Н У Х Т

Оновлення та перспективи освітньої програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія»

05 лютого 2025

Оновлення та перспективи освітньої програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія»

У рамках проведення локального моніторингу освітньо-професійної програми (ОПП) «Промислова та фармацевтична біотехнологія» підготовки здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» на кафедрі біотехнології і мікробіології відбувся ряд зустрічей.

Так, онлайн-зустріч розширеної робочої групи ОПП, у якій взяли участь викладачі, задіяні у створенні та реалізації програми: член робочої групи д.т.н., професор Віктор Стабніков, д.б.н., професорка Тетяна Пирог, д.б.н., доцентка Людмила Буценко, членкиня робочої групи к.б.н., доцентка Оксана Скроцька, к.б.н., доцентка Інна Лич, к.т.н., гарантка ОПП, доцентка Вікторія Красінько та деканка факультету біотехнології та екологічного контролю, к.т.н., доцентка Наталія Грегірчак, була присвячена обговоренню поточного стану реалізації освітньо-професійної програми та перспектив її розвитку. Зокрема, розглядались і рекомендації експертів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти за результатами акредитації ОПП «Промислова та фармацевтична біотехнологія», успішно пройденої восени 2024 року. Робоча група розглянула також результати опитування магістрантів, які дозволили виявити сильні та слабкі сторони програми.

Серед сильних сторін було відзначено: високий рівень підготовки викладацького складу, залучення до навчального процесу провідних фахівців галузі, можливість проходження практики на базі провідних підприємств, студентоцентрованість і націленість на реалізацію індивідуальної освітньої траєкторії здобувачів, можливість віддалено та ефективно навчатися й комунікувати з викладачами завдяки доступу до унікальних навчальних ресурсів: Науково-технічної бібліотеки НУХТ і курсів дисциплін ОПП, розміщених на платформі дистанційної освіти Moodle, які постійно оновлюються та модернізуються.

Слабкими сторонами було визначено: недостатню академічну мобільність учасників освітнього процесу, обмеженість англомовного викладання на ОП.

Перспективи розвитку програми включають: розширення співпраці з міжнародними партнерами, впровадження новітніх технологій у навчальний процес, підвищення рівня англомовної підготовки магістрантів.

Було також визначено можливі ризики, зокрема зниження контингенту вступників на ОП, зумовлене об’єктивними причинами, нестабільне фінансування освітньої діяльності і наукових досліджень.

Основні моменти зустрічі зі здобувачами ОПП включали обговорення поточного стану реалізації освітньої програми, її відповідність цілям, стратегії і місії НУХТ, а також перспектив розвитку ОПП і можливих ризиків. Особлива увага була приділена викликам, пов'язаним із реалізацією ОП в умовах воєнного часу, що створює значні труднощі для викладання, наукової роботи та студентського життя. Також було наголошено на необхідності підвищення мотивації студентів до вступу до магістратури, враховуючи сучасні реалії та можливості розвитку професійної кар'єри

Ці зустрічі дозволили окреслити подальші кроки для удосконалення ОПП «Промислова та фармацевтична біотехнологія» та підвищення її привабливості для вступників. Результати обговорення будуть враховані при розробленні редакції ОПП 2025 рік і плануванні заходів на наступний навчальний рік.

Опублікований: 05-02-2025
Читайте також:
Завершилася зимова «Школа молодого лідера»

У Відокремленому структурному підрозділі «Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» відбувся випускний зимової «Школи молодого лідера». Авторкою ідеї проєкту, натхненною стратегкою, лідеркою команди однодумців і засновницею школи є голова Первинної профспілкової організації студентів Катерина Осійчук. Взяти участь у...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завершилася зимова «Школа молодого лідера» 06 січня 2021

Міжнародний досвід на оnline-лекторії для майбутніх фахівців сфери гостинності

На кафедрі готельно-ресторанної справи відбувся оnline-лекторій для здобувачів 3 курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» в рамках дисципліни «Організація ресторанного господарства». Гостьовий лектор – директорка ТОВ «АЙ ДЖЕЙ ТРЕВЕЛ», офіційного представника болгарської компанії «ТУРАЛ МЕНИДЖМЬНТ» в Україні Яна Бербеничук. Тема лектор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міжнародний досвід на оnline-лекторії для майбутніх фахівців сфери гостинності 04 лютого 2021

Високий рівень викладання демонструють викладачі кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів

Відповідно до плану проведення відкритих занять на кафедрі технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів відбулася відкрита лекція «Технології туалетних мил», яку прочитав к.т.н., доцент Валерій Бабенко з навчальної дисципліни «Технологія жирів» (Модуль 4 «Технології парфумерно-косметичних виробів») для студентів четвертого курсу денної форми...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Високий рівень викладання демонструють викладачі кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів 15 березня 2018

Нова дисципліна для магістрантів з фахівцями Йога Академії Хартфулнес (Індія)

У 2025/2026 навчальному році в університеті вперше для здобувачів освітньо-професійних програм підготовки магістрів «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» і «Технології в ресторанному господарстві» спеціальності «Харчові технології» розпочато викладання нового курсу «Йога та медитація у сучасній системі оздоровлення людини». До ч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нова дисципліна для магістрантів з фахівцями Йога Академії Хартфулнес (Індія) 05 вересня 2025