Н У Х Т

Майбутні економісти знайомляться з виробництвом

19 квітня 2019

Майбутні економісти знайомляться з виробництвом

Студенти 2 і 3 курсів економічного відділу Свалявського технічного коледжу НУХТ під керівництвом викладачів побували на практичних заняттях на виробництві. Другокурсники знайомилися з діяльністю ФГ «Закарпатшампіньйон», третьокурсники –  ПрАТ «Єврокар» – офіційного постачальника автівок «Skoda» в Україні.

Головний технолог «Закарпатшампіньйон» Василь Гейдел розповів і показав, як проходить вирощування грибів, тобто повний цикл від закладання міцелію (спор грибів) до збору врожаю. Студенти відвідали новий цех по маринуванню грибів, а також теплиці, в яких вирощують огірки та перець, а також сад, де вирощують груші. Головний бухгалтер Галина Колісник відповіла на запитання студентів, які стосувалися економічної частини діяльності господарства (методи нарахування амортизації, нарахування заробітної плати виробничому персоналу та адмінперсоналу, основні засоби, собівартість грибів і т.д.).

Із етапами виробничого процесу ПрАТ «Єврокар» студентів знайомив начальник відділу кадрів заводу Ігор Топчій. Він нього майбутні фахівці дізналися, що «Єврокар» реалізує стратегію щоденного збільшення об’ємів виробництва та розширення модельного ряду продукції. Спочатку виготовлення вітчизняних авто відбувалось у великовузловому цеху. У 2006 році  офіційно відкрита друга частина виробничого проекту – дрібновузловий відділ, а в 2009 і третя – зварювальне та фарбувальне приміщення.

Фахівець розповів, що «Єврокар» реалізовує виготовлену продукцію лише в Україні. Це, зокрема,  6 марок за зразком «Škoda» будь-якої із 18 комплектацій, а також «Audi» та «Volkswagen». Такі автомобілі найнадійніші за трьома критеріями: безпекою, технологіями виготовлення та швидкістю.

Студентів зацікавив побачений на власні очі процес виготовлення автівок. Частково укомплектовані машини рухаються одна за одною на лінії конвеєра. Звідти у кільцевому режимі легковики потрапляють спочатку на спеціальний стенд, а потім – на арку. Увесь процес поділений на такти, на яких працює певна кількість людей. Кожний із автомобілів має свою картку, тож контроль здійснюється на всіх етапах не лише виготовлення, а й перевірки та тестування продукції. Ігор Михайлович зауважив, що марка обов’язково знімається з виробництва, якщо навіть один із параметрів не відповідає нормі.

Дотримуючись європейських технологій, компанія «Єврокар» може випускати 200 тисяч авто на рік, однак  український ринок легковиків не потребує такої кількості продукції, і тому наразі підприємство переживає не кращі роки, що свідчить про скорочення штату працівників. Студенти дізналися, що підприємство багато своїх коштів вклало в розвиток села Соломоново до якого надходить більша частина податків. На момент приїзду студентів у цеху якраз йшло збирання автомобілів «Škoda Rapid», на замовлення Національної поліції України.

Студентам, було цікаво, про що свідчить велика кількість запитань, які вони мали змогу задати і висвітлити у звітах.

Опублікований: 19-04-2019
Читайте також:
Відкрите заняття на кафедрі експертизи харчових продуктів

16 березня 2018 р. на кафедрі експертизи харчових продуктів відбулося планове відкрите заняття асистента кафедри Марії Янчик з дисципліни вільного вибору студентів «Основи сенсорного аналізу» для студентів другого курсу напряму підготовки  «Харчові технології». Згідно з робочою програмою навчальної дисципліни, тема лабораторного заняття «Методи пе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрите заняття на кафедрі експертизи харчових продуктів 17 березня 2018

Фахівець фінської компанії «Fazer» прочитав лекцію для магістрантів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Відбулася гостьова лекція головного менеджера фінської компанії «Fazer» Юркі Копонена для магістрантів, що навчаються за освітніми програмами «Технології хліба, кондитерських макаронних виробів та харчоконцентратів» і «Технології органічних   харчових продуктів». На лекції були присутні представники компанії «Leipurin», завідувач кафедри технології...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівець фінської компанії «Fazer» прочитав лекцію для магістрантів кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 11 березня 2020

Завідувачка кафедри туристичного та готельного бізнесу долучилася до обговорення кращих практик розвитку туризму

13-14 вересня 2024 року завідувачка кафедри туристичного та готельного бізнесу Ірина Мельник взяла участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Перспективи розвитку індустрії туризму і гостинності в Україні та світі» у Луцькому національному технічному університеті (Луцьк-Світязь). Провідні українські науковці, представники бізнесу, влади ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завідувачка кафедри туристичного та готельного бізнесу долучилася до обговорення кращих практик розвитку туризму 17 вересня 2024

Підсумки участі здобувачів освіти у конкурсі «Масниця- Fest 2023» підвели на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції

На факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка завершився традиційний конкурс «Масниця- Fest 2023», і кафедри, здобувачі освіти яких брали в ньому участь, підсумували результати. Від кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції у конкурсі взяли участь 27 здобувачів освіти різних курсів. Нагадаємо, к...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підсумки участі здобувачів освіти у конкурсі «Масниця- Fest 2023» підвели на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції 20 березня 2023