Для технолога харчового виробництва знання мікробіології є невід'ємною частиною професії. Адже мікроорганізми використовуються для виробництва багатьох продуктів харчування – йогуртів, сирів, вина, пива, квашеної капусти тощо. Розуміння процесів бродіння та інших мікробіологічних перетворень дозволяє технологам-харчовикам створювати смачні, безпечні та корисні продукти.
Мікробіологія відіграє важливу роль і у забезпеченні безпеки харчових продуктів. Псування їжі, харчові отруєння та інші проблеми в багатьох випадках можуть бути викликані саме діяльністю шкідливих мікроорганізмів.
Тому третьокурсники освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» з неабияким ентузіазмом опановують основи мікробіології на кафедрі біотехнології і мікробіології. Особливе задоволення приносить їм робота в лабораторії.
Результатами своїх лабораторних занять, здобувачі користуються і у повсякденному житті. Наприклад, коли бачать ознаки ураження мікроорганізмами на продуктах у своєму холодильнику, одразу викидають їх у смітник, адже вже знають, що міцелій грибів проростає не тільки на поверхні, а і всередині такого продукту. Більше того, деякі види грибів виділяють мікотоксини, отруйні для людського організму та спричиняють багато різних захворювань.
Для наших майбутніх технологів харчового виробництва мікробіологія є не просто наукою, а й важливим інструментом, що допомагає робити свою роботу корисною для споживачів.