Н У Х Т

Освіта без бар’єрів: НУХТ долучився до Міжнародного форуму з інклюзивного підручникотворення

05 грудня 2025

Освіта без бар’єрів: НУХТ долучився до Міжнародного форуму з інклюзивного підручникотворення

Наш університет продовжує послідовно підтримувати політику інклюзії та впроваджувати сучасні підходи до формування доступного освітнього середовища. Представниця університету, асистентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Марія Омельченко взяла участь у Міжнародному форумі «Навчання без бар’єрів: стратегічні напрями підручникотворення для осіб з особливими освітніми потребами». Захід об’єднав політиків, освітян, науковців, міжнародних експертів і представників ключових організацій, що формують сучасні стандарти інклюзивної освіти.

Форум розпочався урочистим відкриттям за участю заступниць міністра освіти і науки України Анастасії Коновалової та Надії Кузьмович, народного депутата Сергія Колевошина та заступниці голови представництва ЮНІСЕФ в Україні Шамізи Абдулли за модерації письменниці, редакторки, проєктної менеджерки ВГ «Кенгуру», представниці ініціатив з розбудови інклюзивного суспільства в Україні Олени Ольховської.

Учасники обговорили стратегічну дорожню карту створення підручників для дітей з ООП і ключові напрями розвитку інклюзивних практик.

У межах мережевої сесії «Від ідей до перспектив: створення навчальної літератури для осіб з особливими освітніми потребами» особливу увагу приділили питанням універсального дизайну, доступності друкованих і цифрових матеріалів, ролі штучного інтелекту у створенні освітнього контенту, а також міжнародним підходам Кембриджського університету та Гете-Інституту.

Наша викладачка долучилася до секції «Методичні особливості створення підручників для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку», де експерти обговорювали адаптацію навчальних матеріалів, специфіку побудови доступного контенту та необхідність міждисциплінарної співпраці у процесі підручникотворення. Сесія стала важливим майданчиком для обміну передовими практиками і поглиблення професійної взаємодії, а за її результатами учасники надали низку рекомендацій щодо удосконалення процедур створення підручників для дітей із особливими освітніми потребами.

Таке залучення відбулося в межах системної співпраці з Центром моніторингу якості та координації освітньої діяльності НУХТ і його керівницею, доценткою Оленою Подобій. Це дозволяє послідовно зміцнювати стандарти інклюзивності в університеті, удосконалювати методичні підходи та впроваджувати рішення, що забезпечують адаптацію освітнього контенту до потреб здобувачів освіти з особливими освітніми потребами. Спільна робота спрямована на інтеграцію сучасних стандартів доступності та розширення практик, які підсилюють можливості здобувачів освіти і сприяють формуванню якісного інклюзивного освітнього середовища.

Участь у Форумі стала логічним продовженням стратегії НУХТ із розвитку інклюзивної політики та можливістю обміну професійним досвідом щодо провідних світових напрацювань у сфері доступної освіти. Наш університет і надалі активно долучатиметься до національних і міжнародних дискусій, спрямованих на забезпечення рівних можливостей і формування сучасних та дієвих освітніх рішень.

Опублікований: 05-12-2025
Читайте також:
Педагоги Івано-Франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ підтвердили свою кваліфікацію

31 березня 2021 року у відокремленому структурному підрозділі « Івано-Франківський фаховий коледж ресторанного сервісу і туризму НУХТ» відбулося засідання атестаційної комісії, на якому розглядалось питання «Про атестацію педагогічних працівників на відповідність займаній посаді та присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій і педагогічних...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Педагоги Івано-Франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ підтвердили свою кваліфікацію 01 квітня 2021

Ще один аспірант кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів виходить на захист дисертації

У рамках розширеного засідання кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся попередній захист дисертаційної роботи «Удосконалення технології льодяникової карамелі спеціального призначення аморфної та аморфно-пористої структури» аспірантки Любові Мазур. (Науковий керівник – професор кафедри Антонелла Дорохович). Головною ціл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще один аспірант кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів виходить на захист дисертації 21 листопада 2018

Новий науковий рік на кафедрі технології молока і молочних продуктів розпочався з успішного захисту дисертації

Сьогодні у разовій спеціалізованій раді відбувся блискучий захист дисертації «Розроблення технології ферментованих молочно-рослинних продуктів» аспіранткою кафедри технології молока і молочних продуктів Валерією Скуйбідою на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий науковий рік на кафедрі технології молока і молочних продуктів розпочався з успішного захисту дисертації 27 серпня 2025

Спеціальна сесія НМТ: залишився другий етап підтвердження

З понеділка, 5 вересня, стартує другий етап підтвердження участі в спеціальній сесії національного мультипредметного тесту. Він триватиме до 7 вересня 2022 року, і вступники остаточно зможуть визначитися з вибором міста і за потреби змінити населений пункт на той із запропонованих, де зручніше буде складати тестування. Нагадаємо, перший етап підтв...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Спеціальна сесія НМТ: залишився другий етап підтвердження 02 вересня 2022