Н У Х Т

Науковий поступ

20 червня 2025

Науковий поступ

19 червня 2025 року в університеті відбулося засідання спеціалізованої вченої ради Д26.058.03 з розгляду дисертації «Науково-практичні основи технологій м’ясомістких продуктів на основі м’яса водоплавної птиці і регіональної аквакультури» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – Технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів Наталією Божко.

Дослідження докторантки присвячене розробленню науково-практичних основ поєднання м’яса водоплавної птиці і прісноводної аквакультури у технологіях комбінованих м’ясоміских продуктів із вирішенням комплексних завдань щодо формування і стабілізації якісних характеристик отриманої продукції. Робота спрямована на розширення сировинних ресурсів для виробництва комбінованих продуктів на основі м’яса водоплавної птиці і прісноводної аквакультури зі значною часткою нем’ясної сировини у рецептурах зі стабільними показниками якості.

Здобувачка працювала над своїм дослідженням в межах науково-дослідних робіт Сумського національного аграрного університету, Сумського державного університету, а також за низкою науково-дослідних робіт нашого університету. Зокрема – «Технології продуктів функціонального призначення на основі м’ясної сировини з використанням багатокомпонентних композицій цільового призначення», «Науково-практичне обґрунтування технологій м’ясних та м’ясомістких продуктів подовженого терміну зберігання», «Обґрунтування ресурсоощадних технологій харчових продуктів на основі органічно спрямованого перероблення продуктів тваринного походження», «Обґрунтування та реалізація умов тривалого зберігання харчових продуктів в упаковці із заданими функціональними властивостями», «Науково-практичні засади пакувальних систем для харчових продуктів з регуляцією ефективності зберігання в умовах продовольчої кризи».

Спеціалізована вчена рада працювала під головуванням професорки Тетяни Пирог у комбінованому режимі – частина членів ради була присутня на захисті безпосередньо в університеті, частина доєдналася онлайн. Також всі охочі могли приєднатися до засідання у режимі відеоконференції або переглядати захист у прямому ефірі на каналі YouTube.

Члени ради із зацікавленістю й дуже доброзичливо вислухали презентацію здобувачки. Вони відзначили значущість й неабияку актуальність її дослідження. Високо оцінили представлену роботу і опонентки – деканка факультету переробних і харчових виробництв Державного біотехнологічного університету, докторка технічних наук, професорка Марина Янчева, професорка кафедри технології м’ясних, рибних і морепродуктів Національного університету біоресурсів і природокористування, докторка технічних наук, професорка Тетяна Лебська та завідувачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції НУХТ, докторка технічних наук, професорка Олександра Нєміріч. У підтримку докторантки, відзначивши її дослідницький хист, здатність до аналітичного аналізу, прекрасне володіння темою, також висловився старший науковий співробітник Андрій Маринін, завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії нашого університету, де здобувачкою виконувалася значна частина досліджень.

За результатами відкритого захисту спеціалізована вчена рада Д26.058.03 одноголосно прийняла рішення про присудження Наталії Божко наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – Технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів. Вітаємо науковицю! Бажаємо наснаги й нових наукових відкриттів!

Опублікований: 20-06-2025
Читайте також:
За лаштунки крафтового виробництва зазирнули слухачі сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі»

14 березня у межах сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» відбувся виїзний модуль. Слухачі програми разом із професоркою кафедри готельно-ресторанної справи і модераторкою програми Тетяною Сильчук мали унікальну можливість заглянути за лаштунки виробництва крафтового підприємства «М'ясоріг». Вони дізналися про всі ета...

ЧИТАТИ ДАЛІ

За лаштунки крафтового виробництва зазирнули слухачі сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» 17 березня 2025

На кафедрі технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів відбувся захист міжкафедральної комплексної магістерської роботи

На кафедрі технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів відбувся захист міжкафедральної комплексної магістерської роботи. Над виконанням окремих розділів фундаментальної роботи "Технології харчових продуктів збалансованого складу з використанням модифікованих жирів" працювали спеціалісти 5 кафедр. Магістрант кафедри теплоенергетики та холо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів відбувся захист міжкафедральної комплексної магістерської роботи 27 лютого 2017

Практичні кейси з аудиту системи управління безпечністю харчових продуктів здобувачам-експертам від фахівця-практика міжнародної компанії

Кафедра експертизи харчових продуктів продовжує активно залучати зовнішніх стейкхолдерів до проведення аудиторних занять для здобувачів вищої освіти. 4 березня 2024 р. за ініціативи гарантки бакалаврської освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», доцентки кафедри і лекторки навчальної дисципліни Світлани Усатюк ві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичні кейси з аудиту системи управління безпечністю харчових продуктів здобувачам-експертам від фахівця-практика міжнародної компанії 04 березня 2024

Партнери кафедри екологічної безпеки та охорони праці розповіли про впровадження міжнародних стандартів із безпеки та гігієни праці на підприємствах

У зв’язку з курсом України на євроінтеграцію, першочерговим завданням є не тільки формальне приведення законодавства країни у відповідність до вимог Європейського Союзу, але і реальне втілення в життя тих основних норм і цінностей, які лежать в основі державної політики ЄС. Із метою ознайомлення наших студентів із процесом інтеграції міжнародних с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Партнери кафедри екологічної безпеки та охорони праці розповіли про впровадження міжнародних стандартів із безпеки та гігієни праці на підприємствах 30 квітня 2020