Н У Х Т

Продовжується серія відкритих лекцій від викладачів кафедри харчової хімії

02 грудня 2021

Продовжується серія відкритих лекцій від викладачів кафедри харчової хімії

Добігає кінця перший семестр навчального року. Це завжди «гаряча пора» не тільки для здобувачів освіти, але й для викладачів. Потрібно відпрацювати всі лабораторні, зробити самостійні роботи, написати всі звіти, і врешті-решт підготуватися до екзаменів і заліків. Ось чому наприкінці семестру кожне лекційне заняття набуває ще більшої важливості.

На початку місяця на кафедрі харчової хімії відбулися дві відкриті лекції – 1 грудня для здобувачів освіти групи ХТ-4-4 з дисципліни «Токсикологічна хімія», яку прочитав доцент Олександр Макаренко, та 2 грудня для здобувачів освіти групи ХЧ-2-1-3 з дисципліни «Основи біохімії» професора Анатолія Салюка.

Тема лекції Олександра Макаренка – «Токсикологія етилового спирту». Лектор розпочав свою доповідь із історії виникнення назв, питання культури споживання алкогольних напоїв. Далі викладач навів статистичні дані щодо вживання алкоголю в світі, розглянув методи виробництва етанолу з різної сировини, ступені та стандарти його очищення, технічні умови виробництва спирту. Олександр Макаренко постійно підтримував конструктивний діалог зі слухачами, нагадав деякі дані з інших хімічних дисциплін. Наприкінці заняття лектор ілюстративно продемонстрував небезпеку і наслідки надмірного вживання спиртовмісних продуктів, що надзвичайно вразило слухачів і викликало ряд запитань.

Лекційне заняття «Загальні закономірності обміну речовин в живих організмах», яке прочитав професор Анатолій Салюк, розпочалося з розгляду визначень понять про обмін речовин, метаболічні явища. Лектор зауважив на процесах перебігу ферментативних реакцій утворення біополімерів, особливостях енергетичного обміну біологічних систем. Були розглянуті основні закони термодинаміки, що регулюють процеси біоенергетики, взаємозв’язки між катаболічними і анаболічними шляхами, стадії катаболізму біологічних молекул, ендергонічні та екзергонічні процеси. Незважаючи на доволі складний матеріал, темп викладання дозволяв здобувачам ретельно вести конспект.

Обидва лектори продемонстрували надзвичайну педагогічну майстерність. Заняття були вкрай насиченими, добре структуровані та інформативні. Колеги високо відзначили проведені лекції і побажали викладачам подальших професійних звершень. 

Опублікований: 02-12-2021
Читайте також:
Майбутні фахівці сфери гостинності захистили курсові проєкти

27 травня 2022 року на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулися захисти курсових робіт з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» здобувачами 4 курсу денної форми навчання. Захисти були організовані лекторкою дисципліни, доценткою Вірою Зуйко та проведені у форматі онлайн.  Майбутні фахівці у сфері гости...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майбутні фахівці сфери гостинності захистили курсові проєкти 31 травня 2022

Перемоги магістрантів на науковому фронті

Завершився  Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт на кращу роботу серед студентів, магістрантів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації з галузі знань «Прикладна механіка. Мехатронiка», що проводився відповідно до наказу МОН №1179 від 5 листопада 2021 року. На жаль, цього року переможців вимушено визначали за результатами ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перемоги магістрантів на науковому фронті 27 червня 2022

Насичений день кафедри експертизи харчових продуктів

Ні дощова погода, ні тривога не стали на заваді відвідуванню Міжнародного форуму харчової промисловості та упаковки кафедрою експертизи харчових продуктів. 17 квітня студенти групи ХЕ-1-7 разом із молодшими кураторами та кураторкою групи, асистенткою кафедри Анною Логіновою відвідали Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки IFFIP. Здоб...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Насичений день кафедри експертизи харчових продуктів 18 квітня 2024

Черговий майстер-клас для франківських кухариків

Здобувачі освіти й викладачі Івано-Франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ продовжують тісно співпрацювати зі Службою у справах дітей, зокрема в проєкті «Франківські Кухарики» Школи лідерського росту «Я можу…». У рамках цієї співпраці вони протягом цього літа вже провели низку цікавих воркшопів для дітей, якими опікується...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Черговий майстер-клас для франківських кухариків 25 серпня 2023