Н У Х Т

Наукові досягнення під керівництвом професора кафедри харчової хімії

06 лютого 2024

Наукові досягнення під керівництвом професора кафедри харчової хімії

На кафедрі харчової хімії завжди приділялась особлива увага науковій роботі молодих вчених. Незважаючи на воєнний час, наші викладачі не припиняють свої дослідження та очолюють наукові пошуки здобувачів різних ступенів освіти.

Ще зовсім недавно, навесні 2023 року, відбувся надзвичайно змістовний науковий семінар кафедри, де обговорювали дисертаційну роботу Олени Стоцької «Біотрансформація відходів пивоварного виробництва з отриманням біогазу та кормової біомаси». Дослідження здійснювалися під керівництвом професора кафедри харчової хімії Анатолія Салюка і є складовою науково-дослідної роботи НУХТ «Удосконалення систем очищення стічних вод пивоварної галузі», у якій авторка брала участь як відповідальна виконавиця. За результатами доповіді на семінарі відбулася цікава наукова дискусія, під час якої було висловлено декілька конструктивних побажань щодо результатів роботи. Всі зауваження були враховані, і вже 17 січня 2024 року відбувся успішний захист дисертації у вченій раді К 26.378.01 Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України.

Офіційними опонентами виступили докторка технічних наук, професорка Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського Аліна Дичко та кандидат технічних наук, старший науковий співробітник лабораторії теплофізичних проблем біоенергетики відділу теплофізичних проблем систем теплопостачання Інституту технічної теплофізики НАНУ Євгеній Шаповалов.

Дисертація присвячена дослідженню процесів біотрансформації відходів пивоварного  виробництва з отриманням біогазу та кормової біомаси. У роботі досліджено періодичний і безперервний режим зброджування стічних вод пивоварного виробництва з максимальним ступенем їх очищення та отриманням біогазу і кормової біомаси. Показано переваги ведення процесу метанового бродіння при термофільному режимі порівняно з мезофільним режимом. Відпрацьовані параметри ведення метанового зброджування білкового відстою при різних температурних режимах для отримання високого ступеню деструкції гірких речовин. Проведені дослідження амінокислотного складу збродженого відстою показали високий ступінь збагачення незамінними амінокислотами, що надає можливість його використання в кормовиробництві. Розроблено апаратурно-технологічну схему біотрансформації відходів пивоварного виробництва з отриманням біогазу та кормової біомаси. Здійснено економічне оцінювання та обґрунтовано економічну ефективність використання технології метанового бродіння для перероблення відходів пивоваріння. Результати дослідження висвітлені у 24 наукових публікаціях, отримано патент на винахід. Такі вражаючи результати й очевидна перспективність проведеного дослідження були гідно відзначені членами наукового суспільства.

Щиро вітаємо нову кандидатку технічних наук Олену Стоцьку та її керівника, професора Анатолія Салюка! Бажаємо натхнення, підкорення нових наукових вершин у мирній, квітучій Україні!

Опублікований: 06-02-2024
Читайте також:
Наші студенти – бронзові призери Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії

З 23 по 26 квітня на базі НУБІП України відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії. Наш університет на цих змаганнях ерудитів гідно представила команда у складі: Олени Теребило (ХТ-2-05), Вячеслава Длужевського (ХТ-4-06), Ольги Чугай (ХТ-3-06), Євгена Гука (БТ-1-01), Анни Зварич (БТ-2-01). Цьогоріч олімпіада проходила у 3 тури...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші студенти – бронзові призери Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії 27 квітня 2018

На міжнародному форумі поглибили свої знання бакалаври кафедри технології молока і молочних продуктів

10 квітня старший викладач кафедри технології молока і молочних продуктів Ульяна Кузьмик і асистент кафедри Ігор Устименко разом зі студентами групи МО-4-19ск відвідали Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки «IFFIP». У рамках міжнародного заходу студенти-бакалаври ознайомилися з експозиціями 250 компаній, на яких були представлені: м...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На міжнародному форумі поглибили свої знання бакалаври кафедри технології молока і молочних продуктів 11 квітня 2019

Світ фінансів стає все зрозумілішим

Цікаві та корисні відеолекції від провідних фахівців банківської справи на платформі Prometheus на запрошення доцентки Анни Роганової відвідали здобувачі освіти 3-го року навчання спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Анастасія Приймачок, Аліна Рудчик і Павло Кухаренко. Під час навчання вони дізналися: як обрати для себе надійн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Світ фінансів стає все зрозумілішим 03 червня 2021

Високий рівень підготовки випускників спеціальності «Хімічні технології та інженерія» засвідчили присутні на захистах роботодавці

На кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ відбулися захисти кваліфікаційних магістерських робіт за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія». Екзаменаційну комісію очолювала к.х.н., доцент кафедри аналітичної хімії Київського національно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Високий рівень підготовки випускників спеціальності «Хімічні технології та інженерія» засвідчили присутні на захистах роботодавці 20 лютого 2019