Н У Х Т

Правові аспекти скорочення працівників – здобувачам-ейчарам від експертки з кадрів

09 квітня 2025

Правові аспекти скорочення працівників – здобувачам-ейчарам від експертки з кадрів

8 квітня 2025 року бакалаври і магістранти освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» разом із викладачками кафедри економіки праці та менеджменту взяли участь у онлайн-вебінарі на тему «Як провести скорочення чисельності та штату» від шеф-редакторки Експертус Кадри Ірини Житкової.

Спікерка зазначила, що скорочення працівників здійснюється у правовому полі згідно з Кодексом законів про працю (КЗпП), зокрема: ст. 40 ‒ підстави для звільнення; ст. 42 ‒ переважне право залишитися на роботі; ст. 49-2 ‒ попередження про звільнення; ст. 44 ‒ вихідна допомога.

Скорочення працівників і штату організації ‒ це процедура, під час якої роботодавець зменшує кількість працівників у зв’язку з різними причинами (економічними, технологічними), такими як реорганізація чи оптимізація структури; економічні труднощі; автоматизація процесів; ліквідація або злиття підприємств тощо. Слухачів детально ознайомили з порядком скорочення працівників, який включає етапи: прийняття рішення – наказ керівника про скорочення штату або чисельності; оформлення змін до штатного розпису; попередження працівників не пізніше ніж за 2 місяці; пропозиція іншої роботи, якщо вона є; повідомлення профспілки (за наявності); повідомлення центру зайнятості ‒ за 2 місяці до скорочення (обов’язково при масовому вивільненні); звільнення працівника з виплатою вихідної допомоги та компенсації за невикористану відпустку у день звільнення.

У ході вебінару були наведені приклади рішень Верховного Суду, які стосувалися типових порушень у сфері кадрового діловодства при реорганізації підприємств. Зокрема, було розглянуто такі практичні питання: як діяти у разі скорочення працівника, з яким відсутній зв’язок; чи можна звільнити працівника, з яким уже припинено трудовий договір і чи підлягають скороченню працівники, які перебувають на військовій службі.

Викладачі та здобувачі освіти висловлюють щиру вдячність Ірині Житковій та команді Експертус Кадри за проведення змістовного та практичного вебінару, який висвітлив актуальні аспекти такого складного кадрового питання, як скорочення працівників організації. Наші учасники з нетерпінням чекають на нові зустрічі!

Опублікований: 09-04-2025
Читайте також:
Одинадцятий випуск молодших спеціалістів відбувся у Вінницькому коледжі нашого університету

У Вінницькому коледжі нашого університету відбулося свято одинадцятого випуску молодших спеціалістів. Випускники дев’яти спеціальностей вирушили у самостійне професійне життя. Серед них – перший випуск спеціальності «Технічне обслуговування та ремонт апаратури зв’язку і оргтехніки». Склали іспити, успішно захистили дипломні проекти та опанували ом...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Одинадцятий випуск молодших спеціалістів відбувся у Вінницькому коледжі нашого університету 09 липня 2018

Здобувачі бакалаврської освітньої програми «Технології харчування» опановують стан штучного інтелекту в управлінні ризиками

21-22 листопада 2023 року Інститут управління стратегічними ризиками (ISRM) (м. Лондон) запросив учасників Ukraine Global Faculty взяти участь у віртуальній дводенній конференції «Стан ШІ в управлінні ризиками» («State of AI in Risk Management»). Сьогодні штучний інтелект усе частіше впроваджується у багатьох секторах через його потенціал змінити ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі бакалаврської освітньої програми «Технології харчування» опановують стан штучного інтелекту в управлінні ризиками 23 листопада 2023

Спільними зусиллями наближаємо Перемогу!

22 лютого Навчально-науковий інженерно-технічний інститут ім. акад. І. С. Гулого спільно з кафедрою гуманітарних дисциплін провів онлайн-захід, присвячений річниці злочинного повномасштабного вторгнення росії в демократичну Україну. Захід відкрив заступник директора інституту Юрій Вересоцький, який зазначив, що війна розділила життя багатьох украї...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Спільними зусиллями наближаємо Перемогу! 23 лютого 2023

Комбуча – напій здоров’я та довголіття!

Під такою назвою у рамках V-ї Міжнародної науково-практичної конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи» на базі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся потужний профорієнтаційний захід – майстер-клас із виробництва ком бучі, на який завітали студенти Київського профе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Комбуча – напій здоров’я та довголіття! 31 жовтня 2025