Здобувачі освіти університету продовжують користуватися потужностями Проблемної науково-дослідної лабораторії та Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування». Зокрема, лабораторну роботу з дисципліни «Технології дієтичної харчової продукції» (викладачка – доцентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Наталія Ющенко) магістранти освітньо-професійної програми «Технології дієтичної та аюрведичної продукції» провели саме тут.
У ході роботи студенти здійснили дослідження модельних зразків інноваційної дієтичної продукції – грибного паштету та гарбузового соусу з додаванням порошків їжовика гребінчастого (Hericium erinaceus) і кордіцепсу (Cordyceps), відомих своїми лікувально-профілактичними властивостями; а також наповнювача фруктового з підвищеним вмістом біологічно активних речовин. Зразки заздалегідь були приготовані в лабораторії кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції.
Магістранти вивчали реологічні властивості зразків із використанням надсучасного реометра Kinexus pro+, що дозволяє здійснювати контроль напруги зсуву, швидкості зсуву та деформації в режимі осциляції з регульованою амплітудою для точного контролю історії деформації зразка з можливістю підтримання температури на заданому рівні. Зазначимо, що модульний реометр Kinexus pro+ дозволяє проводити реологічні випробування з використанням інноваційного підходу – системи стандартизованих протоколів вимірювань (SOP), що виключає суб’єктивну помилку дослідника.
Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції щиро вдячна завідувачу Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрію Мариніну за надану можливість проведення досліджень, за вичерпні відповіді на запитання здобувачів освіти та допомогу в аналізі отриманих результатів, формулюванні висновків.
Такі заняття не лише розширюють знання студентів, а й розвивають їхні професійні навички, оскільки уміння працювати зі сучасним обладнанням, аналізувати дані, формулювати гіпотези і робити висновки – це важливі компетенції, яких вони набувають у процесі навчання для здобуття кваліфікації магістра.