Н У Х Т

Команди українських науковців зможуть об’єднуватися в державні ключові лабораторії

22 липня 2019

Команди українських науковців зможуть об’єднуватися в державні ключові лабораторії

Уряд прийняв рішення, що відкриває можливість створення в Україні державних ключових лабораторій (ДКЛ) – це будуть команди науковців, що об’єднуватимуться попри відомче підпорядкування та сферу досліджень для вирішення масштабних сучасних проблем. Відповідна постанова була ухвалена під час засідання Кабінету Міністрів України.

«Це дасть можливість об’єднувати ресурси різних наукових закладів для вирішення спільних завдань. Такої системи на сьогодні немає. Кожен чимось займається своїм, але в кожного є своя інфраструктура, свої можливості. І якщо їх дати можливість об’єднувати, то ми будемо ефективнішими, зокрема, й що стосується розвитку національної науки», – прокоментував прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич відзначила, що сьогодні Україна фінансує вузькі програми досліджень, однак провідні країни світу відходять від цього й спрямовують кошти на міждисциплінарні проєкти. У них науковці з абсолютно різних закладів і сфер працюють над вирішенням спільних глобальних проблем.

«І ми підхоплюємо цей тренд, що є в усіх провідних країнах при фінансуванні науки. Цей порядок, який ми приймаємо, дасть можливість, щоб різні українські наукові групи з наукових установ, університетів могли, незважаючи на відомче підпорядкування, різні сфери об’єднуватися для проведення певного великого, актуального дослідження», – пояснила Лілія Гриневич.

Під це вони зможуть отримувати кошти з різних джерел – від держави, бізнесу, міжнародних організацій тощо. Зокрема, передбачається надання грантів на лабораторії від Національного фонду досліджень.

«Це фактично ще один «пазл» реформи науки, що тісно пов'язаний з іншими її елементами. Наприклад, був створений Нацфонд досліджень, який даватиме гранти під проєкти вчених чи колективів незалежно від їх підпорядкування. І якраз одним із напрямів буде фінансування державних ключових лабораторій, звісно, на конкурсній основі. Також передбачається, що ДКЛ будуть пов’язані з мережею центрів колективного користування науковим обладнанням, яку ми зараз створюємо у вишах. Саме ця інфраструктура може використовуватися лабораторіями, бути їхньою базою», – додала міністр.

У прийнятій постанові чітко прописана процедура створення ДКЛ. Так, отримати статус лабораторій зможуть як нові юридичні особи, так і об’єднання наукових груп наукових установ та/або університетів, академій, інститутів на основі договору про спільну наукову діяльність.

Для отримання статусу ДКЛ, треба буде подати такі документи:
- лист із визначеного напряму досліджень і розробок;
- обґрунтування надання статусу;
- план наукової і науково-технічної діяльності;
- положення про державну ключову лабораторію;
- копії установчих документів або копію договору про спільну наукову діяльність;
- інформаційну довідку щодо можливих джерел фінансування діяльності.

Ці документи надаються МОН, яке забезпечує їх розгляд спеціальною міжвідомчою комісією. До неї увійдуть представники центральних органів влади, НАН, галузевих академій, Нацфонду досліджень, Наукового комітету Нацради з розвитку науки і технологій, закладів вищої освіти та наукових установ.

Статус ДКЛ вперше надаватиметься на 5 років. Потім цей термін може бути подовжений за результатами діяльності лабораторії.

Нагадуємо, що в українських університетах уже створені 10 центрів колективного користування науковим обладнанням, і серед них Центр колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування», який успішно розпочав функціонувати в нашому університеті наприкінці 2018 року. Унікальне обладнання, яким він оснащений, дає змогу здійснювати широкий спектр надточних вимірювань не лише науковцям НУХТ, але й партнерам з інших установ.  

Опублікований: 22-07-2019
Читайте також:
Відкрита лекція для здобувачів англомовного проєкту на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції

3 березня 2021 року відбулося відкрите лекційне заняття «Особливості харчування країн Північної Європи» доцентки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Людмили Дейниченко з дисципліни «Етнічні кухні» для здобувачів групи ГС-3-8а англомовного проєкту. Заняття відбулось у форматі онлайн на платформі ZOOM із використанням мультимедійн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрита лекція для здобувачів англомовного проєкту на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції 05 березня 2021

Театралізована вистава «Новорічні чоботи» у Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ

19 грудня 2019 року учасники художньої самодіяльності Полтавського коледжу харчових технологій НУХТ презентували театралізовану виставу «Новорічні чоботи». Присутні поринули у новорічну історію, головними героями якої були Святий Миколай, Дід Мороз, Снігурка, Поліцейський, Пес Мухтар, Баба Яга, Продавчиня, Двірничка. Актори настільки оригінально ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Театралізована вистава «Новорічні чоботи» у Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ 20 грудня 2019

Аспірантка кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів захистила кандидатську дисертацію

23 травня відбувся захист кандидатської дисертації Альони Черствої, яка закінчила  аспірантуру при кафедрі технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів. Тема наукової дисертації – «Удосконалення технології пресового вилучення ріпакової олії із використанням ферментних препаратів», науковий керівник роботи – завідувач кафедри технології жирів...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Аспірантка кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів захистила кандидатську дисертацію 24 травня 2018

Здобувачі відвідали Кулінарний центр МХП: сучасні технології – на власні очі

Нещодавно викладачі кафедри експертизи харчових продуктів – доценти Оксана Вашека, Оксана Петруша, Богдан Пащенко та асистентка Анна Логінова разом зі здобувачами освіти груп ХЕ-2-7 та ХЕ-2-8 здійснили навчальну екскурсію до Кулінарного центру МХП – одного з найсучасніших виробничих комплексів в Україні у сфері готової продукції та кулінарії. На п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі відвідали Кулінарний центр МХП: сучасні технології – на власні очі 12 червня 2025