Н У Х Т

Науковий поступ

20 червня 2025

Науковий поступ

19 червня 2025 року в університеті відбулося засідання спеціалізованої вченої ради Д26.058.03 з розгляду дисертації «Науково-практичні основи технологій м’ясомістких продуктів на основі м’яса водоплавної птиці і регіональної аквакультури» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – Технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів Наталією Божко.

Дослідження докторантки присвячене розробленню науково-практичних основ поєднання м’яса водоплавної птиці і прісноводної аквакультури у технологіях комбінованих м’ясоміских продуктів із вирішенням комплексних завдань щодо формування і стабілізації якісних характеристик отриманої продукції. Робота спрямована на розширення сировинних ресурсів для виробництва комбінованих продуктів на основі м’яса водоплавної птиці і прісноводної аквакультури зі значною часткою нем’ясної сировини у рецептурах зі стабільними показниками якості.

Здобувачка працювала над своїм дослідженням в межах науково-дослідних робіт Сумського національного аграрного університету, Сумського державного університету, а також за низкою науково-дослідних робіт нашого університету. Зокрема – «Технології продуктів функціонального призначення на основі м’ясної сировини з використанням багатокомпонентних композицій цільового призначення», «Науково-практичне обґрунтування технологій м’ясних та м’ясомістких продуктів подовженого терміну зберігання», «Обґрунтування ресурсоощадних технологій харчових продуктів на основі органічно спрямованого перероблення продуктів тваринного походження», «Обґрунтування та реалізація умов тривалого зберігання харчових продуктів в упаковці із заданими функціональними властивостями», «Науково-практичні засади пакувальних систем для харчових продуктів з регуляцією ефективності зберігання в умовах продовольчої кризи».

Спеціалізована вчена рада працювала під головуванням професорки Тетяни Пирог у комбінованому режимі – частина членів ради була присутня на захисті безпосередньо в університеті, частина доєдналася онлайн. Також всі охочі могли приєднатися до засідання у режимі відеоконференції або переглядати захист у прямому ефірі на каналі YouTube.

Члени ради із зацікавленістю й дуже доброзичливо вислухали презентацію здобувачки. Вони відзначили значущість й неабияку актуальність її дослідження. Високо оцінили представлену роботу і опонентки – деканка факультету переробних і харчових виробництв Державного біотехнологічного університету, докторка технічних наук, професорка Марина Янчева, професорка кафедри технології м’ясних, рибних і морепродуктів Національного університету біоресурсів і природокористування, докторка технічних наук, професорка Тетяна Лебська та завідувачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції НУХТ, докторка технічних наук, професорка Олександра Нєміріч. У підтримку докторантки, відзначивши її дослідницький хист, здатність до аналітичного аналізу, прекрасне володіння темою, також висловився старший науковий співробітник Андрій Маринін, завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії нашого університету, де здобувачкою виконувалася значна частина досліджень.

За результатами відкритого захисту спеціалізована вчена рада Д26.058.03 одноголосно прийняла рішення про присудження Наталії Божко наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – Технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів. Вітаємо науковицю! Бажаємо наснаги й нових наукових відкриттів!

Опублікований: 20-06-2025
Читайте також:
Як працює перехресний вступ до магістратури

Гей, вступники! А чи знаєте ви, що будь-яка особа може вступити до закладу вищої освіти для здобуття ступеня магістра на основі освіти, здобутої за іншою спеціальністю, за умови успішного проходження вступних випробувань. Заклад вищої освіти у Правилах прийому може встановлювати додаткові вимоги для такої категорії осіб. Зокрема у нашому університ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як працює перехресний вступ до магістратури 18 серпня 2025

У найдрібніших деталях з питань академічної доброчесності розібралася завідувачка кафедри фізики

Якісна освіта базується на засадах академічної доброчесності. Академічна доброчесність у вищій освіті – це безліч дилем і щоденних викликів. Тому розвитку культури академічної доброчесності у нашому закладі й, зокрема, на кафедрі фізики, приділяється велика увага. Враховуючи актуальність цієї теми та бажання розібратися у найдрібніших деталях з пи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У найдрібніших деталях з питань академічної доброчесності розібралася завідувачка кафедри фізики 18 листопада 2022

Повноваження наших викладачів-членів науково-методичних комісій МОН продовжені

1 квітня 2022 року Міністерство освіти і науки України продовжило повноваження персонального складу та науково-методичних комісій (підкомісій) сектору вищої освіти Науково-методичної ради МОН на 3 місяці після припинення або скасування воєнного стану. Нагадаємо, що до персонального складу науково-методичних комісій (підкомісій) сектору вищої освіт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Повноваження наших викладачів-членів науково-методичних комісій МОН продовжені 04 квітня 2022

Першокурсниця Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ – срібний призер Чемпіонату України

Днями в СК «Будівельник» відбулося урочисте відкриття Чемпіонату України зі стрільби з лука в приміщенні серед кадетів 1999-2001 року народження і 2002 року народження і молодших, в якому брали участь 173 спортсмени з 10 областей. Переможці Чемпіонату у квітні-червні братимуть участь в міжнародних змаганнях – Кубку Європи серед юніорів (до 20 рокі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Першокурсниця Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ – срібний призер Чемпіонату України 21 лютого 2017