Н У Х Т

Насичені канікули печенізьких ліцеїстів у Навчально-науковому інституті харчових технологій

28 жовтня 2024

Насичені канікули печенізьких ліцеїстів у Навчально-науковому інституті харчових технологій

На осінніх шкільних канікулах до університету завітали учні Печенізького ліцею ім. Г. Семирадського Харківської області. Ліцеїсти зацікавилися профільним спрямуванням нашого вишу під час попередніх онлайн-зустрічей із викладачами Навчально-наукового інституту харчових технологій.

Основною метою приїзду ліцеїстів стало ознайомлення зі структурою та лабораторною базою університету, зі спеціальностями та освітніми програмами, а найголовніше – занурення в атмосферу студентського життя, в якому поєднуються навчання, наукова діяльність, дозвілля, участь у різноманітних університетських заходах.

За ініціативи професорки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Юлії Камбулової була розроблена програма візиту, яка передбачала поєднання набуття теоретичних знань і практичних навичок із основних напрямів діяльності підприємств харчової промисловості.

Знайомство з університетом розпочалося з екскурсійного огляду вишу. Гості пройшлися величними корпусами і затишним внутрішнім двориком, відвідали бібліотеку, їдальню, дізналися про основні віхи історії розвитку університету. А набуття технологічних вмінь і практичних навичок відбувалося на кафедрах Навчально-наукового інституту харчових технологій.

Ліцеїсти розпочали свою навчальну програму на кафедрі експертизи харчових продуктів, де мали змогу попрацювати в лабораторії кафедри з професоркою Оксаною Шульгою і доценткою Анастасією Чорною. Викладачки розказали учням про способи фальсифікації харчових продуктів, про важливість проведення експертизи їх якості; ознайомили з деякими методами визначення фальсифікації харчових продуктів. Учні самостійно провели експертизу якості молока відповідно до вимог чинної нормативної документації.

Продовжили навчання гості на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів, де їх гостинно зустрічала доцентка Олена Кохан, яка поділилася секретами виробництва заварного напівфабрикату для тортів і тістечок на майстер-класі «Загадковий еклер». Разом у лабораторії вони відпрацювали всі аспекти технології еклерів, випекли запашні напівфабрикати, оцінили їх органолептичні показники.

Після закінчення майстер класу з виробництва еклерів ліцеїстів щиро зустрічали фахівчині кафедри технології молока і молочних продуктів – директорка інституту, професорка Оксана Кочубей-Литвиненко, завідувачка кафедри, професорка Галина Поліщук, доцентки Тетяна Осьмак, Ульяна Бандура і Оксана Басс. Тут учні дізналися про молочну галузь, виробництво морозива: його класифікацію, асортимент, традиційні і авторські види. Вони взяли участь у цікавій вікторині, під час якої отримували смачні подарунки за правильні відповіді – морозиво у формі гарбузиків.

Частина навчання пройшла у форматі майстер-класу «Schoko-ice» з виробництва м'якого шоколадного морозива. До його проведення долучилися третьокурсники, які навчаються на кафедрі технології молока і молочних продуктів. Під час майстер-класу вони не тільки допомагали ліцеїстам виготовляти морозиво й наповнювати попередньо випечені еклери, а також із захопленням розповідали учням про своє цікаве і насичене студентське життя. Незабутні спогади про захід учасники майстер-класу зафіксували у фотозоні, яку кафедра організувала з нагоди свята Хелоуін.

Наступний день ліцеїсти знову провели на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів, занурюючись у світ карамелі і цукерок. Особливості технологій, схожість і відмінності, вплив різних факторів на якість готового продукту – всі аспекти були детально вивчені на лекційному занятті. Та, надихаючись отриманими знаннями, гості вперше отримували справжні вироби у лабораторних умовах разом із фахівчинею кондитерської справи Оленою Кохан.

Особливим подарунком для ліцеїстів стали екскурсії на підприємства мережі супермаркету «Сільпо», де відчувалося поєднання теоретичних знань і практичного досвіду. Учні вперше змогли зануритися в атмосферу справжнього виробництва хлібобулочних виробів, ознайомитись із премудростями хлібопекарських технологій, пригоститися смачною щойно виготовленою піцою.

Незабутнє враження справила і броварня «Beermaster», відвідування якої було організовано доцентом кафедри біотехнології продуктів бродіння та виноробства Романом Мукоїдом. Нюансами бродильних технологій, особливостями роботи в броварні поділився технолог Олександр, випускник нашого університету. Гості насолодились свіжим квасом і асортиментом власного ексклюзивного пива броварні.

Дуже швидко сплинув робочий тиждень і ліцеїсти повернулись додому. У них залишилися не лише спогади про наш університет, але й поглибилися навички роботи в команді, комунікації між собою, зі студентською спільнотою, з викладачами; вони занурилися у атмосферу справжніх лабораторних і практичних занять, де проявили свої креативні творчі здібності. Проте, найголовнішим є те, що вони відволіклися від жахливих подій сьогодення завдяки гостинній, теплій атмосфері нашого навчального закладу.

Опублікований: 28-10-2024
Читайте також:
НУХТ у Консолідованому рейтингу українських закладів вищої освіти

Днями портал Освіта.ua оприлюднив традиційний щорічний Консолідований рейтинг українських закладів вищої освіти, у якому наш університет розділив 43-45 місце з Київським національним університетом будівництва і архітектури та Київським університетом імені Бориса Грінченка. Консолідований рейтинг університетів 2023 року охоплює результати 239 закла...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ у Консолідованому рейтингу українських закладів вищої освіти 05 липня 2023

Фізика і технологічні процеси харчових виробництв

14 грудня на заняттях з дисципліни «Фізика для харчових технологій» здобувачі першого курсу факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу з успіхом презентували свої роботи, що демонстрували зв’язок «сухих» фізичних явищ із сучасними технологічними процесами харчових виробництв. Навчальна дисципліна «Фізика для харчових технологій» – це...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фізика і технологічні процеси харчових виробництв 15 грудня 2021

Визначені переможці флешмобу «Зроби фото біля муралу»

16 жовтня 2019 року відбулося нагородження переможців флешмобу «Зроби фото біля муралу», який проводився кафедрою туристичного та готельного бізнесу у рамках святкування Всесвітнього дня туризму та 135-річчя НУХТ. Відзначимо, що участь у флешмобі взяли не тільки студенти, а й викладачі кафедри. Так, переможцями флешмобу стали студенти 3 курсу Май...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Визначені переможці флешмобу «Зроби фото біля муралу» 17 жовтня 2019

До захисту докторської дисертації готується доцент кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

24 вересня 2020 р. на міжкафедральному науковому семінарі була представлена дисертаційна робота «Науково-технічне обґрунтування процесу коагуляції гідро та оксидовмісними наносистемами в харчових технологіях» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацев...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До захисту докторської дисертації готується доцент кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування 28 вересня 2020