війни та кліматичної кризи», організованого Асоціацією професіоналів довкілля PAEW, Офісрм сталих рішень, Геологічною інвестиційною групою. Питання водопостачання сьогодні актуальне, як ніколи. Через трагедію на Каховській ГЕС, через постійні обстріли ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші екологи взяли участь у Водному форумі 02 жовтня 2023

День відкритих дверей у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ

Сумський коледж харчової промисловості НУХТ гостинно зустрів майбутніх вступників, які відвідали День відкритих дверей. Директор коледжу Юрій Барилюк ознайомив випускників шкіл м. Суми та області і їх батьків із навчальним закладом, його історією та традиціями, матеріально-технічною базою, звернув увагу на те, що коледж є структурним підрозділом Н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День відкритих дверей у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ 02 квітня 2019

Лекція від докторки PhD Словацького університету для здобувачів освіти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

4 грудня 2020 р. на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася гостьова онлайн-лекція викладачки кафедри технології та якості продукції рослинництва Словацького сільськогосподарського університету в м. Нітра (Slovak University of Agriculture in Nitra) Eva Ivanisova, PhD. Лекція «Coffee: benefits, nutrition and risks» чита...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекція від докторки PhD Словацького університету для здобувачів освіти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 07 грудня 2020