Н У Х Т

Насичені канікули печенізьких ліцеїстів у Навчально-науковому інституті харчових технологій

28 жовтня 2024

Насичені канікули печенізьких ліцеїстів у Навчально-науковому інституті харчових технологій

На осінніх шкільних канікулах до університету завітали учні Печенізького ліцею ім. Г. Семирадського Харківської області. Ліцеїсти зацікавилися профільним спрямуванням нашого вишу під час попередніх онлайн-зустрічей із викладачами Навчально-наукового інституту харчових технологій.

Основною метою приїзду ліцеїстів стало ознайомлення зі структурою та лабораторною базою університету, зі спеціальностями та освітніми програмами, а найголовніше – занурення в атмосферу студентського життя, в якому поєднуються навчання, наукова діяльність, дозвілля, участь у різноманітних університетських заходах.

За ініціативи професорки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Юлії Камбулової була розроблена програма візиту, яка передбачала поєднання набуття теоретичних знань і практичних навичок із основних напрямів діяльності підприємств харчової промисловості.

Знайомство з університетом розпочалося з екскурсійного огляду вишу. Гості пройшлися величними корпусами і затишним внутрішнім двориком, відвідали бібліотеку, їдальню, дізналися про основні віхи історії розвитку університету. А набуття технологічних вмінь і практичних навичок відбувалося на кафедрах Навчально-наукового інституту харчових технологій.

Ліцеїсти розпочали свою навчальну програму на кафедрі експертизи харчових продуктів, де мали змогу попрацювати в лабораторії кафедри з професоркою Оксаною Шульгою і доценткою Анастасією Чорною. Викладачки розказали учням про способи фальсифікації харчових продуктів, про важливість проведення експертизи їх якості; ознайомили з деякими методами визначення фальсифікації харчових продуктів. Учні самостійно провели експертизу якості молока відповідно до вимог чинної нормативної документації.

Продовжили навчання гості на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів, де їх гостинно зустрічала доцентка Олена Кохан, яка поділилася секретами виробництва заварного напівфабрикату для тортів і тістечок на майстер-класі «Загадковий еклер». Разом у лабораторії вони відпрацювали всі аспекти технології еклерів, випекли запашні напівфабрикати, оцінили їх органолептичні показники.

Після закінчення майстер класу з виробництва еклерів ліцеїстів щиро зустрічали фахівчині кафедри технології молока і молочних продуктів – директорка інституту, професорка Оксана Кочубей-Литвиненко, завідувачка кафедри, професорка Галина Поліщук, доцентки Тетяна Осьмак, Ульяна Бандура і Оксана Басс. Тут учні дізналися про молочну галузь, виробництво морозива: його класифікацію, асортимент, традиційні і авторські види. Вони взяли участь у цікавій вікторині, під час якої отримували смачні подарунки за правильні відповіді – морозиво у формі гарбузиків.

Частина навчання пройшла у форматі майстер-класу «Schoko-ice» з виробництва м'якого шоколадного морозива. До його проведення долучилися третьокурсники, які навчаються на кафедрі технології молока і молочних продуктів. Під час майстер-класу вони не тільки допомагали ліцеїстам виготовляти морозиво й наповнювати попередньо випечені еклери, а також із захопленням розповідали учням про своє цікаве і насичене студентське життя. Незабутні спогади про захід учасники майстер-класу зафіксували у фотозоні, яку кафедра організувала з нагоди свята Хелоуін.

Наступний день ліцеїсти знову провели на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів, занурюючись у світ карамелі і цукерок. Особливості технологій, схожість і відмінності, вплив різних факторів на якість готового продукту – всі аспекти були детально вивчені на лекційному занятті. Та, надихаючись отриманими знаннями, гості вперше отримували справжні вироби у лабораторних умовах разом із фахівчинею кондитерської справи Оленою Кохан.

Особливим подарунком для ліцеїстів стали екскурсії на підприємства мережі супермаркету «Сільпо», де відчувалося поєднання теоретичних знань і практичного досвіду. Учні вперше змогли зануритися в атмосферу справжнього виробництва хлібобулочних виробів, ознайомитись із премудростями хлібопекарських технологій, пригоститися смачною щойно виготовленою піцою.

Незабутнє враження справила і броварня «Beermaster», відвідування якої було організовано доцентом кафедри біотехнології продуктів бродіння та виноробства Романом Мукоїдом. Нюансами бродильних технологій, особливостями роботи в броварні поділився технолог Олександр, випускник нашого університету. Гості насолодились свіжим квасом і асортиментом власного ексклюзивного пива броварні.

Дуже швидко сплинув робочий тиждень і ліцеїсти повернулись додому. У них залишилися не лише спогади про наш університет, але й поглибилися навички роботи в команді, комунікації між собою, зі студентською спільнотою, з викладачами; вони занурилися у атмосферу справжніх лабораторних і практичних занять, де проявили свої креативні творчі здібності. Проте, найголовнішим є те, що вони відволіклися від жахливих подій сьогодення завдяки гостинній, теплій атмосфері нашого навчального закладу.

Опублікований: 28-10-2024
Читайте також:
Знайомство з основами аюрведичного харчування для слухачів сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі»

Слухачі сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» знайомились з інноваційними ресторанними технологіями аюрведичного харчування. Аюрведа – одна з найдавніших холістичних систем оздоровлення організму, вагомою складовою якої є правильна організація харчування. За аюрведичною наукою раціон і режим харчування повинні відпові...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знайомство з основами аюрведичного харчування для слухачів сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» 06 червня 2019

Перемога у Міжнародному конкурсі «Black Sea Science-2024»!

Наприкінці березня відбувся другий етап Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт «Black Sea Science-2024» за напрямком «Харчова наука і технології», який проводиться на базі Одеського національного технологічного університету під егідою Black Sea Universities Network та ISEKI-Food Association. До фіналу конкурсу з роботою «Prediction of a...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перемога у Міжнародному конкурсі «Black Sea Science-2024»! 03 квітня 2024

Дистанційний формат – не завада плідній роботі вченої ради

28 березня 2024 року у дистанційному режимі відбулося планове засідання вченої ради університету. Розпочали з традиційного привітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями, та перейшли до розгляду питань порядку денного. Про наукову та інноваційну діяльність і підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфік...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дистанційний формат – не завада плідній роботі вченої ради 28 березня 2024

Інноваційні технології від досвідченого педагога кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Професор кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Антонелла Дорохович прочитала відкриту лекцію з дисципліни «Інноваційні технології борошняних, кондитерських виробів і харчоконцентратів» для магістрантів, що навчаються за спеціалізацією «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів». Тема лекції – «Інн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інноваційні технології від досвідченого педагога кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 20 листопада 2019