Н У Х Т

Практичне заняття з екологічним акцентом: студенти шукали шляхи «зеленого» університету

30 вересня 2025

Практичне заняття з екологічним акцентом: студенти шукали шляхи «зеленого» університету

У межах вивчення дисципліни «Оцінка екологічних ризиків» здобувачі-екологи виконали практичне заняття, присвячене темі «Застосування методів експертних оцінок для оцінювання екологічних ризиків». Форматом роботи став метод «мозковий штурм», що дозволив кожному висловити власну думку та долучитися до пошуку рішень.

Ключовим проблемним питанням стало: «Як зробити університетське середовище екологічним?» Учасники об’єдналися в команди, де спільними зусиллями напрацьовували пропозиції щодо зменшення екологічного навантаження та створення більш дружнього до природи освітнього простору.

У ході «мозкового штурму» студенти запропонували низку креативних ідей, серед яких:

- сортування та зменшення відходів: облаштування сортувальних смітників, компостування органічних відходів, заохочення відмови від одноразового пластику, система мотивації за прибирання сміття.

- енергоефективність і ресурси: встановлення сонячних батарей, сенсорів руху для освітлення, використання фільтрів для води, перехід від паперових роздаткових матеріалів до електронних.

- озеленення та простір: висаджування дерев і кущів, створення міні-саду з овочами та зеленню, облаштування фонтанів, розвиток велоінфраструктури.

- еко-свідомість та ініціативи: введення екологічного рейтингу студентів, проведення екологічних заходів, створення університетського магазинчика, де речі можна отримати в обмін на вторсировину.

Такі заняття не лише формують екологічне мислення майбутніх фахівців, а й сприяють командній роботі, розвитку критичного мислення та навичок генерування інноваційних рішень. Здобувачі освіти відзначили, що подібний формат допомагає відчути власну причетність до позитивних змін у рідному університеті.

Опублікований: 30-09-2025
Читайте також:
Презентація професійних блоків вибіркових дисциплін кафедри технології оздоровчих продуктів

10 травня дирекція Навчально-наукового інституту харчових технологій організувала зустріч викладачів випускових кафедр зі здобувачами 2 курсу інституту для презентації професійних блоків вибіркових дисциплін кожної кафедри. Звичайно ж кожна кафедра хотіла привернути увагу здобувачів до свого напряму, зацікавити їх, запросити продовжити навчання за...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Презентація професійних блоків вибіркових дисциплін кафедри технології оздоровчих продуктів 11 травня 2022

Інноваційні ідеї магістрантів-заочників спеціальності «Готельно-ресторанна справа» вражають креативністю

З 19 лютого 2019 р. на кафедрі готельно-ресторанної справи розпочалися захисти дипломних магістерських проектів студентів заочної форми навчання спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньої програми «Готельна і ресторанна справа». Екзаменаційна комісія у складі доцентів кафедри Тетяни Сильчук, В’ячеслава Губені і Олександра Люльки, оч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інноваційні ідеї магістрантів-заочників спеціальності «Готельно-ресторанна справа» вражають креативністю 20 лютого 2019

Про вступ до НУХТ на скорочений термін навчання дізналися випускники Кам’янець-Подільського фахового коледжу

Доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Наталія Фалендиш зустрілася зі здобувачами групи 641 відокремленого структурного підрозділу «Кам’янець-Подільський фаховий коледж харчової промисловості НУХТ», які навчалися за освітньо-професійною програмою 181 «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчових конце...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про вступ до НУХТ на скорочений термін навчання дізналися випускники Кам’янець-Подільського фахового коледжу 28 червня 2022

Сучасний стан розроблення і впровадження системи профілактично-оздоровчого харчування українців обговорили наші науковці

20 та 21 лютого завідувачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції д.т.н., професор Олександра Нєміріч, д.т.н., професор Наталія Фролова, к.т.н., доцент Наталія Ющенко, к.т.н., асистент Ігор Устименко та аспірант Максим Авраменко взяли участь у роботі Міжнародної науково-практичної конференції «PLANTA+. Досягнення та перспективи», о...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасний стан розроблення і впровадження системи профілактично-оздоровчого харчування українців обговорили наші науковці 25 лютого 2020