Н У Х Т

Перші кроки для майбутніх науковців: знайомство з наукометричними базами даних

04 листопада 2025

Перші кроки для майбутніх науковців: знайомство з наукометричними базами даних

Сучасне життя неможливо уявити без Інтернету, що об’єднує мільярди людей, надає доступ до безмежних обсягів інформації, послуг і можливостей. Ось і науковці з усього світу вже не уявляють своєї діяльності без постійного спілкування, обміну досвідом, апробації власних наукових досягнень і публікацій у фахових виданнях, доступ до яких сьогодні відкритий з будь-якого куточка планети. І все це – цілком реально навіть для першокурсників.

Нещодавно здобувачі групи БТ-1-1 у межах навчальної дисципліни «Вступ до фаху» (викладачки – Наталія Грегірчак і Тетяна Сулейко) ознайомилися з неосяжними можливостями баз даних наукових публікацій. Провести їх цим інформаційним простором і допомогти знайти «нитку Аріадни» погодилася завідувачка відділу інформаційних технологій Науково-технічної бібліотеки університету Інна Путіліна.

Пані Інна порадила студентам розпочати знайомство з університетським репозитарієм, який традиційно посідає високі позиції у міжнародних і всеукраїнських рейтингах. Для поглиблення знань вона представила відомі наукометричні бази даних Scopus, Web of Science, ScienceDirect, якими викладачі та студенти нашого університету можуть користуватися абсолютно безкоштовно.

Окрему увагу було приділено платформі Research4Life, що надає доступ до колекцій академічних і професійних рецензованих матеріалів, а також до електронних книг і журналів провідних міжнародних видавництв: Elsevier, Springer Nature, John Wiley&Sons, Taylor&Francis, Emerald, Sage Publications, Oxford University Press, Cambridge University Press, IOP Publishing та інших.

Безкоштовний доступ до наукометричних баз даних для науковців і здобувачів вищої освіти, як правило, є ініціативою Міністерства освіти і науки України, спрямованою на підтримку вітчизняної науки та інтеграцію українських учених до світової наукової спільноти.

Упевнені, що наші здобувачі освіти з часом поповнять ряди видатних науковців, можливо, серед них є і майбутні лауреати Нобелівської премії!

Опублікований: 04-11-2025
Читайте також:
Визначено переможців І туру ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Кафедрою гуманітарних дисциплін підбито підсумки І туру ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Організатори зазначають, що учасники гідно змагалися за перемогу та виявилися неабиякими знавцями української мови. Переможцями стали: І місце – Софія Вовк, Ірина Сєдова, Софія Голуб (усі – Навчально-науковий інститут харчови...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Визначено переможців І туру ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика 28 грудня 2022

Вийшов друком ще один навчальний посібник наших викладачів

У херсонському видавництві «Олді-плюс» вийшов друком навчальний посібник «Обладнання закладів ресторанного господарства. Оцінка технічного рівня», до авторського колективу якого увійшли доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олег Кузьмін і доцент кафедри експертизи харчових продуктів Вікторія Кійко. У навчальному посібнику в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вийшов друком ще один навчальний посібник наших викладачів 27 липня 2018

Сучасні рішення у теплоенергетиці: гостьова лекція експерта компанії «Данфос»

19 лютого 2025 року в рамках навчального процесу на кафедрі теплоенергетики та холодильної техніки відбулася гостьова лекція експерта-практика в галузі теплоенергетики, спеціаліста з розвитку проєктів компанії «Данфос ТОВ» Олександра Гута. Лектор представив тематичний матеріал, присвячений сучасним підходам до впровадження індивідуальних теплових ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні рішення у теплоенергетиці: гостьова лекція експерта компанії «Данфос» 20 лютого 2025

Студенти та викладачі Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ представили свої технічні рішення на «STEAM»

21 квітня у Сумах відбувся Всеукраїнський освітній фестиваль «STEAM». STEAM- це акронім чотирьох дисциплін: Science – природничі науки,  Technology – технології, Engineering – технічна творчість, Mathematics – математика. Одним із найактивніших учасників фестивалю був Сумський коледж харчової промисловості НУХТ. Студенти та викладачі спеціальносте...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти та викладачі Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ представили свої технічні рішення на «STEAM» 23 квітня 2018