Н У Х Т

На межі біотехнології і фармації: актуальні питання розроблення новітніх лікарських засобів

24 березня 2021

На межі біотехнології і фармації: актуальні питання розроблення новітніх лікарських засобів

Біотехнологія по праву вважається інноваційною галуззю, що стрімко розвивається і займає провідне місце у розробленні технологій одержання нових багатофункціональних продуктів мікробного синтезу, левова частка з яких використовується у промисловій фармації у якості активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) для виробництва лікарських засобів. Так, біотехнологія і фармація нерозривно пов’язані у питаннях одержання оригінальних лікарських субстанцій на основі біологічно активних сполук.

Актуальним теоретичним і практичним аспектам розроблення новітніх лікарських субстанцій була присвячена XXVII Міжнародна науково-практична конференція молодих учених і студентів «TOPICAL ISSUES OF NEW MEDICINES DEVELOPMENT» Національного фармацевтичного університету, яка до того ж була приурочена до двох важливих для університету дат – сторіччя від дня заснування університету та 150-ліття від дня народження засновника НФаУ, науковця зі світовим ім’ям Миколи Овксентійовича Валяшка.

До роботи конференції долучилась і наукова молодь НУХТ – магістранти і аспіранти кафедри біотехнології і мікробіології, які під пильним керівництвом своїх наукових керівників представили результати науково-дослідної роботи з вивчення лікарських властивостей продуктів мікробного синтезу.

Світлана Бондарук продемонструвала результати дослідження властивостей біологічно активних сполук базидіоміцетів для боротьби з інфекційними захворюваннями.

Софія Цапко у своїй роботі розкрила біотехнологічний потенціал кілер-токсинів дріжджів як терапевтичних агентів для лікування кандидозів, викликаних антибіотикорезистентними збудниками.

Антиракові властивості наночасточок золота, синтезованих мікроорганізмами, були вичерпно описані у роботі Юлії Лазюки.

Анна Ярова представила результати вивчення впливу двовалентних катіонів на антимікробну активність поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus.

Також результатами науково-дослідницької роботи поділились і здобувачі вищої освіти ступеня доктора філософії, зокрема, Лілія Ключка, яка займається дослідженням синергізму антимікробної та антиадгезивної дії поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii та ефірних олій, а також Ігор Ключка, який вивчає антифунгальну та антимікробну дію поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus та Rhodococcus erythropolis.

Окрім можливості апробації результатів роботи, учасники конференції та їхні наукові керівники також були відзначені іменними сертифікатами. Наші науковці вдячні оргкомітету конференції за можливість долучитися до світу промислової фармації! 

Опублікований: 24-03-2021
Читайте також:
Подарунок для інноваційної діяльності

Ви стовідсотково знаєте, що таке квадрокоптери! Але чи знаєте, що крім використання дронів для розваг, вони все частіше використовуються в промисловості? Наразі існує цілий напрямок інноваційних розробок для квадрокоптерів, які вирішують комплекс проблем у різних секторах економіки. Найбільш цікавим із точки зору досліджень є використання безпілотн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Подарунок для інноваційної діяльності 04 лютого 2021

Специфіку викладання в освітніх закладах Фінляндії обговорили на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

На кафедрі іноземних мов професійного спрямування відбувся семінар, присвячений фінській системі освіти, за результатами стажування у Фінляндії доцента кафедри Галини Лук’янець. На семінар була запрошена викладач Дипломатичної академії при МЗС України, доцент Оксана Найдюк. Присутні мали чудову нагоду обговорити особливості навчального процесу, ск...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Специфіку викладання в освітніх закладах Фінляндії обговорили на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 28 жовтня 2019

Про передові технології й тонкощі розроблення нових продуктів дізналися студенти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» за участі викладачів кафедри, доцентів Інни Зінченко та Наталії Фалендиш відбулася гостьова лекція з дисципліни «Технології харчових концентратів». З особливостями виробництва чаю студентів ознайомив спеціальний гість – з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про передові технології й тонкощі розроблення нових продуктів дізналися студенти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 10 грудня 2018

У дружній профорієнтаційній співпраці

Осінь – пора року, що є вирішальною для багатьох майбутніх вступників, адже саме зараз більшість учнів випускних класів середніх навчальних закладів остаточно обирають вектор підготовки до складання ЗНО та майбутню спеціальність для здобуття вищої освіти. Профорієнтаційна команда факультету біотехнології та екологічного контролю (БТЕК) цієї осені ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У дружній профорієнтаційній співпраці 26 листопада 2021