Н У Х Т

Новий аспект біотехнології відкрила для себе магістрантка під час переддипломної практики

02 жовтня 2017

Новий аспект біотехнології відкрила для себе магістрантка під час переддипломної практики

В Україні є кілька підприємств, що спеціалізуються на такій цікавій галузі біотехнології як вирощування їстівних грибів. Одне з них знаходиться безпосередньо в Києві – це ТДВ «ЕСМАШ». Саме там проходить переддипломну практику магістрантка ІІ курсу кафедри біотехнології і мікробіології Ірина Рудкевич. Вона зізнається, що дізналася та побачила багато цікавого, адже підприємство спеціалізується на біотехнології одержання грибів шиїтаке (Lentinula edodes), рейші (Ganoderma lucidum) та опенька літнього (Kuehneromyces mutabilis).

Чорний гриб (шиїтаке) – дуже корисний та багатий на мікроелементи і поживні речовини, зазвичай зростає на сході Азії та в Японії. Наша практикантка вперше побачила штучні плантації (у вигляді субстратних блоків) для їх вирощування у промислових масштабах й мала також нагоду перевірити можливість вирощування цих грибів й у наших кліматичних умовах. Від керівника практики від підприємства Ірина отримала один, засіяний посівним матеріалом, субстратний блок, який відвезла на дачу та помістила в ґрунт і постійно зволожувала. Через тиждень вона мала до півкілограма грибів! А от на підприємстві – це звична справа.

Кожного ранку наша магістрантка та працівниця цеху з вивантаження субстрату працюють у спеціальній кімнаті, де субстрат разом із міцелієм гриба шиїтаке змішується та формується у субстратний блок, який далі подається на інкубацію. Окрім цього вони передають проби мікробіологу на визначення чистоти субстрату, кімнати та обладнання.

На виробництві грибів шиїтаке підприємство не зупиняється. Зараз ведуться пошуки літературних даних і розроблення нових технологій культивування та вирощування інших, не менш цінних, грибів – геріція та опенька тополиного.

Магістрантка щиро вдячна керівництву та колективу ТДВ «ЕСМАШ» та колективу кафедри біотехнології і мікробіології за таку чудову нагоду відчути себе справжнім біотехнологом!

Опублікований: 02-10-2017
Читайте також:
Локальний моніторинг освітньої програми «Харчові технології та інженерія» розпочато в Навчально-науковому інституті харчових технологій

На початку січня в Навчально-науковому інституті харчових технологій відбулося перше у 2023 році засідання робочої групи з перегляду освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» спеціальності 181 «Харчові технології» освітнього ступеня «бакалавр». Гарантка освітньої програми Оксана Кочубей-Литвиненко окреслила коло завдань, які ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Локальний моніторинг освітньої програми «Харчові технології та інженерія» розпочато в Навчально-науковому інституті харчових технологій 13 січня 2023

Викладачі та здобувачі освіти відкривають тренди харчової галузі

Викладачки кафедри технології оздоровчих продуктів Світлана Камінська, Наталія Стеценко та Світлана Бажай-Жежерун разом зі здобувачами груп ТІ-1-4, ОП-3-8 та ОП-4-6 відвідали міжнародну виставку WorldFood Ukraine, яка є однією з наймасштабніших подій харчової індустрії в Україні. Захід традиційно об’єднав провідних виробників і дистриб’юторів проду...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі та здобувачі освіти відкривають тренди харчової галузі 30 жовтня 2025

Студент Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ – стипендіат голови облдержадміністрації

У Сумській обласній державній адміністрації відбулося урочисте вручення іменних стипендій голови Сумської обласної державної адміністрації студентам вищих навчальних закладів. В урочистостях взяли участь керівники області, Департаменту освіти і науки, навчальних закладів. Іменна стипендія була призначена студенту 4 курсу Сумського коледжу харчової...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студент Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ – стипендіат голови облдержадміністрації 11 жовтня 2018

Виставка постерів: Interesting Facts About Microbiology & Biotechnology

Наприкінці вересня в рамках вивчення дисципліни «Вступ до фаху» (лекторка – доцентка Наталія Грегірчак) здобувачами першого курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» була організована виставка постерів, присвячена Міжнародному дню мікроорганізмів. Знайомство з майбутнім фахом розпочинається з витоків, тобто історії виникнення та розв...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виставка постерів: Interesting Facts About Microbiology & Biotechnology 10 жовтня 2023