Н У Х Т

Біотехнологія у сучасному світі

28 серпня 2023

Біотехнологія у сучасному світі

Ми знаємо, що біотехнологія полягає у застосуванні біологічних організмів, систем і процесів, а її досягнення широко використовуються в багатьох сферах людської діяльності, включаючи медицину, ветеринарію, фармацевтичну та хімічну промисловості, виробництво харчових продуктів, сільське господарство, охорону навколишнього середовища від різноманітних забруднень, а останнім часом поширюється і на такі нові галузі, як будівництво та біоенергетика.

Надзвичайно важливим є внесок біотехнологічних прийомів у фармацевтичну галузь. Найбільш помітною сферою фармацевтичної біотехнології є виробництво терапевтичних білків та інших ліків за допомогою генної інженерії, яка базується на дивовижних процесах: спрямованій модифікації та рекомбінації ДНК мікроорганізмів. Варто відзначити, що саме людський інсулін був першим тваринним білком, отриманим у бактеріях із послідовністю, ідентичною послідовності людського панкреатичного пептиду. У 1978 р. компанія Genentech розробила синтетичний інсулін методом генної інженерії шляхом з'єднання його гена з плазмідним вектором, вставленим у бактерію Escherichia coli. Слід зауважити, що на кафедрі біотехнології і мікробіології Київського інституту харчової промисловості (як тоді називався НУХТ) у тому ж 1978 році відбувся вже сьомий випуск фахівців-біотехнологів.

Сьогодні біотехнологічні методи широко використовуються для одержання новітніх форм лікарських препаратів, наприклад, нових типів вакцин, зокрема поліпептидних, які отримують на основі протективних антигенів, виділених безпосередньо із вірусу, вакцин на основі штучних антигенів, субклітинних (рибосомальних) та генно-інженерних вакцин. Саме успіхи біотехнології дозволили подолати страшну пандемію COVID-19.

Усі без виключення сфери діяльності сучасної людини у тій чи іншій мірі пов’язані з біотехнологіями. Так, біотехнологія широко використовується в сільському господарстві для поліпшення росту та врожайності рослин, підвищення стійкості до шкідників і хвороб та підвищення вмісту поживних речовин. Генетично модифіковані культури («ГМ-культури» або «біотехнологічні культури») – це рослини, ДНК яких була модифікована за допомогою методів генної інженерії для запровадження нової ознаки, яка не зустрічається у природі у даного виду, наприклад, стійкість до певних шкідників, захворювань, стресових умов навколишнього середовища, стійкість до гербіциду або поліпшення живильного профілю. Завдяки біотехнологіям сільськогосподарські рослини стають витривалішими, продуктивнішими, а також смачнішими і поживнішими.

А ви замислювались над тим, що ми їмо? Виявляється, що до 80% усіх продуктів харчування сьогодні містять інгредієнти, отримані за допомогою біотехнології! І де ж ще, як не у Національному університеті харчових технологій готують фахівців для харчової біотехнології – спеціалістів із біобезпеки та експертів з якості їжі.

Біотехнологія відіграє важливу роль у захисті та збереженні навколишнього середовища. Виробництво біорозкладних матеріалів, очищення води та ґрунту від небезпечних забруднюючих речовин і відходів, які впливають на природні ресурси та навколишнє середовище – це лише два з основних досягнень, зроблених у цій галузі.

Ми маємо прагнути до повної енергонезалежності. І саме біотехнологія забезпечує чисту та відновлювану альтернативу традиційним викопним видам палива. Біопаливо можна виробляти з використанням рослинної сировини (водорості, солома та цукровмісні культури) замість нафтопродуктів. Використання біопалива допомагає скоротити викиди парникових газів, при цьому деякі ресурси, такі як водорості, можна вирощувати на стічних водах чи на землі, що не підходить для вирощування сільськогосподарських культур.

Останнім часом створена нова галузь біотехнології – будівельна, яка дозволяє отримувати біобезпечні матеріали, знижувати навантаження на довкілля та  запобігти глобальному потеплінню. Біоцементація є важливим напрямом біотехнології, який може відіграти ключову роль у післявоєнному відновленні України. Цей процес залучає мікроорганізми для створення цементоподібних матеріалів, що можуть бути використані для ремонту та відновлення інфраструктури. Біоцементація є екологічно чистим методом, який сприяє зменшенню викидів CO2, покращує якість конструкцій і сприяє швидкому відновленню наслідків конфлікту та руйнувань. І саме кафедра біотехнології і мікробіології НУХТ є науковим осередком розвитку цього, абсолютно нового напряму біотехнології, в Україні

Таким чином, біотехнологія знаходить найширше застосування, охоплюючи найрізноманітніші галузі людської діяльності і безперервно розвивається, відкриваючи нові незвідані аспекти нашого існування. Саме тому потреба у висококваліфікованих фахівцях-біотехнологах зростатиме кожного року. І кафедра біотехнології і мікробіології НУХТ є справжньою «кузнею кадрів». Запрошуємо переконатися у цьому, відвідавши сайт кафедри: http://www.btmb.com.ua/ і доєднуватися до нашої дружної родини біотехнологів!

Опублікований: 28-08-2023
Читайте також:
Чисте довкілля починається з тебе

У погіршенні екологічної ситуації найчастіше звинувачують різноманітні підприємства, які викидають у навколишнє середовище шкідливі речовини. Але і кожний із нас вносить свою лепту в цю справу, викидаючи сміття, вирубуючи дерева, забруднюючи водойми хімікатами тощо. Здобувачі факультету біотехнології та екологічного контролю за ініціативи студакти...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чисте довкілля починається з тебе 05 травня 2021

Професіонали в обслуговуванні

На базі Луцького кооперативного коледжу ЛТЕУ відбувся І Всеукраїнський конкурс фахової майстерності «Рест-Профі». Конкурс був організований у онлайн-режимі з використанням платформи Zoom. Конкурси фахової майстерності, як одна із форм професійно орієнтованих змагань – ефективна форма демонстрації набутих фахових знань, умінь, навичок, компетентнос...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професіонали в обслуговуванні 05 січня 2021

Методичний семінар на кафедрі міжнародної економіки

На кафедрі міжнародної економіки Навчально-наукового інституту економіки і управління відбулася онлайн-зустріч викладачів і здобувачів освіти 4 курсу. Із метою координації роботи студентів і керівників над виконанням кваліфікаційних дипломних робіт бакалавра проведено спільний методичний семінар, організований завідувачкою кафедри, професоркою Сві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Методичний семінар на кафедрі міжнародної економіки 12 квітня 2022

Срібний призер молодіжного чемпіонату України зі спортивного й бойового самбо – наш студент

У Сумах розіграли медалі молодіжного чемпіонату України зі спортивного й бойового самбо (до 18 і до 20 років), який є основним етапом відбору до першості Європи. Турнір зібрав півтисячі учасників із 23 регіонів нашої держави, серед яких був і студент Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ Денис Литвин. Учасників змагань привітали почесні г...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Срібний призер молодіжного чемпіонату України зі спортивного й бойового самбо – наш студент 30 січня 2020