Н У Х Т

На межі біотехнології і фармації: актуальні питання розроблення новітніх лікарських засобів

24 березня 2021

На межі біотехнології і фармації: актуальні питання розроблення новітніх лікарських засобів

Біотехнологія по праву вважається інноваційною галуззю, що стрімко розвивається і займає провідне місце у розробленні технологій одержання нових багатофункціональних продуктів мікробного синтезу, левова частка з яких використовується у промисловій фармації у якості активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) для виробництва лікарських засобів. Так, біотехнологія і фармація нерозривно пов’язані у питаннях одержання оригінальних лікарських субстанцій на основі біологічно активних сполук.

Актуальним теоретичним і практичним аспектам розроблення новітніх лікарських субстанцій була присвячена XXVII Міжнародна науково-практична конференція молодих учених і студентів «TOPICAL ISSUES OF NEW MEDICINES DEVELOPMENT» Національного фармацевтичного університету, яка до того ж була приурочена до двох важливих для університету дат – сторіччя від дня заснування університету та 150-ліття від дня народження засновника НФаУ, науковця зі світовим ім’ям Миколи Овксентійовича Валяшка.

До роботи конференції долучилась і наукова молодь НУХТ – магістранти і аспіранти кафедри біотехнології і мікробіології, які під пильним керівництвом своїх наукових керівників представили результати науково-дослідної роботи з вивчення лікарських властивостей продуктів мікробного синтезу.

Світлана Бондарук продемонструвала результати дослідження властивостей біологічно активних сполук базидіоміцетів для боротьби з інфекційними захворюваннями.

Софія Цапко у своїй роботі розкрила біотехнологічний потенціал кілер-токсинів дріжджів як терапевтичних агентів для лікування кандидозів, викликаних антибіотикорезистентними збудниками.

Антиракові властивості наночасточок золота, синтезованих мікроорганізмами, були вичерпно описані у роботі Юлії Лазюки.

Анна Ярова представила результати вивчення впливу двовалентних катіонів на антимікробну активність поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus.

Також результатами науково-дослідницької роботи поділились і здобувачі вищої освіти ступеня доктора філософії, зокрема, Лілія Ключка, яка займається дослідженням синергізму антимікробної та антиадгезивної дії поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii та ефірних олій, а також Ігор Ключка, який вивчає антифунгальну та антимікробну дію поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus та Rhodococcus erythropolis.

Окрім можливості апробації результатів роботи, учасники конференції та їхні наукові керівники також були відзначені іменними сертифікатами. Наші науковці вдячні оргкомітету конференції за можливість долучитися до світу промислової фармації! 

Опублікований: 24-03-2021
Читайте також:
Немає меж для самовдосконалення!

Викладачки кафедри обліку і аудиту Людмила Духновська, Ольга Михайленко, Світлана Ніколаєнко, Тетяна Редзюк і Людмила Соломчук отримали сертифікати, що засвідчують підвищення кваліфікації за темою «Використання хмарних технологій для дистанційного вирішення освітніх та наукових завдань». Отриманні навички дозволять забезпечити можливості студентам...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Немає меж для самовдосконалення! 04 березня 2024

На реальних прикладах із досвіду своєї роботи у галузі побудувала лекційне заняття викладачка кафедри туристичного та готельного бізнесу

6 квітня 2021 року в онлайн-форматі відбулася відкрита лекція «Підбір постачальників послуг» старшої викладачки кафедри туристичного та готельного бізнесу Уляни Ситайло з дисципліни «Івент-менеджмент» для здобувачів 3 курсу спеціальності 242 «Туризм». Основні питання розглянуті під час лекції – роль кадрового забезпечення в івент-індустрії, особли...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На реальних прикладах із досвіду своєї роботи у галузі побудувала лекційне заняття викладачка кафедри туристичного та готельного бізнесу 07 квітня 2021

Про перспективи і способи збагачення хлібних виробів білком доповів професор НУХТ на конференції Всеукраїнської асоціації пекарів

Зв'язок науки і виробництва – запорука розвитку будь-якої галузі промисловості. Розуміючи це, кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету постійно дбає про зміцнення вже традиційних і встановлення нових зв’язків як із окремими підприємствами, так і з їх об’єднаннями. Однією з форм такої співпраці є участь викладач...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про перспективи і способи збагачення хлібних виробів білком доповів професор НУХТ на конференції Всеукраїнської асоціації пекарів 01 жовтня 2021

Вільний вибір дисциплін – формування своєї освітньої траєкторії

У рамках імплементації основних положень Закону України «Про вищу освіту» щодо формування індивідуального навчального плану здобувача вищої освіти за рахунок вільного вибору дисциплін у Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ (ННІ ХТ) відбулася процедура вибору дисциплін здобувачами І-IV курсів спеціальності 161 «Хімічні технології т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вільний вибір дисциплін – формування своєї освітньої траєкторії 22 листопада 2019