Н У Х Т

Насичене планове засідання вченої ради університету

26 жовтня 2023

Насичене планове засідання вченої ради університету

26 жовтня 2023 року відбулося планове засідання  вченої ради університету.

Розпочали з приємного – ректор Олександр Шевченко вручив низку нагород і відзнак працівникам університету і нашим партнерам-стейкхолдерам.

Зокрема, нагрудним знаком «Відмінник освіти України» нагороджена заступниця директорки Навчально-наукового інституту харчових технологій Анастасія Пухляк, Подякою НУХТ – директор ТОВ «Бердичевський пивоварний завод» Володимир Ліпецький і технічний директор цього ж підприємства Михайло Бурлака. Також Михайло Бурлака відзначений нагрудним знаком «За особливі заслуги перед Національним університетом харчових технологій».

Сьогодні вчена рада мала насичений порядок денний: обрали голову та заступників голови вченої ради, обговорили результати опитування здобувачів вищої освіти щодо якості викладання освітніх компонентів, проаналізували розподіл педагогічного навантаження на 2023-2024 н. р. на кафедрах університету, оцінили ефективність системи працевлаштування випускників та співпраці зі стейкхолдерами, спланували роботу університету в осінньо-зимовий період 2023-2024 н. р., схвалили план роботи студентської ради університету у цьому навчальному році та звіт студентської ради про використання коштів за 2023 рік, а також затвердили обсяг коштів і кошторис студради на 2024 рік і завершили поточними питаннями.

Головою вченої ради було запропоновано обрати ректора Олександра Шевченка. Також надішли пропозиції обрати двох заступників голови, були внесені кандидатури першого проректора Володимира Ярового і проректора з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександра Бессараба. Інших пропозицій не надходило, тож ці кандидати були внесені до бюлетенів для таємного голосування. До складу лічильної комісії обрали завідувача Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрія Мариніна, помічницю ректора з правового забезпечення Олену Негоду та начальника відділу кадрів Сергія Беседу.

Поки працювала лічильна комісія, вчена рада заслухала доповідь директорки Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності університету Олени Подобій про результати опитування здобувачів вищої освіти щодо якості викладання освітніх компонентів.

Доповідачка навела дані щодо останнього опитування й нагадала, що опитування – один із дієвих інструментів внутрішньої системи забезпечення якості освітньої діяльності університету. Разом із тим вона зазначила, що не всі учасників освітнього процесу мають достатнє усвідомлення щодо його важливості. Тому, виникає потреба у злагодженій роботі членів робочих груп із опитування, викладачів і здобувачів, викликана необхідністю використання цих результатів у процесах оновлення робочих програм дисциплін і перегляду освітніх програм всіх рівнів.

За результатами обговорення цього питання була дана низка доручень – проректорці з науково-педагогічної та виховної роботи Ларисі Арсеньєвій, директорам інститутів і деканам факультетів, завідувачам кафедр та гарантам освітніх програм. Крім того, робочій групі із створення модулю опитування здобувачів доручено продовжити роботу з його удосконалення.

Моніторинг розподілу педагогічного навантаження на 2023-2024 н. р. на кафедрах університету представили проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва.

Було зазначено, що загальний обсяг навчального навантаження по університету зменшився, порівняно з обсягом 2022-2023 н. р., на 1289 годин. Доповідачка навела дані щодо кількості внутрішніх і зовнішніх сумісників, обсягу лекційного навантаження, нерівномірного розподілу навантаження по семестрах, між доцентами та між професорами на окремих кафедрах, нерівномірного розподілу годин з керівництва практикою.

Окремо акцентувала увагу присутніх на тому, що аналіз відповідності науково-педагогічних працівників університету вимогам Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності свідчить про те, що деякі категорії викладачів не завжди передбачають втрату актуальності досягнень власної професійної діяльності протягом терміну дії контракту і за відсутності чотирьох досягнень у професійній діяльності за останні п’ять років не можуть брати участі у забезпеченні освітнього процесу. 

Після обговорення питання, вчена рада ухвалила доручення помічниці ректора з правового забезпечення Олена Негоді, завідувачам кафедр і гарантам освітніх програм.

Про співпрацю зі стейкхолдерами у цей нелегкий час доповіла начальниця відділу працевлаштування  випускників Світлана Садокова. Також вона анонсувала проведення осіннього Ярмарку вакансій 1-2 листопада й запросила присутніх до участі у заходах івенту разом зі здобувачами освіти.

Заслухавши й обговоривши доповідь, вчена рада зазначила, що система працевлаштування здобувачів і випускників сформована та ефективно функціонує, проте варто продовжувати налагоджувати роботу структурних підрозділів з питань працевлаштування, відслідковування кар’єрного зростання випускників, формування ефективного зворотного зв’язку з випускниками освітніх програм університету.

Підготовку до роботи університету у осінньо-зимовий період детально окреслили проректор з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександр Бессараб і проректор з соціально-побутових питань Микола Копера. Жоден аспект не залишився поза увагою. Враховуючи реалії сьогодення, сезон буде не менш важким, ніж минулорічний, але керівництво університет зробило все від нього залежне аби створити максимально комфорті й безпечні умови навчання і роботи. Проректори вкотре нагадали про необхідність неухильного дотримання правил безпеки й закликали не нехтувати укриттями під час оголошення повітряної тривоги.

Інформацію по роботі й фінансових питаннях студентської ради університету представила в.о. голови студради Єлизавета Козаченко. Вчена рада завжди дуже уважна до планів студентства й усіляко підтримує ініціативи наших здобувачів. Тож і цього разу після активного обговорення план роботи студентської ради, обсяг її фінансування та кошторис на наступний рік були схвалені. Не викликав запитань і фінансовий звіт студентського самоврядування за минулий рік.

Серед поточних питань розглянули і дали дозволи на закордонні стажування здобувачів освіти і викладачів та закордонні відрядження викладачів для участі у наукових заходах, а також розглянули клопотання про створення разових спеціалізованих вчених рад для захисту дисертацій на здобуття освітнього ступеня «Доктор філософії».

Далі голова лічильної комісії Андрій Маринін оголосив результати таємного голосування щодо виборів голови і заступника голови вченої ради. Головою вченої ради обраний ректор Олександр Шевченко, його заступниками – перший проректор Володимир Яровий і проректор з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександр Бессараб.

На цьому порядок денний був вичерпаний. Ректор Олександр Шевченко подякував членам ради за активну, плідну роботу й закрив засідання, побажавши усім здоров’я, наснаги й незламної віри в нашу перемогу. Працюємо далі!

Опублікований: 26-10-2023
Читайте також:
Усе про програму імені Фулбрайта в Україні тепер знають наші науковці

27 вересня 2022 року науковці кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф.Доценка – завідувачка кафедри Олександра Нєміріч і професор Олег Кузьмін взяли участь у представленні програми імені Фулбрайта в Україні, яка дає можливість проводити дослідження в університет...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усе про програму імені Фулбрайта в Україні тепер знають наші науковці 28 вересня 2022

Організаційний комітет із виборів ректора університету вперше зібрався після призначення МОН нової дати виборів

Оскільки Київ відповідно до зонування адаптивного карантину (за рішенням Державної комісії з надзвичайних ситуацій) входить до «жовтої» зони епідемічної небезпеки, що дозволяє проведення зібрань за умови дотримання протиепідемічних заходів і забезпечення на кожного учасника не менше 5 кв. метрів площі приміщення, де зібрання проводиться, 2 вересня ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Організаційний комітет із виборів ректора університету вперше зібрався після призначення МОН нової дати виборів 02 вересня 2020

За інноваціями до Фінляндії вирушили здобувачки освіти Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого

Здобувачки освіти Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Анна Матвеєва, Настасія Парака, Ольга Степанова і Марія Аліпатова у дружній компанії зі студентами Берлінського університету прикладних наук на запрошення компанії Metsä Board Oyj прибули до Фінляндії, у місто Äänekoski. Metsä Board Oyj (раніше відома як M-r...

ЧИТАТИ ДАЛІ

За інноваціями до Фінляндії вирушили здобувачки освіти Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого 01 вересня 2022

Магістрант кафедри обліку і аудиту – переможець Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Облік та оподаткування»

На базі Національної академії статистики, обліку та аудиту Держстату України відбувся фінальний етап ІІ-го туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Облік та оподаткування» у форматі науково-практичної конференції. На конкурс надійшла 141 студентська наукова робота з 70 вищих навчальних закладів України. Галузевою...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістрант кафедри обліку і аудиту – переможець Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Облік та оподаткування» 25 квітня 2018