Н У Х Т

Практика – перша сходинка до професіоналізму

15 february 2023

Практика – перша сходинка до професіоналізму

Усім відомо, що практика для здобувачів є важливою сходинкою до успішного професійного майбутнього, тому вона є невід’ємною частиною освітнього процесу.

Свій перший унікальний практичний досвід четвертокурсники-біотехнологи Дар’я Синявська і Єфим Тагізада набували на ТОВ «ФЗ «БІОФАРМА», що розробляє і виробляє препарати з донорської крові людини, рекомбінантні ліки, пробіотики із застосуванням спороутворюючих бактерій.

Керівництво підприємства з неабиякою відповідальністю підійшло до формування графіку проходження практики, раціонально розподіливши період перебування практикантів на заводі таким чином, щоб вони якомога більше були задіяні на кожному етапі.

Перший тиждень виробничої практики розпочався із самого серця заводу – виробництва. Основну частину часу здобувачі освіти проводили у виробничому цеху №1, який має найбільше дільниць: дільницю виробництва стерильних лікарських засобів у скляних флаконах; дільницю виробництва стерильних лікарських засобів у ампулах; дільницю виробництва стерильних лікарських засобів у шприцах; дільницю виробництва стерильних лікарських засобів у пластикових флаконах; дільницю виробництва мазей і супозиторіїв; дільницю упаковки.

Студентам цікаво було побачити лінії, які контролюють готовий препарат у різноманітних параметрах – герметичність, точне наповнення, контроль на сторонні включення чи брак тари, та те, як вони автоматично відсортовують брак.

Надзвичайне враження справив цех №2, що має дві дільниці: спорових і неспорових формпроботиків, оскільки наші бакалаври наочно змогли побачити процес підготовки біореактора до роботи, підготовку та завантаження поживного середовища, його стерилізації, завантаження посівного матеріалу, вивантаження та сепарації, всі ті процеси, які вони нещодавно проєктували і описували у своєму курсовому проєкті.

Протягом другого тижня студенти працювали у аналітичній лабораторії відділу наукових досліджень та розробок, де доєдналися до аналізу препарату «Лідаза-Біофарма» – робили кількісне визначення гіалуронідазної активності. Також вони спробували провести контроль вхідної сировини – кокарбоксилазигідрохлориду за показниками «Кількісне визначення», «Фосфат-іон», «Фосфотіамін» і «Втрата в масі при висушуванні». Виконуючи ці методи контролю, здобувачі отримали величезний досвід роботи з приладами – зі спектрофотометром, рідинним хроматографом та згадали практичні навички титрування, які опанували на другому курсі при вивченні дисципліни «Аналітична хімія».

Третій тиждень розпочали у біохімічній лабораторії, де більш детально ознайомились із культурою клітин та тестували противірусну активність препарату «Лаферобіон».

Четвертий тиждень провели у мікробіологічній лабораторії, яка виявилася досить близькою з точки зору вивченого матеріалу в університеті. Саме там практиканти спробували готувати поживні середовища, дізналися всі нюанси роботи із тест-штамами, висівали різноманітні мікроорганізми і отримали позитивні результати.

Четвертокурсники зазначають, що отримали справді неоціненний досвід, за який вдячні керівництву заводу та структурному підрозділу – відділу наукових досліджень та розробок, під крилом яких вони робили свої перші, але такі важливі кроки у практичній діяльності, а також керівництву та викладацькому складу факультету біотехнології та екологічного контролю, що дають якісні знання, які будуть використані в повному обсязі в подальшому житті. Здобувачі вкотре переконалися, що правильно обрали спеціальність та університет, в якому навчаються.

Published on: 15-02-2023
Read also:
Від навчання до практики: лекція від президента групи компаній «Biopharma»

«Нам не байдуже!» – такими словами розпочав свій виступ президент групи компаній «Biopharma» Костянтин Єфименко. Під цим девізом – девізом компанії, девізом її президента і пройшла уся лекція, яка відбулася за ініціативи кафедри біотехнології і мікробіології та завдяки її випускникам, які нині є співробітниками «Біофарми». Саме від випускників каф...

READ YOURSELF

Від навчання до практики: лекція від президента групи компаній «Biopharma» 17 december 2019

Насичене, перше в 2021 році, планове засідання вченої ради університету

25 лютого 2021 року в дистанційному режимі відбулося перше в 2021 році засідання вченої ради університету. Розпочали традиційно – з привітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями. Далі перейшли до розгляду питань порядку денного. Першими розглянули кадрові питання – присвоєння вчених звань. До вченої ради надійшли клопота...

READ YOURSELF

Насичене, перше в 2021 році, планове засідання вченої ради університету 25 february 2021

Усі нюанси роботи зі системою ідентифікації автора ORCID знають тепер наші науковці

Фахівці Науково-технічної бібліотеки за підтримки проректора з наукової роботи Олександра Шевченка провели вебінар «Робота зі системою ідентифікації автора ORCID». З вітальним словом до учасників заходу звернувся Олександр Шевченко, зазначивши, що в університеті, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 29 травня 2020 р. № 721 ...

READ YOURSELF

Усі нюанси роботи зі системою ідентифікації автора ORCID знають тепер наші науковці 18 june 2020

Новий гастрономічний досвід для слухачів сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» від кондитера ресторану готелю «Hilton Kyiv»

У рамках сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» відбувся черговий майстер-клас з кондитерського мистецтва. У технологічній лабораторії кафедри готельно-ресторанної справи слухачі програми раді були вітати кондитера ресторану сучасної європейської кухні «The Park Kitchen» п’ятизіркового готелю міжнародної мережі «Hilton ...

READ YOURSELF

Новий гастрономічний досвід для слухачів сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» від кондитера ресторану готелю «Hilton Kyiv» 20 april 2019