Н У Х Т

Біотехнологічні студії НУХТ: від мікробіології до агробіотехнологій

04 листопада 2024

Біотехнологічні студії НУХТ: від мікробіології до агробіотехнологій

Осінь – найкращий час навчатися, особливо чомусь радикально новому. Саме так і чинять учасники Біотехнологічних студій НУХТ, які вже не перший рік реалізуються за підтримки фармацевтичної компанії «Артеріум».

Цього разу завзяті школярі з головою поринули у захоплюючий вир агробіотехнології. Спочатку старша викладачка кафедри біотехнології і мікробіології Тетяни Белемець познайомила їх із новим для них розділом біотехнології. Учасники проєкту дізналися про напрямки агробіотехнології, які сприяють розвитку сільського господарства та продовольчої безпеки через інноваційні біотехнологічні підходи – генетичну модифікацію рослин; розроблення біопестицидів і біодобрив; біотехнології для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин; використання мікроорганізмів для покращення родючості ґрунту тощо.

Школярі змогли дізнатися набагато більше про біотехнологічні методи створення високо толерантних рослин до широкого спектру несприятливих факторів за рахунок контрольованих трансгенних змін, про біотехнологічні препарати для сільського господарства, а також біотехнологію отримання й використання добрив на основі бульбочкових і вільноживучих бактерій.

Далі на учасників чекав навчальний квест, який поєднав інтерактивний досвід і елементи наукової роботи. За кілька тижнів до Біотехнологічних студій НУХТ здобувачі старших курсів заздалегідь підготували кілька спеціальних скелець, які закопали у різних частинах внутрішнього дворика НУХТ. І тепер завданням учасників було знайти скельце, використовуючи орієнтири, кмітливість і спритність, що додавало квесту інтриги. Після того, як учасники знайшли скельця, розпочинався другий практичного кейсу – підготовка зразків до дослідження мікробіоти ґрунту. Кожний учасник мав очистити скельце, обробити його за спеціальною методикою, щоб підготувати до подальшого фарбування, а також нанести на нього спеціальний барвник. Цей процес потребував певних навичок, тому здобувачі старших курсів допомагали гостям, пояснюючи кожний крок. Потім учасники мікроскопіювали зразки. Це був момент, коли наука стала «живою», адже наші гості змогли побачити різноманітні форми мікроорганізмів, що населяють ґрунт.

Наступним на учасників проєкту чекав пізнавальний квест територією НУХТ. Першою станцією став перехід із корпусу А до корпусу Г. Тут кожний з них мав згадати алфавіт і скласти правильно абетку. Потім команди помандрували лабіринтом переходів із корпусу Г до корпусу Ж, й опинилися у корпусі Б. Ось тут треба було проявити свою кмітливість у завданні «Дешифрувальник». Полягало воно в тому, що треба скласти слово за допомогою вказаних цифр, ніби через старий мобільний телефон. Пізніше потрапили до корпусу В, де складали тематичні пазли з картинок, що стосувались біотехнології. Звичайно ж однією зі станцій квесту був буфет, де ерудованість і розум мали показати всі, адже кожному було поставлене запитання, яке стосувалось харчової біотехнології, наприклад: «Який мікроорганізм використовується для виробництва йогурту, чи який мікроорганізм застосовується для хлібопечення?».  Передостанньою станцією став хол корпусу А, де учасники грали в еліас з тематичними словами. Останньою станцією стала навчальна лабораторія кафедри біотехнології і мікробіології, у якій було проведено кахут, переможці якого отримали призи. До речі, призи також отримали і найактивніші онлайн-учасники. Їм подарунки були відправлені поштою.

Висловлюємо подяку фармацевтичній компанії «Артеріум», яка вже не перший рік підтримує проєкт «Біотехнологічні студії НУХТ». Завдяки допомозі команди підприємства, молодь отримує можливість розвиватися, поглиблювати свої знання та практичні навички, а також долучатися до досліджень у сфері біотехнології.

Опублікований: 04-11-2024
Читайте також:
Кавовий діалог із капінгом для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

27 лютого викладачі кафедри готельно-ресторанної справи та здобувачі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» долучилися до капінгу з чемпіонами та відкритого діалогу щодо професії бариста. Відкритий і відвертий діалог-дискусія про те, чи робота баристою є перспективною, можливості кар’єрного зростання і всі плюси й мінуси цієї кавової профе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кавовий діалог із капінгом для здобувачів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 02 березня 2021

Систему вищої освіти Німеччини вивчали фахівці Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого

Делегація викладачів Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого на чолі з директором Сергієм Блаженком повернулася з чотирьохденного стажування у столиці Німеччини Берліні. Своє стажування Олена Кулик, Олена Чепелюк, Юрій Вересоцький та Сергій Блаженко пройшли в одному із найбільших університетів прикладних наук Німеч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Систему вищої освіти Німеччини вивчали фахівці Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого 10 грудня 2019

Підведені підсумки ІІ туру Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології

26 квітня на базі кафедри біотехнології і мікробіології відбувся завершальний етап ІІ туру Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології – оголошення переможців і нагородження грамотами і цінними призами. Учасниками ІІ туру олімпіади були 42 найталановитіших студента з 14 вищих навчальних закладів України Після напруженого трьохгодинного ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підведені підсумки ІІ туру Всеукраїнської студентської олімпіади з біотехнології 26 квітня 2018

На допомогу користувачам – науково-бібліографічні покажчики

Для забезпечення інформаційних потреб і запитів користувачів, а також на допомогу науковому та освітньому процесам на сайті бібліотеки, у розділі «Видання НТБ» представлені власні інформаційні продукти Науково-технічної бібліотеки нашого університету – науково-бібліографічні покажчики. Головна мета покажчика – сприяти спеціалістам галузі у виборі ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На допомогу користувачам – науково-бібліографічні покажчики 20 липня 2021