Н У Х Т

Перші кроки для майбутніх науковців: знайомство з наукометричними базами даних

04 листопада 2025

Перші кроки для майбутніх науковців: знайомство з наукометричними базами даних

Сучасне життя неможливо уявити без Інтернету, що об’єднує мільярди людей, надає доступ до безмежних обсягів інформації, послуг і можливостей. Ось і науковці з усього світу вже не уявляють своєї діяльності без постійного спілкування, обміну досвідом, апробації власних наукових досягнень і публікацій у фахових виданнях, доступ до яких сьогодні відкритий з будь-якого куточка планети. І все це – цілком реально навіть для першокурсників.

Нещодавно здобувачі групи БТ-1-1 у межах навчальної дисципліни «Вступ до фаху» (викладачки – Наталія Грегірчак і Тетяна Сулейко) ознайомилися з неосяжними можливостями баз даних наукових публікацій. Провести їх цим інформаційним простором і допомогти знайти «нитку Аріадни» погодилася завідувачка відділу інформаційних технологій Науково-технічної бібліотеки університету Інна Путіліна.

Пані Інна порадила студентам розпочати знайомство з університетським репозитарієм, який традиційно посідає високі позиції у міжнародних і всеукраїнських рейтингах. Для поглиблення знань вона представила відомі наукометричні бази даних Scopus, Web of Science, ScienceDirect, якими викладачі та студенти нашого університету можуть користуватися абсолютно безкоштовно.

Окрему увагу було приділено платформі Research4Life, що надає доступ до колекцій академічних і професійних рецензованих матеріалів, а також до електронних книг і журналів провідних міжнародних видавництв: Elsevier, Springer Nature, John Wiley&Sons, Taylor&Francis, Emerald, Sage Publications, Oxford University Press, Cambridge University Press, IOP Publishing та інших.

Безкоштовний доступ до наукометричних баз даних для науковців і здобувачів вищої освіти, як правило, є ініціативою Міністерства освіти і науки України, спрямованою на підтримку вітчизняної науки та інтеграцію українських учених до світової наукової спільноти.

Упевнені, що наші здобувачі освіти з часом поповнять ряди видатних науковців, можливо, серед них є і майбутні лауреати Нобелівської премії!

Опублікований: 04-11-2025
Читайте також:
На старті виборчого процесу

11 лютого відбулося перше засідання Організаційного комітету з виборів ректора університету. У порядку денному були сім питань: обрання голови Оргкомітету, обрання заступників голови Оргкомітету, обрання секретаря Оргкомітету, обговорення наказу по університету про організацію виборів ректора, формування пакету положень, що стосуються виборчого про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На старті виборчого процесу 11 лютого 2020

Триває І етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з «Біотехнології»

В університеті проходить Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з «Біотехнології». Участь у ньому беруть здобувачі закладів вищої освіти з різних міст України: Державного біотехнологічного університету (Харків) – 3 роботи; Миколаївського національного аграрного університету (Миколаїв) – 3 роботи; Національного університету біоресурсів і...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває І етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з «Біотехнології» 14 березня 2024

«THOU SHALT NOT STEAL»: тиждень академічної доброчесності на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

Правдивість, повага, довіра, відповідальність, справедливість – це не просто складники явища, велично найменованого «Академічною Доброчесністю». Це найвищі чесноти суспільства у будь-який час. Особливо сьогодні, коли активний розвиток наук і технологій зумовлює появу нових і нових трендів – як у природничих і точних, так і у соціальних та гуманітар...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«THOU SHALT NOT STEAL»: тиждень академічної доброчесності на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 13 вересня 2023

Свою фахову кваліфікацію підтвердили бакалаври і магістри кафедри технології цукру і підготовки води

На кафедрі технології цукру і підготовки води завершилися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «Бакалавр» заочної скороченої форми навчання і здобувачів вищої освіти освітнього ступеню «Магістр» денної та заочної форм навчання. Роботу Екзаменаційної комісії по захисту кваліфікаційних робіт бакалаврів зі спеціаль...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Свою фахову кваліфікацію підтвердили бакалаври і магістри кафедри технології цукру і підготовки води 24 лютого 2021