Н У Х Т

Біотехнологічні студії НУХТ: від мікробіології до агробіотехнологій

04 листопада 2024

Біотехнологічні студії НУХТ: від мікробіології до агробіотехнологій

Осінь – найкращий час навчатися, особливо чомусь радикально новому. Саме так і чинять учасники Біотехнологічних студій НУХТ, які вже не перший рік реалізуються за підтримки фармацевтичної компанії «Артеріум».

Цього разу завзяті школярі з головою поринули у захоплюючий вир агробіотехнології. Спочатку старша викладачка кафедри біотехнології і мікробіології Тетяни Белемець познайомила їх із новим для них розділом біотехнології. Учасники проєкту дізналися про напрямки агробіотехнології, які сприяють розвитку сільського господарства та продовольчої безпеки через інноваційні біотехнологічні підходи – генетичну модифікацію рослин; розроблення біопестицидів і біодобрив; біотехнології для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин; використання мікроорганізмів для покращення родючості ґрунту тощо.

Школярі змогли дізнатися набагато більше про біотехнологічні методи створення високо толерантних рослин до широкого спектру несприятливих факторів за рахунок контрольованих трансгенних змін, про біотехнологічні препарати для сільського господарства, а також біотехнологію отримання й використання добрив на основі бульбочкових і вільноживучих бактерій.

Далі на учасників чекав навчальний квест, який поєднав інтерактивний досвід і елементи наукової роботи. За кілька тижнів до Біотехнологічних студій НУХТ здобувачі старших курсів заздалегідь підготували кілька спеціальних скелець, які закопали у різних частинах внутрішнього дворика НУХТ. І тепер завданням учасників було знайти скельце, використовуючи орієнтири, кмітливість і спритність, що додавало квесту інтриги. Після того, як учасники знайшли скельця, розпочинався другий практичного кейсу – підготовка зразків до дослідження мікробіоти ґрунту. Кожний учасник мав очистити скельце, обробити його за спеціальною методикою, щоб підготувати до подальшого фарбування, а також нанести на нього спеціальний барвник. Цей процес потребував певних навичок, тому здобувачі старших курсів допомагали гостям, пояснюючи кожний крок. Потім учасники мікроскопіювали зразки. Це був момент, коли наука стала «живою», адже наші гості змогли побачити різноманітні форми мікроорганізмів, що населяють ґрунт.

Наступним на учасників проєкту чекав пізнавальний квест територією НУХТ. Першою станцією став перехід із корпусу А до корпусу Г. Тут кожний з них мав згадати алфавіт і скласти правильно абетку. Потім команди помандрували лабіринтом переходів із корпусу Г до корпусу Ж, й опинилися у корпусі Б. Ось тут треба було проявити свою кмітливість у завданні «Дешифрувальник». Полягало воно в тому, що треба скласти слово за допомогою вказаних цифр, ніби через старий мобільний телефон. Пізніше потрапили до корпусу В, де складали тематичні пазли з картинок, що стосувались біотехнології. Звичайно ж однією зі станцій квесту був буфет, де ерудованість і розум мали показати всі, адже кожному було поставлене запитання, яке стосувалось харчової біотехнології, наприклад: «Який мікроорганізм використовується для виробництва йогурту, чи який мікроорганізм застосовується для хлібопечення?».  Передостанньою станцією став хол корпусу А, де учасники грали в еліас з тематичними словами. Останньою станцією стала навчальна лабораторія кафедри біотехнології і мікробіології, у якій було проведено кахут, переможці якого отримали призи. До речі, призи також отримали і найактивніші онлайн-учасники. Їм подарунки були відправлені поштою.

Висловлюємо подяку фармацевтичній компанії «Артеріум», яка вже не перший рік підтримує проєкт «Біотехнологічні студії НУХТ». Завдяки допомозі команди підприємства, молодь отримує можливість розвиватися, поглиблювати свої знання та практичні навички, а також долучатися до досліджень у сфері біотехнології.

Опублікований: 04-11-2024
Читайте також:
Триває вдосконалення освітньої програми «Комп’ютерні системи та програмна інженерія в автоматизації»

22 лютого 2024 р. на кафедрі автоматизації комп’ютерних технологій систем управління в онлайн-форматі відбулася зустріч з обговорення та удосконалення освітньої програми «Комп’ютерні системи та програмна інженерія в автоматизації» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Доповідав про стан і перспективи розвитку програми її гарант Віктор Сідле...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Триває вдосконалення освітньої програми «Комп’ютерні системи та програмна інженерія в автоматизації» 22 лютого 2024

Участь у міжнародному Кулінарному марафоні у Болгарії взяли студенти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

Поки науковий світ шукає, як зменшити негативний вплив локдаунів, відсутності прямих контактів і комунікації на академічну спільноту, наші друзі із Русенського університету (Болгарія) за сприяння асоціації «Європейський напрям» (м. Велико Тирново, Болгарія) організовують цікаві і корисні заходи, які не дозволяють сумувати. Один із таких заходів – ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Участь у міжнародному Кулінарному марафоні у Болгарії взяли студенти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 30 квітня 2021

Ще один аспірант кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів виходить на захист дисертації

У рамках розширеного засідання кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся попередній захист дисертаційної роботи «Удосконалення технології льодяникової карамелі спеціального призначення аморфної та аморфно-пористої структури» аспірантки Любові Мазур. (Науковий керівник – професор кафедри Антонелла Дорохович). Головною ціл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще один аспірант кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів виходить на захист дисертації 21 листопада 2018

Освітні візити другокурсників

Студенти 2 курсу групи ТІ-ІІ-4 Навчально-наукового інституту харчових технологій відвідали сучасну пивоварню BeerMaster і підприємство з виробництва комбучі «Еat easy», які вже не вперше гостинно відкривають свої двері для наших здобувачів освіти. Завдяки випускникам кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, головному технологу пивов...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Освітні візити другокурсників 11 квітня 2025