Н У Х Т

Практична допомога у професійному розвитку спеціалістам олійно-жирової галузі від наших фахівців

30 липня 2019

Практична допомога у професійному розвитку спеціалістам олійно-жирової галузі від наших фахівців

Протягом двох десятиріч Одеський інститут післядипломної освіти НУХТ плідно співпрацює у сфері професійного розвитку спеціалістів олійно-жирової галузі з асоціацією «Укроліяпром», яка вже більше 20 років об’єднує більшість підприємств галузі і представляє їхні інтереси як на вітчизняному, так і на міжнародному ринку.

Підприємства-члени асоціації постійно направляють своїх фахівців до Інституту на курси підвищення кваліфікації. Склалася добра традиція проведення щорічних науково-практичних заходів із залученням у якості лекторів провідних спеціалістів галузі, науково-дослідних установ, виробників і постачальників сучасних приладів та засобів вимірювання.

На підтримку цієї традиції Інститут спільно з асоціацією «Укроліяпром» та УкрНДІ олій та жирів провів з 8 по 13 липня поточного року короткотермінове підвищення кваліфікації для завідувачів і фахівців виробничих випробувальних лабораторій, технологів і спеціалістів з якості та безпечності харчових продуктів олійно-екстракційних і олійно-жирових підприємств України. Навчально-тематичний план занять був узгоджений із керівництвом асоціації «Укроліяпром».

На курсах навчалися 95 фахівців із 22 підприємств та організацій галузі. Категорії учасників – від заступників директорів і спеціалістів з якості та безпечності, головних і цехових технологів і завідувачів лабораторій до фахівців хіміко-технічного і мікробіологічного контролю виробництва і готової продукції.

На заняттях були розглянуті зміни у нормативно-правовій базі функціонування харчових підприємств, інформація про новітні види сировини для виробництва олій і олійно-жирових продуктів, наукові основи створення нових видів продуктів, у тому числі функціонального призначення та підвищення якості і подовження терміну придатності жировмісних продуктів, представлені сучасні інструментальні методи дослідження олійної сировини та готової продукції.

Завідувач кафедри харчових технологій та інженерії ДЗО «ОІПДО» НУХТ Людмила Стоянова здійснила огляд основних положень чинного харчового законодавства, охарактеризувала нововведення у новій версії міжнародного стандарту ISO/ІЕС 17025:2017 щодо вимог до випробувальних лабораторій, який діє в Україні з 2018 року, надала характеристику гармонізованої методології розроблення систем менеджменту якості та безпечності харчових продуктів, на якій базуються нові версії міжнародних стандартів ISO 9001:2015 та ISO 22000:2018 і окреслила основні заходи для актуалізації функціонуючих СМЯ і БХП до вимог нових стандартів. Крім того, надала огляд нового стандарту ISO 19011:2018 щодо порядку проведення внутрішніх аудитів систем менеджменту.

На практичних заняттях для спеціалістів з якості та технологів розглянули конкретні заходи з реалізації вимог Технічного регламенту на фасовані товари та нового «Закону про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» у частині маркування жировмісних продуктів, розрахунку поживної та енергетичної цінності тощо.

Професор Анатолій Левицький розповів про нові наукові розробки в області профілактики термоокислення жирів при виробництві та тепловому обробленні жирових продуктів і способи коригування жирно-кислотного складу при створенні нових жировмісних продуктів із покращеними біологічними властивостями.

Завідувач кафедри фізіології людини і тварин Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова Ольга Макаренко охарактеризувала процеси пероксидації жирів у олійно-жировому виробництві та їх антиоксидантний захист за рахунок використання природних біофлавоноїдів.

Також слухачі дізналися про сучасні інструментальні методи дослідження жирів, математичні моделі оцінювання жирнокислотного складу продуктів і результати дослідження жировмісних продуктів вітчизняного ринку з метою виявлення наявності та ступеня фальсифікації досліджених зразків. Їм розповіли про роботу акредитованої за вимогами ISO 17025:2017 незалежної випробувальної лабораторії УкрНДІОЖ (Харків) та перспективні наукові розробки технології епоксидування соняшникової олії для застосування її як альтернативних мастильних матеріалів і технології виробництва фритюрних жирів для смаження.

Керівник напряму ТОВ «Сок-трейд» і провідні спеціалісти компанії «Хімлаборреактив» охарактеризували сучасні інструментальні, у тому числі експресні, методи визначення основних показників олійної сировини і готової продукції, їх приладове оснащення, продемонстрували деякі прилади та інформаційні матеріали.

Спеціалісти лабораторії біохімії НДІ стоматології провели лабораторні заняття для спеціалістів ХТК виробничих випробувальних лабораторій підприємств по хроматографічних і спектрометричних методах досліджень жировмісних продуктів. Крім того, відбулися майстер-класи з роботи на приладах.

У рамках підвищення кваліфікації були надані рекомендації щодо підготовки документованих процедур, передбачених ISO17025:2017, практичного застосування процедур валідації аналітичних методик, верифікації якості роботи лабораторії, забезпечення метрологічної простежуваності, відбулися практичні заняття з оцінювання невизначеності результатів досліджень.

Кожний учасник отримав електронну версію усіх матеріалів занять і деяких нормативно-правових документів.

Після закінчення занять і здачі заліку кожному учаснику було вручене свідоцтво державного зразка про короткотермінове підвищення кваліфікації.

 

Опублікований: 30-07-2019
Читайте також:
Забезпечення якості онлайн-освіти: поради від фахівців Quality Matters

Викладачі університету долучилися до вебінару «Забезпечення якості онлайн-освіти», організованого Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти спільно з глобальною організацією із забезпечення якості Quality Matters (QM). Спікерки з QM надали поради з дизайну та структури онлайн-занять, розповіли про шляхи залучення здобувачів освіт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Забезпечення якості онлайн-освіти: поради від фахівців Quality Matters 02 травня 2023

Оnline-зустріч «Ресторанний бізнес в умовах війни» від зовнішніх стейкхолдерів

13 жовтня 2022 р. на запрошення зовнішніх стейкхолдерів освітньої програми «Технології харчування» першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 181 «Харчові технології», директора ГО «Ресторанна гільдія» Богдана Михайлова та директорки навчального центру PROFI CLUB Ольги Михайлової здобувачі освіти та викладачі кафедри технології ресторанної і а...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Оnline-зустріч «Ресторанний бізнес в умовах війни» від зовнішніх стейкхолдерів 14 жовтня 2022

Свої навички з викладання під час дистанційного навчання удосконалюють педагоги Івано-Франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ

Дистанційне навчання, звичайно, не є заміною очного та ніколи не планувалося на довгострокову перспективу, але воно може і повинно стати ефективним інструментом не тільки під час карантину. Нашим викладачам довелося прийняти цей виклик та швидко адаптуватися до нових реалій, коли питання розвитку дистанційної освіти набуло неабиякої актуальності. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Свої навички з викладання під час дистанційного навчання удосконалюють педагоги Івано-Франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ 15 вересня 2020

Перший в історії кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів захист випускових кваліфікаційних робіт магістрів у онлайн-форматі

10 лютого на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів відбувся неймовірно цікавий захист магістерських робіт здобувачів освітнього рівня «Магістр» денної форми навчання, що навчалися за освітньо-професійною програмою «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса». Карантинні заходи, спричинені пандемією COVID-19, – не перешкода для с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перший в історії кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів захист випускових кваліфікаційних робіт магістрів у онлайн-форматі 11 лютого 2021