З 22 листопада у Закарпатській області стартувала довгострокова програма міжрегіонального партнерства «Бордо – Закарпаття» – співробітництво з провідними фахівцями виноробства Франції, мета якої – розвиток бренду «Вино Закарпаття», сприяння підвищенню якості місцевих вин через вдосконалення професійних знань і навичок виноробів, розвиток винного туризму, підвищення рівня винної культури.
Перший етап співпраці – освітній. Фахівці з Франції читають лекції для студентів і виноробів, проводять професійні майстер-класи для менеджерів, туризмознавців.
У рамках Програми в Свалявському технічному коледжі НУХТ енолог із регіону Бордо, доктор мікробіології і біотехнологій, агроном, майстер виноградарства та виноробства, координатор програми, викладач економіки Міністерства сільського господарства Франції в EPL Бордо Гільєрм Мартінс прочитав відкриту лекцію «Якість вина та виявлення дефектів напою». Зокрема, пан Гільєрм Мартінс розкрив наукові основи сприйняття аромату людиною, фактори, що впливають на величину порогу їх відчуття, зупинився на змінах в ароматі вин, що викликані порушенням технології, способах запобігання та, у випадку появи, усунення таких вад. Також відбувся майстер-клас по визначенню різних ароматів, що з’являються при захворюваннях і вадах вин.
Стефан Баде, професор економіки і маркетингу виноробства Бордо, агроном і викладач економіки Міністерства сільського господарства Франції в EPL Бордо розповів про розвиток винного туризму в Бордо та окреслив ефективні напрямки роботи в цій сфері для Закарпаття. Він заявив, що дуже важливим є такий розвиток інфраструктуру краю, який забезпечує комфортне перебування туриста з різним рівнем доходів, створення винних карт і доріг.
За словами віце-президента виноробної компанії «Шато Чизай», ініціатора проєкту «Chateau Chizay Academy», куратора програми «Бордо – Закарпаття» Ігоря Радомисельського надалі у планах – організовувати також обмін студентами та викладачами виноробних освітніх закладів.