Н У Х Т

Цікаво про робототехнічні комплекси харчових виробництв

04 червня 2025

Цікаво про робототехнічні комплекси харчових виробництв

На кафедрі мехатроніки та пакувальної техніки відбулося відкрите лекційне заняття асистента, PhD Валентина Туфекчі для магістрантів спеціальність 131 «Прикладна механіка». Тема «Приводи роботів. Класифікація приводів» викликала жвавий інтерес, адже саме правильний вибір приводу визначає точність, швидкодію та надійність сучасного робота.

Викладач і здобувачі освіти обговорювали пневмоприводи, гідроприводи, електроприводи, комбіновані приводи.

Пригадали, що до 50% роботів у пакуванні використовують саме пневмоприводи. Простота, швидкість до 1000 мм/с і можливість роботи в агресивному середовищі роблять їх незамінними для циклічних дій у харчовій галузі. Розглянули пневматичні модулі Camozzi з демпфуванням і магнітами, які забезпечують плавність навіть при високих швидкостях.

Розповідаючи про гідроприводи, лектор зазначив, що вони є фаворитами у системах, де важлива вантажопідйомність, стабільність і точність, наприклад, у роботах для контурного зварювання або складання. Здобувачі освіти дослідили поперечні розрізи гідроциліндрів і зрозуміли побудову гідросхеми на основі реальних проєктів.

Магістранти дізналися, що «мозком і м’язами» сучасних промислових роботів є електроприводи. Надвисока точність, взаємодія з енкодерами, гнучкість інтеграції – усе це забезпечує безперебійну роботу пакувальних ліній. Окремо вивчали електромеханічні лінійні модулі та принцип їх розрахунку на термін служби.

Також розглянули комбіновані приводи – сучасні рішення, що поєднують гнучкість пневматики та потужність гідравліки. Обговорили їх застосування у високоточних роботах, де потрібен широкий діапазон швидкостей.

Під час практичної частини лекції здобувачі освіти занурилися у симуляцію керування маніпулятором у CoppeliaSim із використанням функцій IK/FK, програмних потоків і траєкторного руху. Викладач продемонстрував, як перепрограмувати маніпулятор під різні типи приводів з урахуванням специфіки задач (сортування, загвинчування тощо).

На завершення заняття обговорювали приклад Atlas від Boston Dynamics – еталон поєднання динаміки руху, швидкодії та точності завдяки високочастотному керуванню електроприводами.

Колектив кафедри мехатроніки та пакувальної техніки активно впроваджує інновації у викладанні та готує фахівців, які розуміють не лише принцип роботи приводів, а й вміють їх інтегрувати в сучасні автоматизовані виробництва.

Опублікований: 04-06-2025
Читайте також:
Наші здобувачі – серед переможців проєкту «Ігри Заводів 8.0»

Команда «NUFT-STEM-G9» від кафедри мехатроніки та пакувальної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого здобула перемогу в проєкті «Ігри Заводів 8.0» серед 44 команд найкращих ЗВО України, продемонструвавши теоретичні знання, практичні навички та згуртованість. Наша команда, яку представляли магістранти і бак...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші здобувачі – серед переможців проєкту «Ігри Заводів 8.0» 18 листопада 2024

Наша науковиця на захисті дисертації китайської здобувачки

Професорка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Юлія Камбулова долучилася до обговорення дисертаційної роботи здобувачки Сумського національного аграрного університету Луо Веньцзюань на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології». Дисертація «Розробка технології печива із додаванням ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наша науковиця на захисті дисертації китайської здобувачки 27 лютого 2023

Магістранти спеціальності «Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв» захистили кваліфікаційні роботи у Музеї води

21 лютого стало більше на 8 магістрів зі спеціальності «Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв». Свої вражаючі наукові дослідження, ґрунтовні знання й вичерпні відповіді на всі питання членів Екзаменаційної комісії вони представили у Водно-інформаційному центрі «Музей води». Саме там за люб’язним запрошенням адміністрації зак...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти спеціальності «Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв» захистили кваліфікаційні роботи у Музеї води 21 лютого 2017

Досвід роботи з ресурсами Науково-технічної бібліотеки отримали магістранти спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Магістранти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» разом із професоркою кафедри готельно-ресторанної справи Тетяною Сильчук відвідали Науково-технічну бібліотеку НУХТ, де ознайомилися з електронними ресурсами з метою пошуку та оброблення наукової інформації при підготовці до написання кваліфікаційної роботи. Під час зустрічі завідувачка відділ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвід роботи з ресурсами Науково-технічної бібліотеки отримали магістранти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 20 березня 2025