У Торгово-промисловій палаті України відбувся Національний виноробний форум, участь у якому вже традиційно взяли фахівці кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства нашого університету – завідувач кафедри Анатолій Куц, доцент Марина Білько, асистент Олена Циганкова, заступник директора Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ Петро Шиян разом зі студентами ІV курсу. Організатором дійства були Українська корпорація по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром», Торгово-промислова палата України та медіа група «Українська правда».
Мета форуму – підняття престижу професії винороба, повернення довіри до українського вина, підвищення культури його споживання та просування бренду «Українське вино» у світі. Учасники форуму прагнули привернути увагу українського суспільства, уряду та представників міжнародної спільноти до важливого національного ресурсу – українського виноробства.
Форум відкрив президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, який наголосив на суттєвих позитивних змінах, що відбулися в українському виноробстві, що до 2026 року кількість виноробних підприємств може збільшитися у 6-10 разів, і що форум став важливим інструментом їх просування.
Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева відзначила, що збільшення площі виноробних земель, розвиток культури споживання вина та «зеленого» туризму в Україні є важливими аспектами, у розвитку яких дуже зацікавлений український уряд.
До виноробів долучився відомий співак Олег Скрипка, який в цьому році почав робити вино на одному з українських підприємств.
Також на форумі були присутні радник з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні Ніколя Перрен, представники профільних міністерств і відомств, власники сімейних виноробень і представники підприємств і виноробного бізнесу, вітчизняні та міжнародні експерти, представники наукових установ і профільних вишів.
Результатом форуму стало прийняття спільного рішення щодо консолідації всіх учасників виноробного бізнесу для покращення роботи у виноробній сфері. Також були висунуті пропозиції щодо впровадження свята «День вина», пропагування і поширення досвіду святкування закінчення збирання врожаю і молодого вина у виноградно-виноробних регіонах України; приєднання до Світової винної торгової групи і відновлення членства України в Міжнародній організації винограду та вина.
У рамках Національного виноробного форуму, вдруге відбулося свято українського вина Ukraine Wine Drive, де понад 20 українських виноробів представили свої вина.