Здобувачі освіти кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції у межах вивчення дисциплін «Управління якістю продукції та послуг ресторанного господарства» і «Харчова та санітарна токсикологія» взяли участь у сертифікатному курсі «ISO 22000:2018. Система управління безпечністю харчових продуктів», організованому через платформу Udemy за підтримки Міністерства освіти і науки України.
У курсі розглядаються вимоги міжнародного стандарту ISO 22000:2018 щодо системи управління безпечністю харчових продуктів, спрямованої на виявлення, розуміння та вирішення різних небезпек (мікробіологічних, хімічних, фізичних, алергенів), щоб клієнти та споживачі могли бути впевнені, що харчові продукти безпечні для споживання.
Курс складається із:
- вступної частини, в якій розглядається концепція безпеки харчових продуктів, принципи НАССР і стандарти серії ISO 22000;
- розділу «Контекст організації» (розділ 4 ISO 22000), в якому обговорюються внутрішні та зовнішні питання, пов’язані з організацією, потреби та очікування зацікавлених сторін, а також сфера застосування системи управління безпечністю харчових продуктів;
- розділу Лідерство (розділ 5 ISO 22000) про підтримку вищого керівництва системи безпечності харчових продуктів, про політику безпечності харчових продуктів і команду з безпечних харчових продуктів;
- розділу «Планування» (розділ 6 ISO 22000) про ризики та можливості, цілі безпеки харчових продуктів і планування змін;
- розділу «Підтримка» (Розділ 7 ISO 22000) щодо ресурсів для системи безпечності харчових продуктів, компетентності, обізнаності, процесів, продуктів і послуг від зовнішніх постачальників, інфраструктури та робочого середовища, зовнішнього та внутрішнього зв’язку та документації системи безпечності харчових продуктів;
- розділу «Експлуатація» (розділ 8 ISO 22000) про необхідні програми відповідно до ISO/TS 22002-1 (будівлі, комунальні послуги, утилізація відходів, очищення та технічне обслуговування обладнання, запобігання перехресному забрудненню, управління алергенами, програми очищення та санітарії, боротьба зі шкідниками, гігієна персоналу вимоги та приміщення для працівників, перероблення, складування, харчовий захист або біотероризм); простежуваність харчових продуктів; підготовка до надзвичайних ситуацій; ідентифікація небезпеки безпечності харчових продуктів; оцінкювання небезпеки; критичні контрольні точки (CCP) і оперативні передумови (OPRP), план контролю за небезпекою; валідація заходів контролю; поводження з потенційно небезпечними продуктами та процедури вилучення/відкликання;
- розділу «Оцінювання ефективності» (Розділ 9 ISO 22000) про те, як контролювати та вимірювати систему управління безпечністю харчових продуктів, про внутрішні аудити та огляди FSMS з боку вищого керівництва;
- розділу «Удосконалення» (Розділ 10 ISO 22000) про те, як працювати з невідповідностями, виправленнями та коригувальними діями, як покращувати та постійно оновлювати систему управління безпечністю харчових продуктів;
- заключної частини з інформацією про сертифікацію за ISO 22000 та висновками курсу.
Курс «ISO 22000:2018. Система управління безпечністю харчових продуктів» допоміг нашим здобувачам краще зрозуміти вимоги до системи управління безпечністю харчових продуктів, що дозволяє запобігти потраплянню небезпечних харчових продуктів до споживачів за міжнародно-прийнятим стандартом.
Нагадаємо, впровадження «зони елітарної освіти» відбувається на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції протягом 2023 року під керівництвом професора Олега Кузьміна для здобувачів бакалаврської освітньо-професійної програми «Технології харчування» та магістерських освітньо-професійних програм «Технології в ресторанному господарстві» і «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції».
Вітаємо здобувачів Олександра Богдана, Ольгу Германюк, Марію Омельченко, Анну Патюту та Сніжану Приколоту з успішним вивченням курсу та отриманням сертифікатів!
Викладачі кафедри висловлюють подяку модераторам за чудову організацію курсу та можливість для здобувачів підвищити свої компетенції!