Теоретичні знання – невід’ємна складова практичних навичок майбутнього спеціаліста. Особливо важливими для інженерів усіх напрямів підготовки є основи хімічних процесів, що відбуваються під час виробництва харчової продукції. Такі вкрай необхідні знання отримали здобувачі другого курсу спеціальності 101 «Екологія і екоменеджмент» на відкритій лекції з дисципліни «Фізико-хімічні основи екологічних технологій», яку прочитала доцентка кафедри харчової хімії Світлана Ковальова.
Матеріал, представлений у динамічній презентації теми «Дисперсні системи», надавав повну уяву про процеси колоїдної хімії; темп викладання дозволяв повністю зрозуміти, опанувати та законспектувати складний зміст.
Лекторка детально розглянула визначення, класифікацію (за формою, за ступенем, за характером) дисперсних систем, їх властивості за агрегатним станом. Був наданий детальний огляд ліозолів. Далі викладачка представила молекулярно-кінетичні явища, що відбуваються у системах. Окрема увага була приділена обґрунтуванню броунівського руху, яке описує рівняння Ейнштейна-Смолуховського. Швидкість дифузії була розглянута за допомогою закону Фіка. Явище створення осмотичного тиску продемонстроване на динамічному слайді, що надавало здобувачам можливість розглянути найменші деталі. У подальшому розглядались оптичні явища дисперсних систем, зокрема ефект Тіндаля, та їх залежність від розміру частинок і довжини хвилі, забарвлення колоїдних розчинів. Лекторка зосередила особливу увагу слухачів на способах отримання колоїдних розчинів (диспергаційних і конденсаційних), теорії Веймарна, стійкості дисперсних систем.
Доцентка постійно акцентувала особливу увагу на практичному застосуванні набутих знань, явищах, зумовлених властивостями дисперсних систем на виробництві та у повсякденному житті.
Присутні на лекції колеги високо оцінили педагогічну майстерність викладачки та побажали нових наукових досягнень.