Н У Х Т

Команди українських науковців зможуть об’єднуватися в державні ключові лабораторії

22 липня 2019

Команди українських науковців зможуть об’єднуватися в державні ключові лабораторії

Уряд прийняв рішення, що відкриває можливість створення в Україні державних ключових лабораторій (ДКЛ) – це будуть команди науковців, що об’єднуватимуться попри відомче підпорядкування та сферу досліджень для вирішення масштабних сучасних проблем. Відповідна постанова була ухвалена під час засідання Кабінету Міністрів України.

«Це дасть можливість об’єднувати ресурси різних наукових закладів для вирішення спільних завдань. Такої системи на сьогодні немає. Кожен чимось займається своїм, але в кожного є своя інфраструктура, свої можливості. І якщо їх дати можливість об’єднувати, то ми будемо ефективнішими, зокрема, й що стосується розвитку національної науки», – прокоментував прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич відзначила, що сьогодні Україна фінансує вузькі програми досліджень, однак провідні країни світу відходять від цього й спрямовують кошти на міждисциплінарні проєкти. У них науковці з абсолютно різних закладів і сфер працюють над вирішенням спільних глобальних проблем.

«І ми підхоплюємо цей тренд, що є в усіх провідних країнах при фінансуванні науки. Цей порядок, який ми приймаємо, дасть можливість, щоб різні українські наукові групи з наукових установ, університетів могли, незважаючи на відомче підпорядкування, різні сфери об’єднуватися для проведення певного великого, актуального дослідження», – пояснила Лілія Гриневич.

Під це вони зможуть отримувати кошти з різних джерел – від держави, бізнесу, міжнародних організацій тощо. Зокрема, передбачається надання грантів на лабораторії від Національного фонду досліджень.

«Це фактично ще один «пазл» реформи науки, що тісно пов'язаний з іншими її елементами. Наприклад, був створений Нацфонд досліджень, який даватиме гранти під проєкти вчених чи колективів незалежно від їх підпорядкування. І якраз одним із напрямів буде фінансування державних ключових лабораторій, звісно, на конкурсній основі. Також передбачається, що ДКЛ будуть пов’язані з мережею центрів колективного користування науковим обладнанням, яку ми зараз створюємо у вишах. Саме ця інфраструктура може використовуватися лабораторіями, бути їхньою базою», – додала міністр.

У прийнятій постанові чітко прописана процедура створення ДКЛ. Так, отримати статус лабораторій зможуть як нові юридичні особи, так і об’єднання наукових груп наукових установ та/або університетів, академій, інститутів на основі договору про спільну наукову діяльність.

Для отримання статусу ДКЛ, треба буде подати такі документи:
- лист із визначеного напряму досліджень і розробок;
- обґрунтування надання статусу;
- план наукової і науково-технічної діяльності;
- положення про державну ключову лабораторію;
- копії установчих документів або копію договору про спільну наукову діяльність;
- інформаційну довідку щодо можливих джерел фінансування діяльності.

Ці документи надаються МОН, яке забезпечує їх розгляд спеціальною міжвідомчою комісією. До неї увійдуть представники центральних органів влади, НАН, галузевих академій, Нацфонду досліджень, Наукового комітету Нацради з розвитку науки і технологій, закладів вищої освіти та наукових установ.

Статус ДКЛ вперше надаватиметься на 5 років. Потім цей термін може бути подовжений за результатами діяльності лабораторії.

Нагадуємо, що в українських університетах уже створені 10 центрів колективного користування науковим обладнанням, і серед них Центр колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування», який успішно розпочав функціонувати в нашому університеті наприкінці 2018 року. Унікальне обладнання, яким він оснащений, дає змогу здійснювати широкий спектр надточних вимірювань не лише науковцям НУХТ, але й партнерам з інших установ.  

Опублікований: 22-07-2019
Читайте також:
Тиждень циклової комісії спеціальності «Харчові технології» у ВСП «Полтавський фаховий коледж НУХТ»

11 жовтня 2021 року заходом «Паштет та масло – легко і смачно», організованим викладачками Ніною Василевською, Тамілою Михайлик і Ніною Дерягою, у відокремленому структурному підрозділі «Полтавський фаховий коледж НУХТ» розпочався традиційний тиждень циклової комісії спеціальності 181 «Харчові технології». Участь у процесі виготовлення печінкового...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Тиждень циклової комісії спеціальності «Харчові технології» у ВСП «Полтавський фаховий коледж НУХТ» 20 жовтня 2021

Магістранти освітньо-професійної програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» успішно захищають кваліфікаційні роботи

За доброю традицією відкриті захисти випускових кваліфікаційних робіт магістрів відвідують роботодавці. Цьогоріч на кафедру хімічних технологій харчових добавок і косметичних засобів завітали представники фармацевтичного підприємства «Новофарм-Біосинтез» (м. Новоград-Волинський), комерційних фірм «Бейсік Інгредієнтс» (м. Київ) і «Біоекстракшн техно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти освітньо-професійної програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» успішно захищають кваліфікаційні роботи 17 лютого 2021

Про роль фінансового менеджера дізнавалися студенти-фінансисти від компетентного фахівця-практика

Щодо ролі фінансового менеджера у прийнятті управлінських рішень студенти-фінансисти нещодавно поспілкувалися з PhD, фінансовим менеджером Fluent Trade Technologies Ltd Олександром Босенком. Зустріч відбулася за ініціативи доцента кафедри фінансів Юрія Кулинича. Олександр має досвід практичної роботи на позиціях фінансиста у компаніях «1+1 media»,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про роль фінансового менеджера дізнавалися студенти-фінансисти від компетентного фахівця-практика 05 грудня 2023

Захист комплексної магістерської роботи вперше відбувся на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції

Вперше на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся захист комплексної магістерської роботи «Наукове обґрунтування та розробка технологій аюрведичних харчових продуктів і косметичних засобів з використанням прянощів та їх олійних екстрактів». До роботи були залучені студенти, які здобувають освітній ступінь «магістр» за спеці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Захист комплексної магістерської роботи вперше відбувся на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції 19 лютого 2019