На кафедрі харчової хімії завжди приділялась особлива увага науковій роботі молодих вчених. Незважаючи на воєнний час, наші викладачі не припиняють свої дослідження та очолюють наукові пошуки здобувачів різних ступенів освіти.
Ще зовсім недавно, навесні 2023 року, відбувся надзвичайно змістовний науковий семінар кафедри, де обговорювали дисертаційну роботу Олени Стоцької «Біотрансформація відходів пивоварного виробництва з отриманням біогазу та кормової біомаси». Дослідження здійснювалися під керівництвом професора кафедри харчової хімії Анатолія Салюка і є складовою науково-дослідної роботи НУХТ «Удосконалення систем очищення стічних вод пивоварної галузі», у якій авторка брала участь як відповідальна виконавиця. За результатами доповіді на семінарі відбулася цікава наукова дискусія, під час якої було висловлено декілька конструктивних побажань щодо результатів роботи. Всі зауваження були враховані, і вже 17 січня 2024 року відбувся успішний захист дисертації у вченій раді К 26.378.01 Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України.
Офіційними опонентами виступили докторка технічних наук, професорка Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського Аліна Дичко та кандидат технічних наук, старший науковий співробітник лабораторії теплофізичних проблем біоенергетики відділу теплофізичних проблем систем теплопостачання Інституту технічної теплофізики НАНУ Євгеній Шаповалов.
Дисертація присвячена дослідженню процесів біотрансформації відходів пивоварного виробництва з отриманням біогазу та кормової біомаси. У роботі досліджено періодичний і безперервний режим зброджування стічних вод пивоварного виробництва з максимальним ступенем їх очищення та отриманням біогазу і кормової біомаси. Показано переваги ведення процесу метанового бродіння при термофільному режимі порівняно з мезофільним режимом. Відпрацьовані параметри ведення метанового зброджування білкового відстою при різних температурних режимах для отримання високого ступеню деструкції гірких речовин. Проведені дослідження амінокислотного складу збродженого відстою показали високий ступінь збагачення незамінними амінокислотами, що надає можливість його використання в кормовиробництві. Розроблено апаратурно-технологічну схему біотрансформації відходів пивоварного виробництва з отриманням біогазу та кормової біомаси. Здійснено економічне оцінювання та обґрунтовано економічну ефективність використання технології метанового бродіння для перероблення відходів пивоваріння. Результати дослідження висвітлені у 24 наукових публікаціях, отримано патент на винахід. Такі вражаючи результати й очевидна перспективність проведеного дослідження були гідно відзначені членами наукового суспільства.
Щиро вітаємо нову кандидатку технічних наук Олену Стоцьку та її керівника, професора Анатолія Салюка! Бажаємо натхнення, підкорення нових наукових вершин у мирній, квітучій Україні!