Н У Х Т

Мікробіологія в житті фахівця з харчових технологій

18 квітня 2024

Мікробіологія в житті фахівця з харчових технологій

Для технолога харчового виробництва знання мікробіології є невід'ємною частиною професії. Адже мікроорганізми використовуються для виробництва багатьох продуктів харчування – йогуртів, сирів, вина, пива, квашеної капусти тощо. Розуміння процесів бродіння та інших мікробіологічних перетворень дозволяє технологам-харчовикам створювати смачні, безпечні та корисні продукти.

Мікробіологія відіграє важливу роль і у забезпеченні безпеки харчових продуктів. Псування їжі, харчові отруєння та інші проблеми в багатьох випадках можуть бути викликані саме діяльністю шкідливих мікроорганізмів.

Тому третьокурсники освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» з неабияким ентузіазмом опановують основи мікробіології на кафедрі біотехнології і мікробіології. Особливе задоволення приносить їм робота в лабораторії.

Результатами своїх лабораторних занять, здобувачі користуються і у повсякденному житті. Наприклад, коли бачать ознаки ураження мікроорганізмами на продуктах у своєму холодильнику, одразу викидають їх у смітник, адже вже знають, що міцелій грибів проростає не тільки на поверхні, а і всередині такого продукту. Більше того, деякі види грибів виділяють мікотоксини, отруйні для людського організму та спричиняють багато різних захворювань.

Для наших майбутніх технологів харчового виробництва мікробіологія є не просто наукою, а й важливим інструментом, що допомагає робити свою роботу корисною для споживачів.

Опублікований: 18-04-2024
Читайте також:
На десять позицій вгору: репозитарій Науково-технічної бібліотеки НУХТ досягає нових висот у світовому рейтингу

За підсумками чергового рейтингу репозитаріїв – Transparent Ranking: Institutional Repositories by Google Scholar – інституційний репозитарій нашого університету (eNUFTIR) посів 122-те місце (у січні 2019-го – 132-е) у світі серед 2664 учасників і 7 місце серед репозитаріїв України. У Міжнародному центрі ISSN (в рамках реалізації проекту ROAR за п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На десять позицій вгору: репозитарій Науково-технічної бібліотеки НУХТ досягає нових висот у світовому рейтингу 08 серпня 2019

Про історичне минуле кондитерської галузі розповіла радіослухачам доцент кафедри гуманітарних дисциплін

Доцент кафедри гуманітарних дисциплін Ольга Коцюбанська взяла участь у авторській програмі Олени Брайченко «У своїй тарілці», що виходить в ефір на радіо «Культура». «У своїй тарілці» – це погляд на історію та сучасність крізь нетипову призму – їжу. У випуску говорили про історичне минуле кондитерської галузі, традиційні ласощі та українські бренд...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про історичне минуле кондитерської галузі розповіла радіослухачам доцент кафедри гуманітарних дисциплін 15 лютого 2019

Відкритість і прозорість – запорука якості освітнього процесу!

Уже стало доброю традицією проведення щосеместрових зустрічей зі здобувачами освітньої програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» різних курсів щодо їх задоволеності якістю освітніх послуг та освітнім процесом. Зустрічі відбулися в рамках проведення локального моніторингу освітньої програми, тому окрім її гарантки...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкритість і прозорість – запорука якості освітнього процесу! 22 лютого 2024

Заняття на виробництві – складова підготовки висококваліфікованих фахівців

Цікаво відбулися заняття здобувачів групи ОХ-4-7ск освітньо-професійної програми «Інжиніринг харчових та біотехнологічних виробництв», яке провели для них 3 жовтня 2024 року викладачі кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування, доценти Євген Бабко, Роман Якобчук і професор Валентин Олішевський на базі сучасного підпри...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Заняття на виробництві – складова підготовки висококваліфікованих фахівців 08 жовтня 2024