Н У Х Т

Перші кроки у світ науки

20 січня 2020

Перші кроки у світ науки

Світ довкола нас грандіозний і дивовижний. Кожен день може бути сповнений неймовірними враженнями, особливо, якщо ці враження від власно зроблених наукових відкриттів!

На кафедрі біотехнології і мікробіології вже багато років існує гарна традиція – долучатися до перших кроків у науці школярів-членів Малої Академії Наук (МАН). Результатами багаторічної тісної співпраці викладачів і студентів-науковців стали перемоги «підшефних» МАНівців у конкурсах районного, міського та обласного рівнів. Не виключенням став і цей навчальний рік. Школярі з різних навчальних закладів під керівництвом викладачів кафедри і студентів-гуртківців наукових осередків «Cella mirabilis» та «BIOTECH» робили свої перші кроки у світ науки.

Виявляється, мікробне навантаження таких звичних для нас спецій може бути різним і суттєво залежить від того, цілими чи меленими вони є. Ступінь мікробної небезпеки спецій та шляхи її зменшення оцінювала учениця 9-го класу Академічного ліцею імені Володимира Мельника Обухівської міської ради Київської області Оксана Яременко (науковий консультант – доцент Вікторія Красінько).

Ми можемо і не замислюватися, чи не несуть небезпеку неправильно розставлені на полицях магазину сири? Це питання ґрунтовно вивчала учениця 11-го класу спеціалізованої школи № 189 Деснянського району м. Києва Ілона Фєфілова (науковий керівник – доцент Вікторія Красінько). Робота школярки присвячена цікавій та актуальній темі дослідження впливу мікроорганізмів, які використовуються у харчовій промисловості для одержання сирів, на здоров’я людини.

Антибіотики широко застосовуються для боротьби з бактеріальними захворюваннями, однак не секрет, що таке лікування нерідко має такі негативні наслідки, як порушення балансу мікробіоти. Пероральний прийом призводить до дисбактеріозу, але мало хто замислюється, що зовнішнє місцеве застосування теж може порушувати захисні функції організму внаслідок впливу на нативну мікробіоту людини. Саме вплив антимікробних засобів на мікробіту людського вуха вивчала учениця 10-го класу ліцею «Наукова зміна» Дарницького району м. Києва Аліса Степчук, яка оцінювала вплив антибіотиків і популярних антисептичних засобів, що застосовуються в гігієнічніх заходах, на культури виділені з власної мікробіоти (науковий керівник – доцент Світлана Тетеріна).

Ефірні олії у більшості людей, зазвичай, асоціюються з аромотерапією. Але можливості використання таких унікальних сполук природного походження не обмежуються лише цим. Так, ефірні олії можуть стати надійними «помічниками» у боротьбі, як із бактеріальними, так і вірусними захворюваннями, а їх поєднання з іншими сполуками природного походження (наприклад, мікробними поверхнево-активними речовинами)  посилює властивості такого комплексу, який у свою чергу може бути використаний як альтернатива синтетичним антимікробним сполукам. Можливість застосування ефірної олії чайного дерева та мікробних поверхнево-активних речовин Nocardia vacciniі IMB B-7405 і їх використання як антимікробних, антиадгезивних агентів (у тому числі і для руйнування біоплівки) вивчала учениця 11 класу Технічного ліцею Дніпровського району м. Києва Єлизавета Лісовська (науковий керівник – асистент Лілія Ключка).

Зичимо юним науковцям омріяних перемог у конкурсах робіт МАН, і з нетерпінням будемо чекати їх у лавах студентів-біотехнологів!

Опублікований: 20-01-2020
Читайте також:
Про традиції та перспективи харчових технологій – іноземною мовою

З позицій повсякдення, 90 років – це вік довгожительства людини. Одна з перших асоціацій – це дідусь або бабуся, оточені численними дітьми, онуками та правнуками, умудрені досвідом, але притому молоді в душі і завжди раді ділитися знаннями. «Дев’яносторічна» наукова конференція – не виняток. Вона збирає навколо себе численних молодих учених, аспір...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про традиції та перспективи харчових технологій – іноземною мовою 15 квітня 2024

НУХТ – у ТОП-15 кращих вишів столиці

Портал «ДЕНЬГИ.ua» оприлюднив ТОП-15 кращих закладів вищої освіти Києва і вартість навчання у них. Відповідну інфографіку підготували аналітики видання «Слово і Діло». Згідно з наведеними даними, наш університет посідає четверте місце у цьому своєрідному рейтингу. Зазначимо, що цінова політика нашого вишу значно лояльніша до вступників порівняно з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ – у ТОП-15 кращих вишів столиці 24 липня 2020

Запрошуємо здобувачів і співробітників НУХТ на зустрічі з кандидатами на посаду ректора

2 листопада 2020 року о 12:00 – зустріч кандидата на посаду ректора Національного університету харчових технологій доктора сільськогосподарських наук, професора ПЕШУК ЛЮДМИЛИ ВАСИЛІВНИзі здобувачами вищої освіти 4 листопада 2020 року о 12:40 – зустріч кандидата на посаду ректора Національного університету харчових технологій кандидата фізико-матем...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Запрошуємо здобувачів і співробітників НУХТ на зустрічі з кандидатами на посаду ректора 27 жовтня 2020