Н У Х Т

Продовжується серія відкритих лекцій від викладачів кафедри харчової хімії

02 грудня 2021

Продовжується серія відкритих лекцій від викладачів кафедри харчової хімії

Добігає кінця перший семестр навчального року. Це завжди «гаряча пора» не тільки для здобувачів освіти, але й для викладачів. Потрібно відпрацювати всі лабораторні, зробити самостійні роботи, написати всі звіти, і врешті-решт підготуватися до екзаменів і заліків. Ось чому наприкінці семестру кожне лекційне заняття набуває ще більшої важливості.

На початку місяця на кафедрі харчової хімії відбулися дві відкриті лекції – 1 грудня для здобувачів освіти групи ХТ-4-4 з дисципліни «Токсикологічна хімія», яку прочитав доцент Олександр Макаренко, та 2 грудня для здобувачів освіти групи ХЧ-2-1-3 з дисципліни «Основи біохімії» професора Анатолія Салюка.

Тема лекції Олександра Макаренка – «Токсикологія етилового спирту». Лектор розпочав свою доповідь із історії виникнення назв, питання культури споживання алкогольних напоїв. Далі викладач навів статистичні дані щодо вживання алкоголю в світі, розглянув методи виробництва етанолу з різної сировини, ступені та стандарти його очищення, технічні умови виробництва спирту. Олександр Макаренко постійно підтримував конструктивний діалог зі слухачами, нагадав деякі дані з інших хімічних дисциплін. Наприкінці заняття лектор ілюстративно продемонстрував небезпеку і наслідки надмірного вживання спиртовмісних продуктів, що надзвичайно вразило слухачів і викликало ряд запитань.

Лекційне заняття «Загальні закономірності обміну речовин в живих організмах», яке прочитав професор Анатолій Салюк, розпочалося з розгляду визначень понять про обмін речовин, метаболічні явища. Лектор зауважив на процесах перебігу ферментативних реакцій утворення біополімерів, особливостях енергетичного обміну біологічних систем. Були розглянуті основні закони термодинаміки, що регулюють процеси біоенергетики, взаємозв’язки між катаболічними і анаболічними шляхами, стадії катаболізму біологічних молекул, ендергонічні та екзергонічні процеси. Незважаючи на доволі складний матеріал, темп викладання дозволяв здобувачам ретельно вести конспект.

Обидва лектори продемонстрували надзвичайну педагогічну майстерність. Заняття були вкрай насиченими, добре структуровані та інформативні. Колеги високо відзначили проведені лекції і побажали викладачам подальших професійних звершень. 

Опублікований: 02-12-2021
Читайте також:
Фінішували захисти кваліфікаційних магістерських робіт на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися захисти кваліфікаційних робіт магістрів денної та заочної форм навчання. Представлені для публічного захисту магістерські роботи були не тільки цікавими по змісту, а також і у практичному сенсі. Кожна з них обов’язково містила сукупність актуальних результатів і нових наукових п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фінішували захисти кваліфікаційних магістерських робіт на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства 22 лютого 2019

Інновації у виробництві ковбас і делікатесних м'ясопродуктів для учасників сертифікатних програм

У рамках завершення практичної підготовки учасників двох сертифікатних програм – «Традиції і тренди промислового та крафтового виробництва ковбас» і «М'ясні делікатеси: крафтові традиції та промислові інновації» на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів відбулися два майстер-класи, тематика яких передбачала ознайомлення слухачів із інноваційн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інновації у виробництві ковбас і делікатесних м'ясопродуктів для учасників сертифікатних програм 05 травня 2025

Закордонна практика здобувачів освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» у кращих готельних підприємствах Республіки Болгарія

Однією із сильних сторін освітньо-професійних програм «Готельно-ресторанна справа» і «Готельна і ресторанна справа» першого і другого рівнів вищої освіти в нашому університеті є практико-орієнтоване навчання з можливістю проходження практики зі стажуванням за кордоном. У рамках плідної багаторічної співпраці з компанією ЕООД «ТУРАЛ С» під керівниц...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Закордонна практика здобувачів освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» у кращих готельних підприємствах Республіки Болгарія 02 жовтня 2024