Н У Х Т

Практика – перша сходинка до професіоналізму

15 лютого 2023

Практика – перша сходинка до професіоналізму

Усім відомо, що практика для здобувачів є важливою сходинкою до успішного професійного майбутнього, тому вона є невід’ємною частиною освітнього процесу.

Свій перший унікальний практичний досвід четвертокурсники-біотехнологи Дар’я Синявська і Єфим Тагізада набували на ТОВ «ФЗ «БІОФАРМА», що розробляє і виробляє препарати з донорської крові людини, рекомбінантні ліки, пробіотики із застосуванням спороутворюючих бактерій.

Керівництво підприємства з неабиякою відповідальністю підійшло до формування графіку проходження практики, раціонально розподіливши період перебування практикантів на заводі таким чином, щоб вони якомога більше були задіяні на кожному етапі.

Перший тиждень виробничої практики розпочався із самого серця заводу – виробництва. Основну частину часу здобувачі освіти проводили у виробничому цеху №1, який має найбільше дільниць: дільницю виробництва стерильних лікарських засобів у скляних флаконах; дільницю виробництва стерильних лікарських засобів у ампулах; дільницю виробництва стерильних лікарських засобів у шприцах; дільницю виробництва стерильних лікарських засобів у пластикових флаконах; дільницю виробництва мазей і супозиторіїв; дільницю упаковки.

Студентам цікаво було побачити лінії, які контролюють готовий препарат у різноманітних параметрах – герметичність, точне наповнення, контроль на сторонні включення чи брак тари, та те, як вони автоматично відсортовують брак.

Надзвичайне враження справив цех №2, що має дві дільниці: спорових і неспорових формпроботиків, оскільки наші бакалаври наочно змогли побачити процес підготовки біореактора до роботи, підготовку та завантаження поживного середовища, його стерилізації, завантаження посівного матеріалу, вивантаження та сепарації, всі ті процеси, які вони нещодавно проєктували і описували у своєму курсовому проєкті.

Протягом другого тижня студенти працювали у аналітичній лабораторії відділу наукових досліджень та розробок, де доєдналися до аналізу препарату «Лідаза-Біофарма» – робили кількісне визначення гіалуронідазної активності. Також вони спробували провести контроль вхідної сировини – кокарбоксилазигідрохлориду за показниками «Кількісне визначення», «Фосфат-іон», «Фосфотіамін» і «Втрата в масі при висушуванні». Виконуючи ці методи контролю, здобувачі отримали величезний досвід роботи з приладами – зі спектрофотометром, рідинним хроматографом та згадали практичні навички титрування, які опанували на другому курсі при вивченні дисципліни «Аналітична хімія».

Третій тиждень розпочали у біохімічній лабораторії, де більш детально ознайомились із культурою клітин та тестували противірусну активність препарату «Лаферобіон».

Четвертий тиждень провели у мікробіологічній лабораторії, яка виявилася досить близькою з точки зору вивченого матеріалу в університеті. Саме там практиканти спробували готувати поживні середовища, дізналися всі нюанси роботи із тест-штамами, висівали різноманітні мікроорганізми і отримали позитивні результати.

Четвертокурсники зазначають, що отримали справді неоціненний досвід, за який вдячні керівництву заводу та структурному підрозділу – відділу наукових досліджень та розробок, під крилом яких вони робили свої перші, але такі важливі кроки у практичній діяльності, а також керівництву та викладацькому складу факультету біотехнології та екологічного контролю, що дають якісні знання, які будуть використані в повному обсязі в подальшому житті. Здобувачі вкотре переконалися, що правильно обрали спеціальність та університет, в якому навчаються.

Опублікований: 15-02-2023
Читайте також:
Онлайн-знайомство вступників із Навчально-науковим інститутом харчових технологій

Уже зовсім скоро перед випускниками шкіл, гімназій, ліцеїв постане питання вибору свого професійного шляху, а відтак, і закладу вищої освіти, де вони опановуватимуть обрану спеціальність. У великому розмаїтті сучасних освітніх пропозицій дуже легко заплутатися й розгубитися. Як зробити правильний вибір хвилює і сьогоднішніх старшокласників, і випус...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Онлайн-знайомство вступників із Навчально-науковим інститутом харчових технологій 01 лютого 2021

Здобувачки ступеня доктора філософії кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції відзвітували про результати роботи

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся науковий семінар, на якому заслухали звіти аспірантів щодо результатів виконання дисертаційних робіт. До загального обговорення були представлені доповіді здобувачок наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології» Альони Очеретної «Удосконалення способ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачки ступеня доктора філософії кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції відзвітували про результати роботи 04 вересня 2023

Створювати та розвивати ІТ-продукти навчилися викладачки кафедри іноземних мов професійного спрямування

Стрімкий розвиток  ІТ-технологій і вплив їх на сучасний ринок, розвиток індустрії та систем послуг змушує вивчати закони їх функціонування, вплив на суспільство та способи використання. Тож викладачки кафедри іноземних мов професійного спрямування Любов Сапон-Аблязова та Лариса Яненко відгукнулися на пропозицію пройти курс навчання за темою «Створе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Створювати та розвивати ІТ-продукти навчилися викладачки кафедри іноземних мов професійного спрямування 16 березня 2023

Розширення світогляду та професійний розвиток студентів-підприємців

Окремі заходи VII Національного форуму «Бізнес і Університети: Future of Work» відвідали разом із доцентом кафедри маркетингу Вікторією Стеценко здобувачі третього курсу освітньої програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Студенти мали можливість поринути в гострі дискусії представників бізнесу, вищих навчальних закладів та експерт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Розширення світогляду та професійний розвиток студентів-підприємців 15 листопада 2019