Н У Х Т

Наукові досягнення під керівництвом професора кафедри харчової хімії

06 лютого 2024

Наукові досягнення під керівництвом професора кафедри харчової хімії

На кафедрі харчової хімії завжди приділялась особлива увага науковій роботі молодих вчених. Незважаючи на воєнний час, наші викладачі не припиняють свої дослідження та очолюють наукові пошуки здобувачів різних ступенів освіти.

Ще зовсім недавно, навесні 2023 року, відбувся надзвичайно змістовний науковий семінар кафедри, де обговорювали дисертаційну роботу Олени Стоцької «Біотрансформація відходів пивоварного виробництва з отриманням біогазу та кормової біомаси». Дослідження здійснювалися під керівництвом професора кафедри харчової хімії Анатолія Салюка і є складовою науково-дослідної роботи НУХТ «Удосконалення систем очищення стічних вод пивоварної галузі», у якій авторка брала участь як відповідальна виконавиця. За результатами доповіді на семінарі відбулася цікава наукова дискусія, під час якої було висловлено декілька конструктивних побажань щодо результатів роботи. Всі зауваження були враховані, і вже 17 січня 2024 року відбувся успішний захист дисертації у вченій раді К 26.378.01 Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України.

Офіційними опонентами виступили докторка технічних наук, професорка Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського Аліна Дичко та кандидат технічних наук, старший науковий співробітник лабораторії теплофізичних проблем біоенергетики відділу теплофізичних проблем систем теплопостачання Інституту технічної теплофізики НАНУ Євгеній Шаповалов.

Дисертація присвячена дослідженню процесів біотрансформації відходів пивоварного  виробництва з отриманням біогазу та кормової біомаси. У роботі досліджено періодичний і безперервний режим зброджування стічних вод пивоварного виробництва з максимальним ступенем їх очищення та отриманням біогазу і кормової біомаси. Показано переваги ведення процесу метанового бродіння при термофільному режимі порівняно з мезофільним режимом. Відпрацьовані параметри ведення метанового зброджування білкового відстою при різних температурних режимах для отримання високого ступеню деструкції гірких речовин. Проведені дослідження амінокислотного складу збродженого відстою показали високий ступінь збагачення незамінними амінокислотами, що надає можливість його використання в кормовиробництві. Розроблено апаратурно-технологічну схему біотрансформації відходів пивоварного виробництва з отриманням біогазу та кормової біомаси. Здійснено економічне оцінювання та обґрунтовано економічну ефективність використання технології метанового бродіння для перероблення відходів пивоваріння. Результати дослідження висвітлені у 24 наукових публікаціях, отримано патент на винахід. Такі вражаючи результати й очевидна перспективність проведеного дослідження були гідно відзначені членами наукового суспільства.

Щиро вітаємо нову кандидатку технічних наук Олену Стоцьку та її керівника, професора Анатолія Салюка! Бажаємо натхнення, підкорення нових наукових вершин у мирній, квітучій Україні!

Опублікований: 06-02-2024
Читайте також:
Здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» успішно пройшли виробничу практику

У кращих підприємствах гостинності успішно пройшли виробничу практику здобувачі освітнього ступеня бакалавра за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа» третього курсу та другого курсу з терміном навчання три роки денної форми здобуття освіти. Серед баз практик – вітчизняні та міжнародні готельні підприємства Києва: ТОВ «Гранд менеджмент»; Т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» успішно пройшли виробничу практику 27 червня 2025

Практичне знайомство біотехнологів із найпотужнішим виробництвом пива в Україні

З початком нового семестру розпочалась і перша практика у студентів-біотехнологів 4 курсу. Більшості з них пощастило потрапити на передові сучасні підприємства фармацевтичної та харчової галузей. Зокрема, студенти-біотехнологи Ірина Мармаш, Данило Мовчан, Лілія Гвоздяна та Олексій Волков проходять практику на ПАТ «Оболонь» - провідному виробнику на...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичне знайомство біотехнологів із найпотужнішим виробництвом пива в Україні 27 січня 2020

Сервіс в індустрії гостинності на відкритій лекції викладачки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

10 жовтня 2023 року на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбулася відкрита лекція «Сервіс в індустрії гостинності» старшої викладачки Раїси Матюшенко для студентів збірної групи ХЧ-3 спеціальності 181 «Харчові технології», освітньої програми «Технології харчування». Викладачкою було розкрито найбільш важливі питання сервісоло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сервіс в індустрії гостинності на відкритій лекції викладачки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 10 жовтня 2023

Щиро вітаємо викладачку кафедри обліку і аудиту з присвоєнням наукового ступеня кандидатки економічних наук!

Наказом Міністерства освіти і науки України №220 від 21 лютого 2024 року затверджено рішення Атестаційної комісії МОН щодо затвердження рішення спеціалізованої вченої ради Д 26.058.01 про присудження наукового ступеня кандидатки економічних наук старшій викладачці кафедри обліку і аудиту Світлані Ніколаєнко. Нагадаємо 8 грудня 2023 року Світлана Н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Щиро вітаємо викладачку кафедри обліку і аудиту з присвоєнням наукового ступеня кандидатки економічних наук! 04 березня 2024