Н У Х Т

Профспілківці у Софії Київській

20 травня 2024

Профспілківці у Софії Київській

Профком співробітників НУХТ організував у другому семестрі 2023-2024 навчального року для всіх профспілківців дві екскурсії до Софії Київської – найдавнішої православної християнської святині у Східній Європі. Відвідати ці чудові екскурсії мали змогу більше 50 членів Профспілки НУХТ.

Софіївський собор – найстаріший собор у Києві, який до сьогодні зберіг інтер'єр часів його створення – XI століття. Якби вміли говорити настінні графіті, фрески і мозаїки, вони б розповіли, як виглядали князі та єпископи Київської Русі. 260 квадратних метрів мозаїк і 3 тисячі квадратних метрів фресок бачили, як у соборі коронували та ховали князів, грабували храм під час навал та війн і майже на століття залишали без догляду, потім знову відновлювали і воскрешали, спалювали і позолочували.

Екскурсанти побачили багато цікавого й неймовірного – унікальну, майже шестиметрову мозаїку «Оранта» – найвідоміше зі збережених зображень Богородиці цього іконографічного типу у світі, яка з різних ракурсів виглядає по-різному; понад 7000 графіті XI-початку XVIII століття; сучасне панно-мозаїку розміром 7х7 м, створене з 15 тисяч дерев'яних крашанок і підсвічене зсередини тощо.

Члени профспілки НУХТ мали змогу також відвідати виставки в окремих залах заповідника та прогулятися прекрасною, спокійною й умиротвореною територією.

Щойно опинившись на території Національного заповідника «Софія Київська», учасники екскурсії відчули, наче одразу перенеслися в інший час – енергетика зашкалює, як і сама історія цього дивовижного Собору!

Опублікований: 20-05-2024
Читайте також:
Інсайти, корисні і для фаху, і для повсякденного життя

Здобувачі освіти, що вивчають харчові технології, повинні не лише опанувати свою спеціальність, але й бути прикладом свідомого ставлення до харчових продуктів. Для підвищення обізнаності про сучасний асортимент хлібопекарської галузі, особливості виготовлення й харчової цінності різних груп хлібних виробів професор кафедри технології хлібопекарськи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інсайти, корисні і для фаху, і для повсякденного життя 07 березня 2025

Розпочинається співпраця з фармацевтичною компанією ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА»

На кафедру біотехнології і мікробіології завітали представники компанії ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА» – медичний директор Марина Валова та директор з експорту Оксана Плотнікова. Разом із завідувачем кафедри, професором Тетяною Пирог, деканом факультету біотехнології та екологічного контролю Наталією Грегірчак, а також доцентами Вікторією Красінько та Оксан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розпочинається співпраця з фармацевтичною компанією ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА» 22 листопада 2019

Стартував конкурс на участь у програмі WIRA (Університет Штату Пенсильванія)

Факультет Сільського господарства Університету Штату Пенсильванія (The Pennsylvania State University або PSU) оголосив про початок конкурсу на участь у програмі WIRA (Woskob International Research in Agriculture) або ВІРА на 2023-2024 академічний рік. Координація програми здійснюється через Офіс глобальних сільськогосподарських наук (Ag Sciences Gl...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стартував конкурс на участь у програмі WIRA (Університет Штату Пенсильванія) 22 серпня 2023

Викладачки кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації поділилися досвідом стажування у Франції та США

31 травня на кафедрі ділової іноземної мови та міжнародної комунікації відбувся науково-методичний семінар «Зарубіжний досвід викладання англійської мови як іноземної», на якому доцентка Галина Чередніченко та старша викладачка Наталія Божок поділилися досвідом викладання англійської мови, отриманим під час міжнародного стажування. Наталія Божок р...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачки кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації поділилися досвідом стажування у Франції та США 03 червня 2024