Н У Х Т

Про дослідницьку доброчесність – від голови комітету з питань етики НАЗЯВО

12 березня 2025

Про дослідницьку доброчесність – від голови комітету з питань етики НАЗЯВО

В умовах активного розвитку інформаційно-комунікативних технологій, штучного інтелекту, їхнього домінування в усіх сферах людської діяльності важливого значення набуває науковий складник, який є найвищим досягненням інтелектуального і розумового розквіту суспільства, визначає його перспективи та здобутки. І тому в національній системі освіти й державної політики у нинішній час велика увага приділяється реалізації принципів академічної доброчесності в освітянській та науковій сферах.

Саме в такому контексті розпочав першу зустріч у рамках курсу «Дослідницька доброчесність» спікер Артем Артюхов – доктор економічних наук, кандидат технічних наук, міжнародний інженер-педагог (ING. PAED. IGIP), голова комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, член робочої групи ENAI «Educational Materials on Academic Integrity».

Учасниками зустрічі стали і представниці нашого університету: професорка Галина Сімахіна та доцента Світлана Камінська (кафедра технології оздоровчих продуктів), професорка Наталія Науменко (кафедра іноземних мов професійного спрямування), старша викладачка Олена Тищенко (кафедра готельно-ресторанної справи).

Емоційно, доброзичливо, професійно, яскраво пан Артем зосередив увагу численної аудиторії на тлумаченні основних термінів: «академічна доброчесність», «дослідницька доброчесність», «менеджерська доброчесність»; проаналізував основну нормативно-правову базу та регламентуюче законодавство України, а також зарубіжних країн.

Доповідач аргументував, що академічна доброчесність і дослідницька доброчесність як її компонента є важливими конкурентними перевагами і в освітній, і в науковій діяльності, а також відображенням значущості власної репутації дослідника у наукових колах.

Було наведено характерні приклади дотримання принципів різних видів доброчесності, в тому числі професійної, як основи отримання якісних результатів на тлі етичного складника.

Розглядаючи особливості дослідницької доброчесності, пан Артем поставив перед аудиторією шість запитань: чому? сьогодні? тут? актуально? відповідально? проблемно? І сам відповів на них із глибоким переконанням, що доброчесність – це обов’язкове дотримання за будь-яких обставин фундаментальних цінностей: чесності, довіри, поваги, справедливості, відповідальності. А потім, очевидно із власного досвіду, зізнався: «Доброчесним бути модно і важко». А всі результати в науці і освіті потрібно здобувати самому.

Дуже доречно в ході лекції прозвучала біблійна цитата з Євангелія від Матвія: «...бо всякому, хто має, дається і примножується, а у того, хто не має, віднімається й те, що має». У науці зараз цей вислів називають «ефектом Матвія», і він удало обґрунтовує основні принципи доброчесності.

Перша зустріч закінчилася. Присутні розійшлися у передчутті наступних нових відкриттів, нової інформації, нових практичних рекомендацій щодо того, як «діагностувати» прояви дослідницької недоброчесності та запобігати їм; працювати з системами виявлення текстових запозичень; обирати серйозні журнали та конференції для публікації наукових робіт; застосовувати концепції дослідницької доброчесності у власній науковій діяльності тощо.

Опублікований: 12-03-2025
Читайте також:
Лаг-фаза магістерських робіт: у пошуках «субстрату» для майбутнього проєкту

Магістрантам-біотехнологам  першого року навчання написання магістерської кваліфікаційної роботи у багатьох аспектах нагадує ріст мікроорганізмів у періодичній культурі. Як і мікроорганізми, що адаптуються до нових умов і синтезують нові ферменти для асиміляції субстрату, магістранти звикають до нових умов і вимог до написання магістерської роботи ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лаг-фаза магістерських робіт: у пошуках «субстрату» для майбутнього проєкту 02 жовтня 2020

Практичний майстер-клас від стейкхолдерів на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів

За вже сталою традицією залучення стейкхолдерів до проведення лабораторних, практичних  і лекційних занять на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів 3 квітня відбувся практичний майстер-клас «Харчові волокна. Практичний досвід використання в м'ясній промисловості». Захід був організований у колаборації з компанією ТОВ «ПРО-ФАЙБЕР» – ексклюзив...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичний майстер-клас від стейкхолдерів на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів 05 квітня 2024

Освітній проект #Farmak_Lab – 2019: безцінний досвід!

Новорічні свята ще не розпочалися, а студенти НУХТ уже отримали свої подарунки від Святого Миколая, який напередодні завітав до АТ «Фармак». Забувши про всі прикмети, в п’ятницю 13-го грудня вони стояли перед дверима АТ «Фармак» і думали, що ж цього року для них готує #Farmak_Lab. І це був подарунок безцінного досвіду. Найцінніші подарунки – не зав...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Освітній проект #Farmak_Lab – 2019: безцінний досвід! 16 грудня 2019

Тонкощі менеджменту проєктів фармацевтичного виробництва від ФК «Дарниця»

Напередодні розроблення та підготовки кваліфікаційної роботи здобувачі-біотехнологи 4-го курсу збагатилися додатковою фаховою інформацією під час унікальної лекції від фахівців провідної фармацевтичної компанії «Дарниця», яка працює з далекого 1930 року. На сьогодні, кожна шоста упаковка ліків на аптечних полицях нашої країни виготовлена саме на «Д...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тонкощі менеджменту проєктів фармацевтичного виробництва від ФК «Дарниця» 15 квітня 2024