23 жовтня 2019 року в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму нашого університету відбувся професійний батл «Страви на вогні», в якому брали участь студенти груп кулінарного напрямку. Були сформовані 6 команд. Готуючись до конкурсу, студенти вибрали різні види м’яса, різні їх поєднання, різні соуси, як доповнення і, звичайно, овочі.
Журі очолив успішний випускник коледжу Дмитро Федорик. Членами журі були член асоціації кухарів Західної шеф-групи, викладач школи Ель-шеф Андрій Шумей, випускниця коледжу, приватний підприємець Наталія Федорик, а також голова циклової комісії кулінарних дисциплін Ганна Пйонтко.
Було багато глядачів і вболівальників. Всі вони впевнилися, що м’ясо на грилі набуває пікантного аромату багаття і залишається при цьому ніжним і соковитим. Зайвий жир витоплюється, а смачна хрустка скоринка надає страві вишуканості. Присутні переконалися, що сам процес приготування вимагає особливого підходу і знання багатьох кулінарних тонкощів – наприклад, жирні сорти м’яса з прожилками сала найкраще підходять для приготування на вогні. Було цікаво спостерігати, як під час обсмажування жир розтоплюється, і шматки м’яса виходять м’якими і соковитими. Студенти використали знання про те, що дуже сухе м’ясо – телятину чи філе курки – краще смажити, загорнувши в бекон або збризнувши рослинним маслом. Це робить його ніжним, і воно тане в роті. А можна загорнути у фольгу. Також для приготування на вогні чудово підходить риба, що і було доведено під час батлу.
Учасники змагань розкрили секрет приготування м’яса на вогні – він полягає в маринуванні. Маринад робить навіть звичайне м’ясо вишуканим. В якості основи беруть червоне і біле сухе вино, пиво, гранатовий і апельсиновий сік, оливкову олію, винний або бальзамічний оцет, гірчицю і соєвий соус. Пікантності маринаду додають кілька крапель лимонного соку, сметана, томатна паста. Ці всі тонкощі добре знають наші студенти і вміло їх використовують.
Конкурс закінчився, журі оцінило всі страви, дуже важко було визначити переможців, але така мета конкурсів.
Тож вітаємо переможців! Ними стали:
І місце – група КТ-17
ІІ місце – група КОБ-18
ІІІ місце – група КБ-10.