Н У Х Т

Команди українських науковців зможуть об’єднуватися в державні ключові лабораторії

22 липня 2019

Команди українських науковців зможуть об’єднуватися в державні ключові лабораторії

Уряд прийняв рішення, що відкриває можливість створення в Україні державних ключових лабораторій (ДКЛ) – це будуть команди науковців, що об’єднуватимуться попри відомче підпорядкування та сферу досліджень для вирішення масштабних сучасних проблем. Відповідна постанова була ухвалена під час засідання Кабінету Міністрів України.

«Це дасть можливість об’єднувати ресурси різних наукових закладів для вирішення спільних завдань. Такої системи на сьогодні немає. Кожен чимось займається своїм, але в кожного є своя інфраструктура, свої можливості. І якщо їх дати можливість об’єднувати, то ми будемо ефективнішими, зокрема, й що стосується розвитку національної науки», – прокоментував прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич відзначила, що сьогодні Україна фінансує вузькі програми досліджень, однак провідні країни світу відходять від цього й спрямовують кошти на міждисциплінарні проєкти. У них науковці з абсолютно різних закладів і сфер працюють над вирішенням спільних глобальних проблем.

«І ми підхоплюємо цей тренд, що є в усіх провідних країнах при фінансуванні науки. Цей порядок, який ми приймаємо, дасть можливість, щоб різні українські наукові групи з наукових установ, університетів могли, незважаючи на відомче підпорядкування, різні сфери об’єднуватися для проведення певного великого, актуального дослідження», – пояснила Лілія Гриневич.

Під це вони зможуть отримувати кошти з різних джерел – від держави, бізнесу, міжнародних організацій тощо. Зокрема, передбачається надання грантів на лабораторії від Національного фонду досліджень.

«Це фактично ще один «пазл» реформи науки, що тісно пов'язаний з іншими її елементами. Наприклад, був створений Нацфонд досліджень, який даватиме гранти під проєкти вчених чи колективів незалежно від їх підпорядкування. І якраз одним із напрямів буде фінансування державних ключових лабораторій, звісно, на конкурсній основі. Також передбачається, що ДКЛ будуть пов’язані з мережею центрів колективного користування науковим обладнанням, яку ми зараз створюємо у вишах. Саме ця інфраструктура може використовуватися лабораторіями, бути їхньою базою», – додала міністр.

У прийнятій постанові чітко прописана процедура створення ДКЛ. Так, отримати статус лабораторій зможуть як нові юридичні особи, так і об’єднання наукових груп наукових установ та/або університетів, академій, інститутів на основі договору про спільну наукову діяльність.

Для отримання статусу ДКЛ, треба буде подати такі документи:
- лист із визначеного напряму досліджень і розробок;
- обґрунтування надання статусу;
- план наукової і науково-технічної діяльності;
- положення про державну ключову лабораторію;
- копії установчих документів або копію договору про спільну наукову діяльність;
- інформаційну довідку щодо можливих джерел фінансування діяльності.

Ці документи надаються МОН, яке забезпечує їх розгляд спеціальною міжвідомчою комісією. До неї увійдуть представники центральних органів влади, НАН, галузевих академій, Нацфонду досліджень, Наукового комітету Нацради з розвитку науки і технологій, закладів вищої освіти та наукових установ.

Статус ДКЛ вперше надаватиметься на 5 років. Потім цей термін може бути подовжений за результатами діяльності лабораторії.

Нагадуємо, що в українських університетах уже створені 10 центрів колективного користування науковим обладнанням, і серед них Центр колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування», який успішно розпочав функціонувати в нашому університеті наприкінці 2018 року. Унікальне обладнання, яким він оснащений, дає змогу здійснювати широкий спектр надточних вимірювань не лише науковцям НУХТ, але й партнерам з інших установ.  

Опублікований: 22-07-2019
Читайте також:
Якість і безпечність – головне завдання фармацевтичних корпорацій, переконалися магістри-біотехнологи

Кожний з нас, відвідуючи аптеку, бажає придбати якісний та ефективний лікарський препарат за доступною ціною. Але ніхто навіть не замислюється про те, яка існує система забезпечення якості ліків, які вимоги до виробництва та як саме фахівці борються за те, щоб до аптек потрапили оригінальні лікарські препарати, а не фальсифікати. Днями магістрам-б...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Якість і безпечність – головне завдання фармацевтичних корпорацій, переконалися магістри-біотехнологи 22 березня 2019

Вражаюча географія баз практик бакалаврів-хімтехнологів

Поки переважна більшість студентів навчається дистанційно, у студентів-бакалаврів IV курсу практика. Цього року географія практики у студентів хіміків-технологів, що навчаються за паспортом спеціалізації «Хімічна технологія харчових добавок та парфумерно-косметичних засобів», є доволі широкою: від Києва, Житомира і Чернігова до Шостки, Дубно і Скви...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вражаюча географія баз практик бакалаврів-хімтехнологів 08 лютого 2017

Телевізійники звертаються по роз’яснення до фахівців НУХТ!

Знімальні групи українських телеканалів часто звертаються до викладачів і науковців нашого університету за роз’ясненнями чи коментарями стосовно харчових продуктів, їх якості, технологій виготовлення, термінів придатності, корисності тощо. 5 грудня доцентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Ірина Корецька була запрошена до сту...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Телевізійники звертаються по роз’яснення до фахівців НУХТ! 08 грудня 2020

Благодійний футзальний захід на підтримку ЗСУ

Команда з футзалу Вінницького фахового коледжу НУХТ взяла участь у благодійному заході на підтримку ЗСУ та вшанування пам'яті загиблих військовослужбовців. Благодійна дружня зустріч відбулася за підтримки Вінницької міської ради, Комітету по фізичній культурі і спорту ВМР та Вінницької міської федерації футболу. Наш коледж – єдиний із навчальних ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Благодійний футзальний захід на підтримку ЗСУ 02 травня 2022