Н У Х Т

Новий аспект біотехнології відкрила для себе магістрантка під час переддипломної практики

02 жовтня 2017

Новий аспект біотехнології відкрила для себе магістрантка під час переддипломної практики

В Україні є кілька підприємств, що спеціалізуються на такій цікавій галузі біотехнології як вирощування їстівних грибів. Одне з них знаходиться безпосередньо в Києві – це ТДВ «ЕСМАШ». Саме там проходить переддипломну практику магістрантка ІІ курсу кафедри біотехнології і мікробіології Ірина Рудкевич. Вона зізнається, що дізналася та побачила багато цікавого, адже підприємство спеціалізується на біотехнології одержання грибів шиїтаке (Lentinula edodes), рейші (Ganoderma lucidum) та опенька літнього (Kuehneromyces mutabilis).

Чорний гриб (шиїтаке) – дуже корисний та багатий на мікроелементи і поживні речовини, зазвичай зростає на сході Азії та в Японії. Наша практикантка вперше побачила штучні плантації (у вигляді субстратних блоків) для їх вирощування у промислових масштабах й мала також нагоду перевірити можливість вирощування цих грибів й у наших кліматичних умовах. Від керівника практики від підприємства Ірина отримала один, засіяний посівним матеріалом, субстратний блок, який відвезла на дачу та помістила в ґрунт і постійно зволожувала. Через тиждень вона мала до півкілограма грибів! А от на підприємстві – це звична справа.

Кожного ранку наша магістрантка та працівниця цеху з вивантаження субстрату працюють у спеціальній кімнаті, де субстрат разом із міцелієм гриба шиїтаке змішується та формується у субстратний блок, який далі подається на інкубацію. Окрім цього вони передають проби мікробіологу на визначення чистоти субстрату, кімнати та обладнання.

На виробництві грибів шиїтаке підприємство не зупиняється. Зараз ведуться пошуки літературних даних і розроблення нових технологій культивування та вирощування інших, не менш цінних, грибів – геріція та опенька тополиного.

Магістрантка щиро вдячна керівництву та колективу ТДВ «ЕСМАШ» та колективу кафедри біотехнології і мікробіології за таку чудову нагоду відчути себе справжнім біотехнологом!

Опублікований: 02-10-2017
Читайте також:
Консультаційна підтримка майбутніх вступників до магістратури кафедрою готельно-ресторанної справи

З 7 травня розпочався і триває основний період реєстрації на ЄВІ/ЄФВВ для вступу до магістратури. Кафедра готельно-ресторанної справи забезпечує постійну консультаційну підтримку своїх здобувачів 4 курсу бакалаврського рівня вищої освіти, які бажають взяти участь у вступних випробуваннях до магістратури. Чергова профорієнтаційна онлайн-зустріч бу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Консультаційна підтримка майбутніх вступників до магістратури кафедрою готельно-ресторанної справи 14 травня 2024

Завершується реєстрація для участі в магістерських тестах

Сьогодні, 18 липня, завершується реєстрація для участі в магістерських тестах – магістерському комплексному тесті (МКТ) і магістерському тесті навчальних компетенцій (МТНК), які планують складати вступники до магістратури. У 2022 році реєстрацію здійснює приймальна комісія. Для реєстрації вступник має надіслати сканкопії документів на офіційну еле...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завершується реєстрація для участі в магістерських тестах 18 липня 2022

Наші Герої

Щодня ворог завдає нам нового болю, вбиваючи найкращих українських Воїнів. Ще більше боляче, що серед тих, хто тепер захищає Україну у янгольському війську, й випускники нашого навчально-наукового комплексу. 29 липня у Києві попрощалися з випускником Коледжу ресторанного господарства НУХТ Максимом Вороб'єнком, який загинув 26 липня. Максим служив ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші Герої 01 серпня 2022

Наші викладачі підвищили кваліфікацію у Національній академії педагогічних наук України

Відбувся захист випускових робіт викладачів НУХТ, які проходили підвищення кваліфікації в Державному навчальному закладі «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України. Доцент кафедри експертизи харчових продуктів Вікторія Кійко та старший викладач кафедри вищої математики імені проф. Можара В.І. Олег Мазур у свої...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші викладачі підвищили кваліфікацію у Національній академії педагогічних наук України 05 листопада 2018