Науковий рік здобувачів ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» продовжився успішним захистом аспіранткою кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, старшою викладачкою Циклової комісії природничих і технологічних дисциплін Вінницького фахового коледжу НУХТ Альоною Очеретною дисертаційного дослідження «Удосконалення технологій пряно-жирових сумішей з сировини рослинного та тваринного походження» виконаного під науковим керівництвом д.т.н., професорки Наталії Фролової.
Мета дисертаційної роботи здобувачки – розроблення технологій та обґрунтування технологічних режимів виготовлення масляно-пряних сумішей із натуральних жирів рослинного та тваринного походження. Науковицею запропоновано та експериментально підтверджено ефективність дворазового екстрагування вакуумуванням за підібраними та науково обґрунтованими режимами. Науково доведено перспективність використання страусячого жиру як екстрагента БАР прянощів для отримання масляно-пряної помадки з реалізацією в умовах ресторанного господарства. Упровадженні нові підходи дозволили зберегти більше корисних компонентів у сумішах і підвищити їхню стійкість і природність. Робота також підкреслила важливість використання натуральних жирів для створення продуктів, що відповідають сучасним вимогам здорового харчування.
Разову спеціалізовану вчену раду очолила докторка технічних наук, професорка, завідувачка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок і косметичних засобів Тамара Носенко. У складі ради працювали: рецензентки – кандидатка технічних наук, доцентка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Ірина Радзієвська Геронтіївна та кандидатка технічних наук, доцентка, заступниця завідувача кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Оксана Топчій і опонентки – докторка технічних наук, головна наукова співробітниця відділу аналітичних досліджень та якості харчової продукції Інституту продовольчих ресурсів НААН України Оксана Боднарчук та кандидатка технічних наук, доцентка, завідувачка кафедри технологій та безпечності харчових продуктів Сумського національного аграрного університету Марина Самілик.
Членами спецради було високо оцінено роботу здобувачки, її актуальність, новизну, важливість одержаних авторкою результатів, їх обґрунтованість і достовірність та практичну цінність сформульованих положень і висновків. Зокрема, вони схвально відгукнулися про представлені рецептури салатної заправки та пісочно-шоколадного печива, до складу яких внесено розроблені за новими технологіями жирові компоненти, що впроваджені до асортименту страв кафе «Тераса» (м. Вінниця) та кафе гостьового будинку «Печера» (Вінницька область). Крім того, спосіб виробництва купажованої салатної олії підтверджений патентом України.
За результатами публічного захисту спеціалізована вчена рада одноголосно присудила Альоні Очеретній науковий ступінь доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».
Вітаємо здобувачку та її наукову керівницю! Бажаємо наснаги у дослідженнях й подальших вагомих відкриттів!