Н У Х Т

Правові аспекти скорочення працівників – здобувачам-ейчарам від експертки з кадрів

09 квітня 2025

Правові аспекти скорочення працівників – здобувачам-ейчарам від експертки з кадрів

8 квітня 2025 року бакалаври і магістранти освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» разом із викладачками кафедри економіки праці та менеджменту взяли участь у онлайн-вебінарі на тему «Як провести скорочення чисельності та штату» від шеф-редакторки Експертус Кадри Ірини Житкової.

Спікерка зазначила, що скорочення працівників здійснюється у правовому полі згідно з Кодексом законів про працю (КЗпП), зокрема: ст. 40 ‒ підстави для звільнення; ст. 42 ‒ переважне право залишитися на роботі; ст. 49-2 ‒ попередження про звільнення; ст. 44 ‒ вихідна допомога.

Скорочення працівників і штату організації ‒ це процедура, під час якої роботодавець зменшує кількість працівників у зв’язку з різними причинами (економічними, технологічними), такими як реорганізація чи оптимізація структури; економічні труднощі; автоматизація процесів; ліквідація або злиття підприємств тощо. Слухачів детально ознайомили з порядком скорочення працівників, який включає етапи: прийняття рішення – наказ керівника про скорочення штату або чисельності; оформлення змін до штатного розпису; попередження працівників не пізніше ніж за 2 місяці; пропозиція іншої роботи, якщо вона є; повідомлення профспілки (за наявності); повідомлення центру зайнятості ‒ за 2 місяці до скорочення (обов’язково при масовому вивільненні); звільнення працівника з виплатою вихідної допомоги та компенсації за невикористану відпустку у день звільнення.

У ході вебінару були наведені приклади рішень Верховного Суду, які стосувалися типових порушень у сфері кадрового діловодства при реорганізації підприємств. Зокрема, було розглянуто такі практичні питання: як діяти у разі скорочення працівника, з яким відсутній зв’язок; чи можна звільнити працівника, з яким уже припинено трудовий договір і чи підлягають скороченню працівники, які перебувають на військовій службі.

Викладачі та здобувачі освіти висловлюють щиру вдячність Ірині Житковій та команді Експертус Кадри за проведення змістовного та практичного вебінару, який висвітлив актуальні аспекти такого складного кадрового питання, як скорочення працівників організації. Наші учасники з нетерпінням чекають на нові зустрічі!

Опублікований: 09-04-2025
Читайте також:
Четвертокурсниця виборола перемогу у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Туризм»

28-29 березня 2019 року у Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 242 «Туризм», де були представлені 27 наукових робіт студентів із різних вишів України. Студентка 4 курсу спеціальності «Туризм» Марія Вощана з дослідженням «Чат-боти як...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Четвертокурсниця виборола перемогу у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Туризм» 02 квітня 2019

Технічний день автоматизації

Відбулася неформальна просвітницька конференція «Технічний день автоматизації» ТДА20-1, під назвою «Робо-сфера». Цей захід регулярно проводиться на базі нашого університету, цього разу кафедра автоматизації та комп’ютерних технологій систем управління організовувала його в онлайн-форматі разом із партнерами з компанії «ABB». На конференції виступ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Технічний день автоматизації 04 січня 2021

Свято випуску у Смілянському коледжі НУХТ

У Смілянському коледжі харчових технологій НУХТ відбулися урочистості  з нагоди випуску молодих спеціалістів. Дипломи отримали 126 молодших спеціалістів, із них 16 – із відзнакою. Дипломи з відзнакою вручали директор коледжу Олександр Хоменко та народний депутат України Сергій Рудик. Найяскравіші особистості серед випускників були відзначені поче...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Свято випуску у Смілянському коледжі НУХТ 03 липня 2019

Онлайн-стажування викладачів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу у найбільшій готельній мережі України

З 18 по 31 жовтня викладачі факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу успішно пройшли підвищення кваліфікації «LEVEL UP разом з REIKARTZ» обсягом 30 годин від однієї з найбільших вітчизняних мереж готелів «Reikartz Hotel Group». Програма курсу зі шести вебінарів включала модулі: принципи роботи сучасної готельно-ресторанної мережі; ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Онлайн-стажування викладачів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу у найбільшій готельній мережі України 01 листопада 2021