Н У Х Т

Науковий подарунок до ювілеїв: кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів провела міжнародну конференцію

19 вересня 2024

Науковий подарунок до ювілеїв: кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів провела міжнародну конференцію

17 вересня в рамках програми Всеукраїнського тижня наукових конференцій з харчових технологій відбулась VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві», присвячена 140-річчю Національного університету харчових технологій, 75-річчю від дня заснування кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету та ювілею професорки Віри Дробот. Проведення заходу ініціював колектив кафедри спільно з об’єднанням «Укрхлібпром», Всеукраїнською асоціацією пекарів, Інститутом продовольчих ресурсів НААН України та ТОВ «АССО Іnternational».

Конференція працювала у змішаному форматі. До її роботи долучилися науковці з провідних фахових закладів освіти України, науково-дослідних інститутів, представники компаній, здобувачі освітньо-наукового ступеня «доктор філософії», освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів. Підтримали захід також колеги із Жешувського університету (Польща), Словацького університету сільського господарства в м. Нітра (Словаччина), Державного університету ім. Акакія Церителі (Грузія) та Федеральної вищої технічної школи Цюріха (Швейцарія).

Відкрив конференцію проректор з наукової роботи НУХТ Сергій Токарчук, який привітав колектив кафедри з такою визначною датою, побажав натхнення у роботі та нових здобутків і талановитих учнів. Вітаючи професорку Віру Дробот, проректор подякував їй за багаторічну сумлінну працю у промисловості та на освітній ниві нашого університету, побажав наснаги, міцного здоров’я та нових звершень.

Модератором конференції уже традиційно виступив завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор Володимир Ковбаса, який у своїй доповіді на початку конференції розповів про історію заснування та розвиток кафедри, згадав про визначних науковців, які багато років працювали задля розбудови кафедри та університету, удосконалення освітніх програм, виховання і навчання висококваліфікованих фахівців галузі.

Традиційно до заходу долучились керівники об’єднань українських підприємств. Генеральний директор, голова Ради Об’єднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко доповів про стан хлібопекарської галузі під час війни, про проблеми які зараз виникають на підприємствах галузі. Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко розповів про роботу хлібопекарських підприємств у сучасних умовах, проблеми забезпечення сировиною, трудовими ресурсами, ціноутворення тощо.

У продовження теми проблем і розвитку хлібопекарської галузі виступив директор спілки «Борошномели України», експерт зернового сектору FAO OOH Родіон Рибчинський, який акцентував на основних трендах ринку борошна в 2024/2025 рр., що є уже важливим питанням для хлібопекарської галузі.

У виступі професорки Віри Дробот йшлося про значення хліба в умовах сьогодення, роль підприємств і науковців у забезпеченні населення якісними хлібобулочними виробами, важливість упровадження інновацій на підприємствах галузі.

Завідувач кафедри технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів Одеського національного технологічного університету Дмитро Жигунов доповів про виробництво спеціалізованого борошна на млинзаводах.

Питанню використання хлібопекарських заквасок на основі композицій молочнокислих бактерій та дріжджів була присвячена доповідь Оксани Науменко, завідувачки відділу технологій хліба та біотрансформації зернових продуктів Інституту продовольчих ресурсів НААН України.

Аспірантка кафедри ресторанних і крафтових технологій Державного торгівельно-економічного університету Віта Ланська також торкнулась теми використання заквасок зі стартовою культурою LV-1 Livendo™ у технології безглютенового хліба.

Про науково-практичні аспекти застосування побічних продуктів олійного виробництва у технологіях хлібобулочних виробів розповіла Світлана Олійник, професорка кафедри технології хлібопродуктів і кондитерських виробів Державного біотехнологічного університету.

Жваве обговорення викликала доповідь Анатолія Пилипенка, яка стосувалась досягнень у технології безперервного замішування тіста.

Презентацію про дослідження використання нетрадиційної рослинної сировини у виробництві хліба із житнього борошна представила доцентка кафедри харчових виробництв Інституту післядипломної освіти НУХТ Галина Волощук.

Здобувачі освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів НУХТ також долучились до конференції. Зокрема Юрій Богачов представив цікаву доповідь, що стосувалася досліджень м’якушки хліба, отриманого двоетапним випіканням у процесі зберігання.

Підсумував плідну зустріч модератор конференції Володимир Ковбаса. Він наголосив, що ніякий агресор не змусить нас відмовитися від наукового пошуку, розвитку технологій, поступу вперед. І нинішня конференція яскраве тому підтвердження.

Колектив кафедри висловлює вдячність співорганізаторам конференції за можливість проведення конференції наживо, всім учасникам за актуальні і цікаві доповіді, бажає наснаги та творчих успіхів, сподівається на нові зустрічі в наступному році.

За результатами роботи конференції готується збірник матеріалів, який найближчим часом буде оприлюднений на сайті університету.

Опублікований: 19-09-2024
Читайте також:
Фахівці кафедри готельно-ресторанної справи запросили до університету київських гімназистів

На запрошення доцента кафедри готельно-ресторанної справи Тетяни Сильчук до нашого університету завітали учні 10-А класу київської гімназії №59. Гостинно зустріла учнів завідувач підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університетуВалентина Кудіна, і в залі засідань ректорату розповіла учням про історі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці кафедри готельно-ресторанної справи запросили до університету київських гімназистів 16 березня 2018

Українська вишиванка – національний оберіг, «молитва без слів», що об’єднує українців!

Щороку, третього четверга травня Україна святкує Всесвітній день вишиванки. Це свято національної єдності, метою якого є збереження споконвічних народних традицій  і об’єднання українців навколо вишиванки – святині, яка  несе в собі духовне багатство, традиційний зв’язок багатьох поколінь, що не переривається віками. Кожного року кафедра гуманітар...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Українська вишиванка – національний оберіг, «молитва без слів», що об’єднує українців! 21 травня 2020

День якості

З метою поглиблення інтеграції освіти й виробництва та ознайомлення зі сучасними тенденціями розвитку пива, безалкогольних, слабоалкогольних і зброджених напоїв, мінеральних і питних вод, а також солоду пивоварного у нашому університеті відбувся День якості. Захід був організований кафедрою біотехнології продуктів бродіння і виноробства у співпраці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День якості 29 вересня 2025

Новими знаннями й ідеями надихнулися викладачі Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ

Викладачі Циклової комісії технологічних дисциплін Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ відвідали фестиваль ресторанних технологій  «Best Cook Fest Podillia». У рамках заходу вони побували на майстер-класах провідних фахівців кулінарного мистецтва, ознайомилися з презентаціями тематичних страв від гостей із-за кордону та імен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новими знаннями й ідеями надихнулися викладачі Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ 05 березня 2019