Н У Х Т

Кафедра харчової хімії продовжує цикл гостьових лекцій провідних колег-хіміків

29 квітня 2024

Кафедра харчової хімії продовжує цикл гостьових лекцій провідних колег-хіміків

Постійне самовдосконалення є неодмінною рисою сучасного науковця. Опанування нових технологій і методів досліджень потребує регулярного обміну інформацією в науковому та освітньому середовищі. Тому, на запрошення завідувачки кафедри харчової хімії Світлани Бондаренко 29 квітня 2024 року для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» і «магістр», що навчаються за освітньо-професійними програмами «Хімічні технології та інженерія» та «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» було проведено гостьове лекційне заняття. Лекцію «Мішень-орієнтований пошук нових біологічно активних сполук» прочитав старший науковий співробітник відділу механізмів біоорганічних реакцій Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії ім. В.П. Кухара НАНУ, кандидат хімічних наук, Олександр Кобзар. Модератором заходу виступила завідувачка кафедри харчової хімії, професорка Світлана Бондаренко.

Уже традиційно лекція викликала великий інтерес не тільки у здобувачів освіти, але й у викладачів кафедр харчової хімії; біотехнології і мікробіології; технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів.

У першій частині заходу були розглянуті загальні питання та особливості проведення мішень-орієнтованого пошуку нових біологічно активних сполук порівняно з традиційними методиками. Розглянуто переваги і недоліки методу, продемонстровано схему пошуку біоактивної сполуки на прикладі дії бактерії H.pylori.

Далі лектор порівняв методи ліганд-орієнтованого пошуку QSAR і фармакофорного моделювання. Детально проаналізував метод молекулярного докінгу, який допомагає передбачити найбільш вигідну конформацію молекул, основні алгоритми відбору конформацій із мішенню, оціночні функції і недоліки, спеціалізоване програмне забезпечення для підготовки ліганду і мішені.

У другий частині лекції спікер наочно продемонстрував створення параметрових файлів і просторових моделей, що ґрунтуються на молекулярно-динамічних розрахунках інгібіторів ксантиноксидази з використанням програми AutoDock 4.2 з підпрограмою AutoGrid 4.

Цікава лекція промайнула непомітно та надала слухачам багато корисної інформації. Матеріал був поданий змістовно, на високому науковому рівні. Лектор наголосив на постійному особистому саморозвитку сучасного дослідника та відповів на запитання слухачів.

У кінці лекції гість подякував за запрошення, а колеги запропонували подальшу співпрацю науковцям наших установ і запросили до участі в конференціях НУХТ.

Опублікований: 29-04-2024
Читайте також:
Новий гастрономічний досвід для слухачів сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» від кондитера ресторану готелю «Hilton Kyiv»

У рамках сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» відбувся черговий майстер-клас з кондитерського мистецтва. У технологічній лабораторії кафедри готельно-ресторанної справи слухачі програми раді були вітати кондитера ресторану сучасної європейської кухні «The Park Kitchen» п’ятизіркового готелю міжнародної мережі «Hilton ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий гастрономічний досвід для слухачів сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» від кондитера ресторану готелю «Hilton Kyiv» 20 квітня 2019

Радіємо досягненням випускників!

Одна з найкращих випускниць Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Ольга Степанова пройшла відбір і стала учасницею See Forward Ukraine 2025 – проєкту, що об’єднує дівчат з усієї країни, які прагнуть змін у собі, у своїх спільнотах і в Україні. Він допомагає молодим українкам краще зрозуміти себе, розкрити свій пот...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Радіємо досягненням випускників! 14 липня 2025

На зв’язку з НУХТ – українські випускники у Мюнхені

10 червня кафедрою технології ресторанної і аюрведичної продукції спільно з викладачами освітнього проєкту SchlaUA «Твоя українська школа в Мюнхені» організовано та проведено профорієнтаційну зустріч із учнями одинадцятих класів з метою їх ознайомлення з діяльністю нашого університету, факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На зв’язку з НУХТ – українські випускники у Мюнхені 10 червня 2024

Інформаційні технології бенчмаркінгу у сфері HoReCa опановують здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

26 травня 2022 року відбувся гостьовий лекторій від менеджерки проєкту «Hotel Matrix» Єлізавети Рудельової для здобувачів освіти другого курсу освітнього ступеня «бакалавр» за спеціальністю 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанна справа». До освітнього онлайн-івенту також долучилися першокурсники у рамка...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інформаційні технології бенчмаркінгу у сфері HoReCa опановують здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 27 травня 2022