Н У Х Т

Мікробіологічна чистота лікарських засобів

29 вересня 2021

Мікробіологічна чистота лікарських засобів

Про мікробіологічний контроль нестерильних лікарських засобів у межах вивчення дисципліни «Мікробіологія, санітарія, гігієна виробництв з основами НАССР» здобувачі-біотехнологи 4 курсу змогли дізнатися від інженера технологічної лабораторії центральної лабораторії фармацевтичної розробки АТ «Фармак» Валентина Моцара.

Зокрема, фахівець зазначив, що серед показників, які характеризують якість ліків, таблеток, капсул, розчинів, мазей тощо, які не стерилізують у процесі виробництва, є їх мікробіологічна чистота. Лікарські засоби, до яких не висуваються вимоги щодо стерильності, як правило, контаміновані мікроорганізмами. Наявність у них мікроорганізмів небажана у зв’язку з ризиком інфікування хворого (при контамінації препарату патогенною мікрофлорою) і можливі зміни фізико-хімічних властивостей.  А вміст мікроорганізмів у сировині залежить значною мірою від його походження, способу й умов виробництва, особливо якщо при цьому мав місце контакт із повітрям і водою. Крім мікробних токсинів, мікроорганізми виробляють органічні кислоти й аміни, які також можуть бути токсичними для людини. Високий рівень мікробної контамінації лікарського засобу може стати причиною утворення речовин, що викликають алергічні реакції. 

Про ці та інші цікаві особливості мікробіологічного контролю у виробництві нестерильних лікарських засобів студенти встигли дізнатися та подискутувати на лекції та поділитися враженнями.

Кожний студент-біотехнолог ще з першого курсу розуміє всю важливість мікробіологічної чистоти на підприємствах, особливо з виготовлення лікарських засобів. Уже з 3-го курсу вони вивчають теоретичні аспекти недопущення контамінації продукту під час роботи у різних класах чистоти на фармацевтичному виробництві. А як це виглядає на практиці розповів випускник факультету біотехнології та екологічного контролю  Моцар Валентин. Насамперед Валентин нагадав правила підготовки персоналу для роботи в приміщеннях різного класу чистоти, розповів відмінності нашої та японської фармакопеї, про фактори, які впливають на якісь лікарських засобів при виробництві – рух персоналу (що визначається терміном «мікробіологічна хода»), контамінуюче повітря, технічний одяг персоналу. Також розповів, що на виробництві завжди здійснюють перевірку кожної партії готового поживного середовища до використання.

А ще здобувачам дуже цікаво було почути думку Валентина чи важливо вступати до магістратуру, наскільки підприємства зацікавлені саме в випускниках НУХТ, чи важко знайти роботу після практики тощо.

Четвертокурсники вдячні деканці факультету Наталії Грегірчак і доповідачу Валентину Моцару за організацію такої зустрічі, де вони змогли дізнатися більше нюансів стосовно майбутньої професії. 

Опублікований: 29-09-2021
Читайте також:
Ділова гра як практична складова навчального процесу

Із метою підготовки висококваліфікованих фахівців, викладачі Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ роблять навчальний процес більш насиченім і цікавим, застосовуючи сучасні активні методи навчання: аналіз і моделювання ситуацій, кейси, ділові ігри, залучаючи представників бізнесу та проводячи заняття на підприємствах. Ось і у р...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ділова гра як практична складова навчального процесу 19 жовтня 2020

Перший випуск 2018 року відбувся у Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

30 січня 2018 року в актовій залі Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбулася урочиста подія – перший випуск груп 2018 року. Із привітальним словом до випускників звернулися  директор коледжу Віра Кузнецова,  духовний наставник,отець Михайло, голова державної кваліфікаційної комісії Володимир Васьків, батьки, викладач...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Перший випуск 2018 року відбувся у Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 31 січня 2018

Вступники до бакалаврату – у Навчально-науковому інженерно-технічному інституті ім. акад. І.С.Гулого

У Навчально-науковому інженерно-технічному інституті ім. акад. І.С.Гулого за активної підтримки директора інституту Сергія Блаженка відбулася зустріч зі вступниками до бакалаврату. За сприяння викладачів кафедри мехатроніки та пакувальної техніки нашими гостями були створені електронні кабінети вступника та отримані роз'яснення щодо покрокового вс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вступники до бакалаврату – у Навчально-науковому інженерно-технічному інституті ім. акад. І.С.Гулого 05 липня 2024

Науковий Олімп підкорено аспіранткою кафедри технології цукру і підготовки води

25 січня 2024 року відбувся захист дисертації «Технологія модифікованого крохмалю з інкапсулюванням біологічно активних речовин для збагачення харчових продуктів» Аліною Авраменко на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Дисертаційне дослідження виконане під науко...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковий Олімп підкорено аспіранткою кафедри технології цукру і підготовки води 26 січня 2024