19 червня 2025 року в університеті відбулося засідання спеціалізованої вченої ради Д26.058.03 з розгляду дисертації «Науково-практичні основи технологій м’ясомістких продуктів на основі м’яса водоплавної птиці і регіональної аквакультури» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – Технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів Наталією Божко.
Дослідження докторантки присвячене розробленню науково-практичних основ поєднання м’яса водоплавної птиці і прісноводної аквакультури у технологіях комбінованих м’ясоміских продуктів із вирішенням комплексних завдань щодо формування і стабілізації якісних характеристик отриманої продукції. Робота спрямована на розширення сировинних ресурсів для виробництва комбінованих продуктів на основі м’яса водоплавної птиці і прісноводної аквакультури зі значною часткою нем’ясної сировини у рецептурах зі стабільними показниками якості.
Здобувачка працювала над своїм дослідженням в межах науково-дослідних робіт Сумського національного аграрного університету, Сумського державного університету, а також за низкою науково-дослідних робіт нашого університету. Зокрема – «Технології продуктів функціонального призначення на основі м’ясної сировини з використанням багатокомпонентних композицій цільового призначення», «Науково-практичне обґрунтування технологій м’ясних та м’ясомістких продуктів подовженого терміну зберігання», «Обґрунтування ресурсоощадних технологій харчових продуктів на основі органічно спрямованого перероблення продуктів тваринного походження», «Обґрунтування та реалізація умов тривалого зберігання харчових продуктів в упаковці із заданими функціональними властивостями», «Науково-практичні засади пакувальних систем для харчових продуктів з регуляцією ефективності зберігання в умовах продовольчої кризи».
Спеціалізована вчена рада працювала під головуванням професорки Тетяни Пирог у комбінованому режимі – частина членів ради була присутня на захисті безпосередньо в університеті, частина доєдналася онлайн. Також всі охочі могли приєднатися до засідання у режимі відеоконференції або переглядати захист у прямому ефірі на каналі YouTube.
Члени ради із зацікавленістю й дуже доброзичливо вислухали презентацію здобувачки. Вони відзначили значущість й неабияку актуальність її дослідження. Високо оцінили представлену роботу і опонентки – деканка факультету переробних і харчових виробництв Державного біотехнологічного університету, докторка технічних наук, професорка Марина Янчева, професорка кафедри технології м’ясних, рибних і морепродуктів Національного університету біоресурсів і природокористування, докторка технічних наук, професорка Тетяна Лебська та завідувачка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції НУХТ, докторка технічних наук, професорка Олександра Нєміріч. У підтримку докторантки, відзначивши її дослідницький хист, здатність до аналітичного аналізу, прекрасне володіння темою, також висловився старший науковий співробітник Андрій Маринін, завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії нашого університету, де здобувачкою виконувалася значна частина досліджень.
За результатами відкритого захисту спеціалізована вчена рада Д26.058.03 одноголосно прийняла рішення про присудження Наталії Божко наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.04 – Технологія м’ясних, молочних продуктів і продуктів з гідробіонтів. Вітаємо науковицю! Бажаємо наснаги й нових наукових відкриттів!