Н У Х Т

Відзначаємо День Соборності

23 січня 2024

Відзначаємо День Соборності

22 січня 1919 року увійшло до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді, на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Традиційно колективи фахових коледжів нашого університету відзначають це свято різноманітними заходами та участю у міських і національних акціях.

Зокрема, на знак шани та об’єднання українських земель патріотичний захід відбувся у Смілянському технологічному фаховому коледжі НУХТ.

Ведучі нагадали присутнім, що проголошення Незалежності УНР 22 січня 1918 року відбувалося в умовах наступу російської орди на столицю нашої держави – Київ, на захист якого стали студенти київських навчальних закладів. Саме тоді 29 січня 1918 року, ціною життів першої «Небесної сотні», вдалося виграти час для міжнародного визнання і надання допомоги першими іноземними партнерами.

Майже через сотню літ, подвиг оборонців станції Крути, повторили інші герої – герої революції Гідності та захисники Донецького аеропорту, які утримували термінал з 26 травня 2014 до 22 січня 2015 року. Слово кіборги у значенні «захисники Донецького аеропорту» вперше вжив у вересні 2014 року невідомий проросійський бойовик. Тоді він намагався пояснити, чому передові загони російсько-терористичних військ у всеозброєнні не можуть взяти Донецький аеропорт, який захищає кілька десятків українських військових зі стрілецькою зброєю. Прикметно, що героїв Крут тепер іноді називають «першими кіборгами».

22 січня 2014 року відкрився сумний рахунок Героїв, які загинули під час Революції Гідності, і яких згодом назвуть також Небесною Сотнею. Того ж дня стане відомо і про перших, хто поліг на Майдані. 21-річний Сергій Нігоян з Дніпропетровщини отримав смертельне поранення у голову. Згодом смертельне вогнепальне поранення у серце отримав 25-річний білорус Михайло Жизневський. Обидва були активістами Майдану і брали участь у протестах фактично від самого початку. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур львів’янина Юрія Вербицького – активіста Майдану, якого було викрадено невідомими просто з лікарні напередодні. Крім того, 22 січня отримали поранення й померли наступного тижня в лікарнях Роман Сеник та Олександр Бадера.

Студенти коледжу ще раз продемонстрували нероздільність нашої держави та єдність українського народу – народу з кращими традиціями поетичної та працелюбної української нації. Вони разом із викладачами утворили потиск єдності, демонструючи цим об’єднання нашої держави, національний код, ментальність, звичаї, і звичайно ж українську пісню, яка брала за душу, викликала сльози в учасників заходу.

До Національно-патріотичної акції «Ланцюг Єднання», що розпочалася на Театральному майдані Луцька з розгортання 200-метрового прапора України, з подальшою ходою до площі Злуки, долучилися викладачі та студенти Волинського фахового коледжу НУХТ.

У Львівському фаховому коледжі харчової і переробної промисловості НУХТ відбувся урочистий виховний захід для студентів першого курсу «Наша єдність – наша зброя», до якого долучилися також викладачі та працівники коледжу. Усі учасники заходу-бесіди відтворили «живий ланцюг», як символ єднання української нації.

Навіть зараз, у нелегкі для нас часи, ми не перестанемо вірити, що територіальна цілісність України залишиться непорушною, адже вона скріплена кров’ю мільйонів незламних борців минулого століття і тих, хто і зараз веде боротьбу з ворогом, який посягнув на цілісність нашої держави.

Опублікований: 23-01-2024
Читайте також:
Високий професійний рівень викладання демонструють викладачі навчально-наукового комплексу університету

28 березня у Сумському коледжі харчової промисловості НУХТ відбулося відкрите заняття з предмету «Периферійні пристрої» в групі 3-Е-27. Заняття проводив викладач спеціальності «Обслуговування комп’ютерних систем і мереж»  Олександр Лисенко. Лекція «Цифрові фотоапарати» дозволила студентам зрозуміти будову, принцип дії та характеристики сучасних ци...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Високий професійний рівень викладання демонструють викладачі навчально-наукового комплексу університету 28 березня 2018

Життя під мікроскопом вивчали студенти спеціальності «Харчові технології» на занятті молодого викладача кафедри біотехнології і мікробіології

Днями молодий викладач, випускниця кафедри біотехнології і мікробіології, а на сьогодні її асистент Тетяна Нечипор блискуче провела відкрите лабораторне заняття «Морфологічні та культуральні ознаки бактерій» з дисципліни «Технічна мікробіологія» для студентів групи ТІ-2-5 спеціальності 181 «Харчові технології». На заняття завітали завідувач кафедр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Життя під мікроскопом вивчали студенти спеціальності «Харчові технології» на занятті молодого викладача кафедри біотехнології і мікробіології 02 квітня 2018

Теоретичні і практичні аспекти вступу до харчових технологій для першокурсників: Co-Teaching з роботодавцями

У межах лабораторного заняття з дисципліни «Вступ до харчових технологій: теоретичні та практичні аспекти. Модуль 10. Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчових концентратів» студенти спеціальності 181 «Харчові технології» групи ТІ-1-4 разом із викладачками кафедри технології хлібопекарських та кондитерських виробів здійснили н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Теоретичні і практичні аспекти вступу до харчових технологій для першокурсників: Co-Teaching з роботодавцями 27 травня 2025

Про популярний продукт на відкритій лекції доцентки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Лариса Михонік прочитала відкриту лекцію з дисципліни «Загальні харчові технології» для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності «Біотехнології та біоінженерія». Тема лекції була присвячена технології макаронних виробів, продукту, який популярний у всьому світі. Мака...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про популярний продукт на відкритій лекції доцентки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 15 лютого 2023